Talviloma alkamassa – Trafiikki-museoiden lomailuvinkkejä

11 helmikuun, 2022

Vietätkö talvilomaa reissussa vai kotioloissa? Museoista löydät monenlaista koettavaa, nähtävää ja tekemistä koululaisten talvilomaviikoilla omatoimisista museovierailuista virtuaalisiin elämyksiin. Ohjelmaa on kaikenikäisille lapsista aikuisiin.

Museon ovat taas auki ja tarjoavat ohjelmaa talvilomalle. Museoiden omiin koronaturvallisuusohjeisiin voit tutustua museoiden verkkosivuilla.

Trafiikki-museoissa käy myös Museokortti!

 

Päivälehden museo (Helsinki) on avoinna yleisölle:

Median ja sananvapauden museo on avoinna talvilomaviikoilla tuttuun tapaan päivittäin kello 1117.

Upouutta nähtävää tarjotaan 23.2. alkaen, kun 90-vuotiasta sanomalehti Ilta-Sanomia esittelevä näyttely Eilen, tänään ja huomenna avautuu yleisölle. Vaikka tiedonvälitys on vuosikymmenten aikana valtavasti kehittynyt, ihmisten uutistiedonjano on pysynyt ennallaan.  

Kuvassa ”sähköisen uutislehden” markkinointia kesätapahtumassa vuonna 1991.   Kuva: Päivälehden arkisto.

Tutustu Päivälehden museon näyttelyihin: https://www.paivalehdenmuseo.fi/nayttelyt/ 


Merikeskus Vellamo (Kotka) on avoinna: tarjolla aarrejahtia ja rastirataa.

Suomen merimuseossa omatoimitehtäviä ja riemukas lastenesitys talvilomaviikoilla 

Talvilomalaisille: Laivakoiran omatoimitehtävät

Lasten tehtävärasteja näyttelyissä 19.2.-6.3.2022. 

Merikeskus Vellamon näyttelyissä laivakoira Vellun tehtävärasteja lapsille 19.2.-6.3.2022.  
Kierrä pisteitä omaan tahtiin muun museokäynnin yhteydessä. Mitähän tehtäviä laivakoira on lomalaisille keksinyt? Haluaisitko pelastaa merihädästä tai sukeltaa hylylle? Miten Vellu saa viestin kulkemaan ilman puhelinta? 

Vellun vinkit sisältyvät pääsymaksun hintaan. Alle 18-vuotiaat maksutta ja aikuiset 12/9€/Museokortti. 

Talvilomalaisille: Ruotsinsalmen aarre

Riemukas lastenesitys  22.2., 24.2., 1.3. ja 3.3. klo. 12.

Purjeet ylös ja nokka kohti Ruotsinsalmea! Upseerismies Kalle on löytänyt salaperäisen aarrekartan ja pyytää lapsia mukaan seikkailuun. Mitä aarrearkusta löytyykään? Kultaa, hopeaa vai timantteja? Luvassa on myös iloista laulua ja yhdessä tekemisen riemua! Seikkailua johtaa Thomas Pryke. 

Tervetuloa esitykseen Vellamon Venehalliin! Kesto 25-30 minuuttia, ikäsuositus 3-8 vuotta, ei ennakkoilmoittautumista. 

Alle 18-vuotiaat pääsevät esitykseen maksutta ja aikuiset pääsymaksun hinnalla 12/9€/Museokortti. 

Muutokset mahdollisia. Tarkistathan ajantasaiset rajoitukset www.merikeskusvellamo.fi 

Merikeskus Vellamo on avoinna ti, to-su 10-17, ke 10-20 

Pääsyliput: 12/9/0 e.


Merikeskus Forum Marinum (Turku) on avoinna: Muumit ja meri museossa.

Kuva: Muumin Characters.

Merimuseomme hiihtolomaviikkoa vietetään yhdessä Muumien kanssa. Tule ideoimaan oma merioliosi mielikuvitusmerentutkimusasemalle tai lähde mukaan kierrokselle kuulemaan miten Muumipeikko viihtyy merellä! Muut näyttelymme ja Lasten merimuseo Tyrskynmyrskyn ovat myös avoinna normaalisti.

Opastukset lapsille

Muumipeikko – niin kuin kaikki muumit – rakastaa merta. Hän tykkää uimisesta, veneilystä, rannalla leikkimisestä ja seikkailemisesta. Oletko sinä niin kuin Muumipeikko? Tykkäätkö uida kuumana kesäpäivänä tai istua rannalla syömässä eväitä ja etsiä kauniita kiviä? Tule kuuntelemaan Muumipeikon tarinoita ja kertomaan omasi!

Opastuksia järjestetään lomaviikolla ti–su klo 10:30–11:00 ja klo 12:30–13:00. Museokierroksille ei ole ennakkoilmoittautumista. Kierroksen paikat täytetään saapumisjärjestyksessä. Kierros sisältyy pääsylipun hintaan. Kesto n. 30 min.

Avoin työpaja: Mielikuvitusmerentutkimusasema

Tutustu ensin Muumimuseo pop up: Muumien meriseikkailut -näyttelyyn ja suuntaa sen jälkeen mielikuvitusmerentutkimusasemalle monitoimitilaamme Messiin! Merentutkimusasemalla pääset keksimään oman mielikuvituksellisen merioliosi. Tutkimusasemalta löydät tunnistuslomakkeen, jolle pääset luonnostelemaan olion, sekä kertomaan sen tärkeimmistä ominaisuuksista. Mikä onkaan juuri sinun merioliosi asuinpaikka?

Työpajatila on avoinna museon ollessa auki ti–su klo 10–18. Työpajatila sisältyy pääsylipun hintaan.

Forum Marinum on avoinna ti-su 10-18.

Pääsyliput: 12/9/5/0 e.


Postimuseo (Tampere) on avoinna: Sanomalehteen syvennytään postiperjantaissa.

Talvilomalla kivaa tekemistä koko perheelle Postimuseossa! 

Postimuseo tarjoaa tekemistä Vapriikin talvilomaviikon ohjelmassa perjantaina 4.3.

klo 12–15 koko perheen Sanomaranneke -työpaja. 

Leikataan, liimataan ja teipataan viestiranneke. Päivän polttava sana, oma nimi, sarjakuva, kuvasarja, kaikki käy, sanomalehdestä löytyy asiaa! BCensemblen taiteilijat Milla ja Petri ohjaavat ja kertovat sanomalehden jatkokäytöstä. Työpaja on non-stop. Paikka: Vapriikin työpajatila. 

klo 13, 13.45 ja 14.30 toiminnalliset Mestarijakelija -lastenkierrokset. 

Mestarijakelija -lastenkierroksilla pääset kokeilemaan ja kisaamaan erilaisissa sanomalehtiteemaisissa tehtävissä. Osaatko yhdistää otsikot oikeisiin lehtijuttuihin, selviätkö varhaisjakelijan esteradasta? Lähtö kierrokselle Vapriikin aulasta. Rajoitettu osallistujamäärä. Kesto 30min. 

Lue lisää: https://www.postimuseo.fi/tapahtuma/talvilomaohjelmaa-postimuseossa-postiperjantai/  

Postimuseo on avoinna ti-su 10-18

Pääsyliput: 14/7/0 e. 


Auto- ja tieliikennemuseo Mobilia (Kangasala) on auki: vauhdikasta menoa urheiluajoneuvojen parissa.

Hiihtoloma Mobiliassa: tapahtumia ja uusi näyttely

Koululaisten hiihtolomaviikkojen ajalle Mobiliassa osuu kaksi talvista tapahtumaa. Lada Kerho järjestää jo legendaariseksi muodostuneen Lada-päivän Mobiliassa sunnuntaina 27.2.2022. Ladojen talvikokoontuminen on pidetty Mobiliassa kerhon perustamisvuodesta 1997 alkaen Kummeli-sketsin innoittamana. Tänä vuonna hiihtolomille osuu myös uusi koko perheen talvitapahtuma Mobilian perhepäivä. Luvassa on ulkopuuhaa lapsille pilkkikisojen ja touhuradan muodossa. Lisäksi sisätiloissa on markkinamyyjiä ja muun muassa glittertatuointi- ja ongintapiste. 

Tarinoita siirtotyömailta

Uusi näyttely aukeaa Mobiliassa sopivasti koululaisten hiihtolomaviikkojen alkaessa. Tarinoita siirtotyömailta kertoo 1950- ja 1960-lukujen siirtotyömaista ja niiden kupeisiin syntyneistä parakkikylistä. Parakkikylän seinät pitävät sisällään tarinoita ajalta, jolloin kymmeniätuhansia miehiä ja tuhansia naisia lähetettiin syrjäseuduille työttömyystöihin. Työmaat saattoivat sijaita useiden satojen kilometrien päässä, kaukana kotoa. Näyttelyyn voi tutustua virtuaalisesti kotona tai paikan päällä Mobilian ulkonäyttelyssä. Pääset kurkistamaan parakkeihin sisälle virtuaalikierroksella, tutustumaan parakkikylän arkeen työmies Hugo Havun matkassa näyteltyjen kohtausten kautta ja syventämään tietojasi siirtotyömaista ja työttömyystöistä kertovien tekstien avulla. 

Lasten kestosuosikit

 Hiihtolomilla kovassa käytössä ovat tietenkin myös Mobilian näyttelyiden lasten kestosuosikit: Sega Rally -rallipeli, kolikkotoiminen hydraulinen kaivuri, Pappatunturi-ajoelämys sekä lasten salapoliisitehtävät. Lumi- ja jäätilanteen salliessa ulkona Mobilian rannassa käy kääntymässä myös Kangasalan kaupungin hiihtolatu, joka johtaa Huutijärven kautta Vesijärven laduille.  

Mobiliassa nähtävillä ovat Rallimuseo, Mobilian klassikot, Bella Bella – italiaista tyyliä, Tarinoita siirtotyömailta ja Tie vie – museotiet suomalaisuuden peilinä.
Lada-päivä Mobiliassa sunnuntaina 27.2.2022 klo 11–16.
Mobilian perhepäivä lauantaina 5.3.2022 klo 10–15.

Mobilia on avoinna joka päivä klo 10–16.

Pääsyliput: 14/10/7/0 e.


Radio ja tv-museo Mastola (Lahti) on auki: museo täynnä valkokankaan eläintähtiä.

Radio- ja tv-museo Mastolan näyttely Suloiset sankarit tutustuttaa kävijät television ja elokuvien eläinnäyttelijöihin.

Aiheesta kertovat muun muassa elokuvaohjaajat ja käsikirjoittajat, sekä samalla nähdään, kuinka nykyään eläinnäyttelijöitä valmistellaan rooleihinsa. Mitä pitää ottaa huomioon, kun käsikirjoitusta ja roolia eläimelle mietitään? Entä mitä tapahtuu silloin, kun tähtinäyttelijä päättääkin ottaa jalat alleen kuvauspaikalta?

Mastola  on avoinna ti-pe 9-17 ja la-su 11-16.

Pääsyliput 10/8/0e.

https://www.lahdenmastola.fi/


Suomen Ilmailumuseo (Vantaa) on avoinna: osallistu opastukselle, herkuttele kahvilassa!

Talviloma Ilmailumuseolla ei jätä kylmäksi!

Talvilomaviikko saa vauhdikkaan alun, sillä museolla on ilmaisilta maanantaina klo 16-20:00. Nyt on tilaisuutesi houkutella mukaan kaveri, joka ei muuten lähtisi! 

Tiistaina-torstaina museokävijöille on tarjolla upea mahdollisuus yksityisopastukseen omalle porukalle. Talvilomaviikon etuna voit nimittäin varata yleis- tai lastenopastukset ti-to (22.-24.2.) max 10 hlö seurueelle tutustumishintaan 40 €. Pääsyliput näyttelyyn eivät sisälly opastuksen hintaan. Mutta meillä käy museokortti ja alle 7-vuotiaille on vapaa pääsy! 

Lauantaina talviloman yleisöopastus lähtee liikkeelle asiakaspalvelupisteen luota klo 13, mukaan mahtuu 20 ensimmäistä. Yleisöopastus kuuluu pääsylipun hintaan. Omatoimimatkailijoille on tarjolla lapsille suunnattu Siivekäs suunnistus, tehtävävihkon saa mukaan asiakaspalvelusta. 

Museon kaksi ilmaisnäyttelyä ilahduttavat kahvila-asiakkaita ja tietysti kaikkia muitakin. Avia-kabinetissa on Maria Pelagea-Keurulaisen Wanha Rouva ja Malmin lentokenttä -valokuvanäyttely ja aulassa Sture Gripenbergin Elämäni koneet. 

Helmikuun Museokorttitarjouksena kahvilassa on makea piirakkapala 4 € ja museokaupassa nalleystävät – 10 %. 

Kahvila Yläpilvi lupaa erityisherkkuja talvilomalaisille:

Laskiaispullia on kahvilassa tarjolla koko pk-seudun talvilomaviikon ajan, sekä Hämeen lomaviikolla laskiaistiistaihin asti eli 21.2.–1.3. 

Kuuma juoma ja laskiaispulla / pillimehu ja laskiaispulla yhteensä 5 €. 

Lisäksi talvilomalla on tarjolla muuta makeaa, ja suolaisista esim. pizzapalat 4 €. 

Torstaina 24.2. klo 10–14 tarjolla kasvishernekeitto ja pannukakku, sekä juomana sekamehu/kahvi/tee hintaan 9,90 €. Alle 4-vuotiaat lapset ruokailevat vanhemman kanssa maksutta, 4–12 vuotiailta lapsilta hinta on 5,90 €. 

Ilmailumuseo on avoinna ma-pe 10-20, la-su 10-17 .

Kahvila Yläpilvi palvelee museon aukioloaikoina. 

Pääsyliput: 12/6/0 €. 

www.ilmailumuseo.fi 


Suomen Rautatiemuseo (Hyvinkää) on avoinna: monipuolista puuhaa kaikenikäisille.

Koululaisten hiihtolomaviikolla 22.–27.2.2022 Suomen Rautatiemuseossa on kiinnostavaa puuhaa kaikenikäisille kävijöille koronarajoitukset huomioiden. Luvassa on pienoisrautateitä, omatoimisia puuhatehtäviä ja pienten junien askartelua. 

Museon aulasta on saatavilla Näyttelybingoa ja Bongaa vaunut ja veturit -vihkoa, joissa molemmissa pääsee omatoimisesti tutustumaan museon perusnäyttelyyn ja etsimään sieltä kiinnostavia kohteita. 

Museon työpajatilassa voi kokeilla pienten junien askartelua ja muuta omatoimista puuhaa. 

Muutokset mahdollisia. 

Linkissä lisätietoja: https://rautatiemuseo.fi/fi/hiihtolomapuuhaa-suomen-rautatiemuseossa 

Suomen Rautatiemuseo on avoinna ti-pe klo 10–15 ja la-su klo 12–17. 

Pääsyliput: 10/7/5/0 e. 


Tekniikan museo (Helsinki) on avoinna: tutustu 8-bitin maailmaan.

I Love 8-bit -näyttely on avoinna Tekniikan museon päärakennuksen yhteisönäyttelytilassa 16.2.-3.4.2022.

I love 8-bit on pienoisnäyttely ensimmäisistä kotitietokoneista ja peleistä, joita niillä pelattiin. Näyttely koostuu harrastajan keräämästä laite- ja pelikokonaisuudesta, joka edustaa 1970 ja -80 -lukujen suosituimpia tietokoneita. Näyttelyn noin kymmenestä toimintakuntoisesta tietokoneesta osa on yleisön pelattavissa. Pelattavilla laitteilla pääsee aitoon tunnelmaan, aina pelin hitaasta latautumisesta pelaamisen riemuun asti.

Tekniikan museo on avoinna ke, pe-su 11-17 ja to 11-20.

Pääsyliput 12/6/0e.

Trafiikki-museot ry on liikenteen, viestinnän ja tekniikan alan museoiden yhteistyöverkosto.

Yhdistyksemme 10 jäsenmuseota toimivat kahdeksalla eri paikkakunnalla.