Vaalea partainen, silmälasipäinen Jussi Jäppinen poseeraa mustavalkoisen vanhan ajan maalaismaisemaa esittävän suurkuvan edessä palkintokukat ja kunniakirja kädessään.

Mobilia-palkinto Jussi Jäppiselle

14 helmikuun, 2022

Vuoden 2022 tieliikennehistorian Mobilia-palkinto on myönnetty teokselle Viimeisen kesän maisemia. Aika-matkailua Suomessa 1939–2019 (Atena 2019). Värikuvamatka halki historiallisen Suomen on graafinen suunnittelija, tietokirjailija ja valokuvaaja Jussi Jäppisen taidonnäyte.

1980-luvulla Jussi Jäppinen koosti Saksasta löytyneet vanhat Hans Wagnerin kuvaamat väridiat yhtenäiseksi teokseksi. Wagner kiersi kesällä 1939 Suomessa kuvaamassa olympialaisten tulevaa isäntämaata. Toisen maailmansodan vuoksi olympialaiset kuitenkin peruttiin, ja kuvat hautautuivat vuosikymmeniksi arkistoon. Kesällä 2019 Jäppinen kiersi reitin uudelleen ja selvitti, miten Suomi on muuttunut 80 vuodessa. Samalla hän ikuisti uudet maisemat vanhojen rinnalle.

Silta menneestä tähän päivään

Kulkeminen ja ympäristön tarkkailu on aina kiinnostanut Jussi Jäppistä. Lisäksi hän on useimmissa teoksissaan rinnastanut menneisyyden ja nykyisyyden. Jäppisen mukaan keskeiset suomalaisuuden symbolit, kuten Kuopion torin tunnelma tai Koli, olivat helppoja kuvata. Välillä haasteeksi muodostui kasvillisuuden tai rakentamisen lisääntyminen. Suurin konkreettinen muutos oli kuitenkin se, että osa Wagnerin kuvauskohteista ei kuulunut enää Suomeen.
– Rajamuodollisuudet, epävarmat ennakkovaraukset, kielimuuri, kielletyt paikat ja aikatauluongelmat estivät vierailun joissakin kohteissa, Jäppinen kertoo.

Kunnioitus 1930-luvun autoilijoita kohtaan kasvoi, kun Jäppinen ajeli pitkin asfalttiteitä ladattavalla Toyota Priuksellaan.
– Hans Wagnerilla oli hyvä tuuri, sillä kesä 1939 oli aurinkoinen. Se näkyy myös kuvissa. Sateenliejuiset hiekkatiet jäivät yhtä tapausta lukuun ottamatta häneltä kokematta, Jäppinen toteaa.
Hän toivoo, että joku tekisi vastaavan kierroksen vuonna 2099 ja saisi todistaa, että maailma on 80 vuodessa muuttunut hyvään suuntaan.

Palkintolautakunta luonnehti Jussi Jäppisen teosta yleväksi ja visuaalisesti upeaksi kirjaksi, joka kuvaa ansiokkaasti myös Suomen liikenteen historiaa. Tuomaristo kiinnitti huomiota siihen, että myös kesä 2019 oli tavallaan viimeinen, kesä ennen koronaa.
– Se luo kahden kesän välille sattumalta sillan, joka antaa kirjalle lisää ajankestävyyttä.

”Tuntsa” sai kunniamaininnan

Tuomaristo huomioi kunniamaininnalla Jussi Muotialan teoksen Pappa-Tunturista Tigeriin (Alfamer 2020). Perusteellista teosta tervehdittiin ilolla, sillä aihe oli monelle tuulahdus omasta nuoruudesta. Tunturi-mopon katsottiin ansaitsevan oman historian.
– Seikkaperäinen pläjäys rakastetusta Tuntsasta, kirjaa kuvattiin.

Palkintolautakunnan puheenjohtajana toimi Suomen historian dosentti Marko Tikka ja jäseninä olivat FT Tiina Miettinen, toimituspäällikkö Harri Domonyi, asiantuntija Jarmo Koistinen sekä ajoneuvoharrastajat Juha Hämäläinen ja DI Juhani Intosalmi. Kilpailuun osallistui kaikkiaan 16 eri teosta.

Puheenjohtaja Marko Tikka huomioi, että viime vuosina kilpailuteoksissa on korostunut elämyksellisyys: matkustaminen kokemuksena ja kokemuksiin liittyneet muistot.
– Tämä kehitys on laventanut liikennehistoriallisen kirjan luonnetta laajempaan käyttäjäsuuntaan. Liikennehistoria ei ole vain teiden rakenteita, teknisiä laitteita, erilaisten kulkuvälineiden malleja ja teknistä tietoa, vaan myös kokemus, hän korostaa.

 

Artikkelikuvassa Jussi Jäppinen voitettuaan Mobilia-palkinnon teoksellaan Viimeisen kesän maisemia. Kuva: Heidi Rytky/Mobilia

 

Mobilia säätiö jakaa 4 000 euron arvoisen tieliikennehistorian Mobilia-palkinnon joka toinen vuosi. Tavoitteena on edistää korkealaatuisen historiatiedon tuottamista, kansantajuistamista ja julkaisemista tieliikenteen alalta. Palkinnon lahjoittavat Mobilia säätiön taustayhteisöt.

Osa palkintoehdokaskirjoista on saatavilla myös Trafiikki-museoiden verkkokaupasta. Tutustu myynnissä oleviin teoksiin tästä.

 

 

Heidi Rytky

Kirjoittaja toimii Mobilia säätiön toimitusjohtajana sekä palkintolautakunnan sihteerinä.