Talviloma alkamassa – Trafiikki-museoiden lomailuvinkkejä

16 helmikuun, 2021

Vietätkö talvilomaa reissussa vai kotioloissa? Museoista löydät monenlaista koettavaa, nähtävää ja tekemistä koululaisten talvilomaviikoilla omatoimisista museovierailuista virtuaalisiin elämyksiin. Ohjelmaa on kaikenikäisille lapsista aikuisiin.

Museoissa on ollut varsin väljää, ja kokoontumisrajoitusten vuoksi turvavälejä on ollut helppo noudattaa. Vieläkin turvallisemman vierailun varmistamiseksi suosittelemme museovierailun aikana kasvomaskin käyttöä sekä korttimaksamista.

Trafiikki-museoissa käy myös Museokortti!

Trafiikki-museot kartalla

 

Päivälehden museo (Helsinki) on avoinna yleisölle: japanilaisia uutiskuvia

Päivälehden museo on yksi harvoista helsinkiläismuseoista, jotka ovat avoinna helmikuussa 2021. Väljä liikuskelu on mahdollista, koska sisään otetaan enintään 10 asiakasta kerrallaan.

Museon uusissa vaihtuvissa näyttelyissä on esillä harvemmin kerrottua kulttuurihistoriaa, enemmän aikuiseen makuun kuin lapsiyleisölle.

Näyttelyiden nimet ovat Uuden ja salaperäisen edessä – kirjailijat ja esoteria modernisoituvassa Suomessa sekä Nishikie Shimbun – Kuumimmat lööpit ja uutiskuvat Meiji-kauden Japanista.

Tutustu Päivälehden museon näyttelyihin!


Merikeskus Vellamo (Kotka) on avoinna: mieltä järisyttävä näyttely Kotkan edustan meritaisteluista

Merikeskus Vellamo: Museot ja museokauppa ovat avoinna toistaiseksi ti–su 10–17. Maanantaisin museo on suljettu.

Merimuseon Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely kuvaa nykyisen Kotkan edustalla käydyn Itämeren merkittävimmän meritaistelun ja sen jälkeen rakennetun linnoituskaupungin tarinan: se herättää 1700-luvun ihmiskohtalot eloon mm. upeiden valokuvien kautta. Tutustu myös muihin näyttelyihin.

Turvallinen vierailu on mahdollinen 10 hengen kokoontumisrajoituksen ansiosta. Paikat jaetaan saapumisjärjestyksessä, ja jos ne sattuvat täyttymään, lipunmyynnistä jaetaan jonotusnumerot. Ennakkovarausta ei tarvitse tehdä.

Ravintola Laakonki on avoinna toistaiseksi ti–su 11–16, ma suljettu.

Seuraamme viranomaisten suosituksia ja päivitämme aukioloaikojamme niiden mukaisesti.

Tarkista aukioloajat täältä.


Merikeskus Forum Marinum (Turku) on avoinna: pysähdy meren arvoituksen äärelle

Suomen Joutsen. Kuva: Forum Marinum

Talvilomaviikolla 22.–28.2. palvelemme koko viikon maanantaista sunnuntaihin klo 10–18. Laajat näyttelymme kahdessa eri rakennuksessa mahdollistavat hyvät turvavälit samoin kuin 10 kävijän rajoitus.

Näyttelyvierailujen sujuvoittamiseksi ja jonotustilanteiden välttämiseksi olemme ottaneet käyttöön ennakkovarauskalenterin. Varaa aikasi helposti ja nopeasti verkkosivuillamme, tai soita ja kysy lisätietoja museokassaltamme: puh. 02 2679 511 tai osoitteesta http://www.forum-marinum.fi/fi/vieraile.

Päänäyttelymme Töissä merellä esittelee kiehtovan läpileikkauksen merellistä kulttuurihistoriaamme, ja esimerkiksi vaikuttavat laivojen pienoismallit kiehtovat kaiken ikäisiä. Merikeskuksen uusin näyttely on avattu juuri talviloman kynnyksellä. Relations with the Sea –valokuvanäyttelyssä pohditaan meren merkityksiä ihmiselle. Pandemian aikana on puhuttu paljon metsä- ja luontoarvojen korostumisesta.

Yhtä lailla meri näyttäytyy monelle monitulkintaisena sielunpeilinä, vai löytäisitkö sittenkin aivan uusia oivalluksia merestä?

Lasten merimuseo pitää huolen leikki-ikäisten viihtymisestä. Merikeskuksen ravintola Göran tarjoilee laadukkaat ja ravitsevat ruuat, jotka myös huomioivat eri-ikäisten makutottumukset. Höyryävä kaakao maistuu pakkaspäivien lämmikkeenä!

Lunasta matkalippusi merihistorian maailmaan!

Postimuseo (Tampere) on avoinna: nostalgisoi postikorttien ja historiallisten kirjeiden äärellä

Talvilomaviikolla Postimuseo on avoinna museokeskus Vapriikin normaalien aikataulujen mukaisesti ti–su klo 10–18. Museokauppa ja ravintola Valssi palvelevat normaalien aikataulujen mukaisesti.

Postimuseon tarjontaan pääsee tutustumaan Viestinviejät-perusnäyttelyssä sekä Parhain terveisin  postikortti 150 vuotta -teemanäyttelyssä (avoinna 19.2.–28.3.). Tarjolla on käsidesiä, ja yksittäisten näyttelyiden kävijämäärä on rajoitettu turvallisesti 10 henkilöön. Perheillä on myös mahdollisuus osallistua Vapriikin museorastisuunnistukseen! Poikkeustilanteen takia muuta live-ohjelmaa ei toistaiseksi järjestetä.

Tunnelmaa talvilomaviikon iltoihin tuo Postimuseon julkaisema Unohtumattomia kirjeitä Suomesta -YouTube-esitys, jossa legendaariset näyttelijät Seela Sella ja Esko Roine lukevat tunteikkaita kirjeitä musiikin lomassa.

Esitys pohjautuu Postimuseon keräämään kirjeaineistoon, ja sitä esitettiin muutama vuosi takaperin loppuunmyydyille katsomoille. Musiikista vastaavat nuoret muusikot Eeva Rajakangas (laulu ja kitara), Pessi Jouste (viulu) ja Mikko Antila (vibrafoni). Teos on taltioitu Päivälehden museon tiloissa Helsingissä. Elämyksellisiä hetkiä videon parissa!

Talvilomaviikko on myös oivallinen aika osallistua Postimuseon ja Lenin-museon yhteiseen Kosmoksen komein kortti -kilpailuun. Suomalaisen Postikortin 150-vuotista taivalta ja Juri Gagarinin 60-vuotta sitten suorittamaa avaruuslentoa juhlistava kilpailu on avoin kaikille. Kilpailuaikaa on 31.3.2021 saakka, ja raadin valitsema voittaja palkitaan Museokortilla. Lue lisää kilpailusta Postimuseon sivuilta.

Mediamuseo Rupriikki (Tampere) on auki: uutta näkökulmaa nykyihmiselle tuttuihin tietoverkkoihin

Digitaalinen viestintä ja tietoverkot ovat itsestään selvä osa nykyihmisen arkea, mutta milloin niiden historia oikein alkoikaan?

Tampereella museokeskus Vapriikissa sijaitsevassa Rupriikissa saat tämän selville! Vieraile Rupriikissa koronaturvallisesti vaikka samalla reissulla kun käyt tutustumassa Postimuseon uuteen näyttelyyn.

Tutustu Rupriikkiin Vapriikin sivuilla.


Auto- ja tieliikennemuseo Mobilia (Kangasala) on auki: vauhdikasta menoa urheiluajoneuvojen parissa

Talvilomaviikoilla Mobiliassa pääsee tutustumaan vauhdikkaisiin menopeleihin. Rallimuseossa tutustutaan muun muassa Flying Finnseihin, timanttiseen Jyväskylään sekä kansainväliseen Rally Hall of Fameen. Myös Menevää menoa -pienoisnäyttely esittelee kymmenkunta urheilullisempaa ajoneuvoa. Lisäksi avoinna on Mobilian klassikot -näyttely.

Rallimuseon puolella oleva Sega Rally -rallipeli on nuorison rakastama toimintakohde. Lapset pääsevät eläytymään myös Pappatunturilla ajamiseen. Kyseessä on aito mopo, jonka satulaan pääsee kokeilemaan virtuaalista ajoelämystä. Lisäksi perheen pienimmille on tarjolla myös suositut kuvasuunnistukseen perustuvat salapoliisitehtävät Rallimuseon puolelle.

Sega rally. Kuva: Mobilia

Talvilomalla on tärkeää huolehtia myös vaivattomasta ruokailusta: Mobilian kahvila Wanhat autot kattaa lounaspöydän koreaksi joka päivä klo 11–14.

Mobilia on avoinna joka päivä klo 10–16. Pääsylippu 12 € (lapset ilmaiseksi aikuisen seurassa).

Jotta museovierailusi olisi mahdollisimman turvallinen, Mobiliassa on tehostettu päivittäistä siivousta ja museotiloissa muistutetaan turvaetäisyyksistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta. Heti sisäänkäynneillä on tarjolla käsihuuhdetta. Lipunmyynnin ja museokaupan kassat on suojattu plekseillä.

Museolla on ollut varsin väljää ja turvavälejä on ollut helppo noudattaa suurissa näyttelyhalleissamme. Sega Rally -pelin ja Pappatunturi-mopon yhteydessä on pesuvälineet, joilla museovieras voi pyyhkiä kosketettavat pinnat ennen ja jälkeen käytön.


Radio ja tv-museo Mastola (Lahti) on auki: televisionostalgiaa ja Gösta Sundqvistin sanataidetta

Lahdessa museot ovat auki normaalisti, eli ti–pe klo 9–17 ja la–su klo 11–16.

Mastolassa on esillä näyttely, joka tarkastelee sanataituri Gösta Sundqvistia tarinankertojana eri näkökulmista. Tiesitkö, että Sundqvist on tehnyt myös radiokuunnelmia?

Tutustu näyttelyyn sekä erään Sundqvistin sanoitusten ystävän ajatuksiin.

Järjestämme sinulle turvallisen vierailun: kävijämäärien rajoitusten vuoksi turvavälit on helppo pitää, ja asiakaspalvelussa käytetään maskeja tai visiirejä. Lisäksi kiinnitämme erityistä huomiota museon tilojen hygieniatasoon. Näyttelytiloista ja museon aulasta löytyy useampi käsien desinfiointipiste. Suosittelemme myös kasvomaskien käyttöä asiakkaille museovierailun aikana.


Suomen Ilmailumuseo (Vantaa) on suljettu, mutta kahvila ja museokauppa palvelevat

Ilmailumuseon näyttelyt ja simulaattorimaailma on suljettu 30.11.2020–28.2.2021.

Museokauppa ja Kahvila Yläpilvi Express ovat avoinna arkisin klo 10–18. Käy bongaamassa museon pihalta kolme komeaa konetta – DC-3 ”Lokki”, MiG-21 ja pikkuruinen Cessna 172 – ja pistäydy samalla kahvilassa kuumalla juomalla!

Helmikuun Museokorttitarjouksena on kahvi ja pulla 4 €, sekä -10 %  kaikista leluista ja rakennussarjoista.

Pääkaupunkiseudun talvilomaviikolla museokaupassa on -10 %  kaikista peleistä ja palapeleistä.  Talvilomaviikolla Kahvila Yläpilvessä tarjolla herkullisia suolaisia ja makeita vohvelikomboja á 5 €:

  • hillo- ja kermavohveli ja kuuma juoma/pillimehu
  • hillo- ja jäätelövohveli ja kuuma juoma/pillimehu
  • tomaatti-mozzarellavohveli ja kuuma juoma/pillimehu ja
  • kinkku-juustovohveli ja kuuma juoma/pillimehu

Talviloman aikaan lapset saavat ilmaiseksi mukaan pienen askartelun/väritystehtävän!

Suomen Ilmailumuseon Facebookissa on talvilomaviikolla neljä Isoin, pienin, uusin ja vanhin -liveopastusta, ajat ma 22.2. klo 11 ja 13 sekä ke 24.2. klo 11 ja 13. Lue lisää ja tule mukaan Facebook-sivuillamme!

Suomen Rautatiemuseo (Hyvinkää) on suljettu, mutta nettisivustot tarjoavat etäpuuhia

Tässä talvilomavinkkejä museon puistossa ulkoiluun ja erilaisiin etäpuuhiin.

Lähde retkelle Rautatiemuseon puistoon, bongaa puiston rautatieläisrakennuksia ja tutki niiden jännittävää historiaa Seinätön museo -mobiilioppaan avulla. Puistossa voi myös laskea mäkeä ja keksiä muita lumileikkejä. Lue lisää.

Seikkaile Perinnejuna Valtterin vaunuissa ja tutki niitä panoraamakuvien avulla!

Bongaa kiinnostavia videoita Rautatiemuseon YouTube-kanavalta.


Tekniikan museo (Helsinki) on suljettu, mutta ulkoympäristö kutsuu talvilomaretkelle

Helsingin syntysijoilla Vanhankaupunginlahdella sijaitseva museo ei ole auki, mutta ulkoilu- ja hiihtopaikkana sen ulkoympäristö koskineen on varmasti yksi pääkaupunkiseudun upeimmista. Päivään kannattaa sisältää retki myös Lammassaaren luontokohteeseen pitkospuita pitkin.

Kaipaatko uusia puuha- ja askarteluvinkkejä? Miltä kuulostaisi optinen lennätin, plärä tai sähkökirjoituslevy? Löytyisikö kotoa kierrätysmateriaaleja, jotka odottavat uusiokäyttöä? Katso askartteluvinkit Tekniikan museon YouTube-kanavalta ja tee vaikka ilmapalloauto:

Kivaa tekemistä lomalaisille kotisohvalta käsin: tehtäviä, virtuaaliopastuksia, pelejä ja videoita

Netti on täynnä ajatonta, viihdyttävää ja helppokäyttöistä materiaalia liikenteen, tekniikan ja viestinnän ilmiöistä ja historiasta. Löydä uusia näkökulmia vaikkapa arjen tekniikkaan tai kotipaikkakuntasi historiaan!

  • Lentoliikennettä ja ilmastonmuutosta käsittelevä peli
  • Uuden vuosikymmenen uutiset
  • Ruotsinsalmen meritaistelun 3D-mallit ja videot
  • Minuutiksi museoon -videoiden pienet historiakatsaukset

Tutustu virtuaalimateriaaleihin!