Tanskan Tekniikan museoon tutustumassa

31 heinäkuun, 2019

Trafiikin projektipäällikkö Tiina bloggasi kesäkuussa Trafiikki-museoiden yhteisestä Erasmus+-liikkuvuushankkeesta (2019-2020). Linkkaan jutun tähän, mutta en kertaa sen enempää mistä Liikkuvuushankkeessa on kyse. Tekniikan museo on mukana tässä yhteisliikkuvuudessa. Tekniikan museon  tuottajana olin yksi  23 liikkujasta ja valitsin tutustumisen ja oppimisen kohteeksi Tanskan Tekniikan museon. 

 

Tekniikan museon bussipysäkki
Tanskan Tekniikan museon mukaan nimetty bussipysäkki

Tanskan Tekniikan museo (https://tekniskmuseum.dk/english/) on perustettu jo vuonna 1911, mutta Helsingörissä se on toiminut vuodesta 1965. Kävijöitä on vuosittain noin 60 000. Vierailuviikkoni kesäkuun alussa ajoittui Tanskan isänpäivän ympärille ja isänpäivän juhla olikin yksi keskeisiä syitä vierailuni ajoitukselle: vuoden suurin tapahtuma, joka kokoaa yhteen valtavan museolaisten ja muiden ammattilaisten, vapaaehtoisten ja harrastajien verkoston sekä kerää suuren yleisön. Kävijöitä museon suurimmassa vuotuistapahtumassa on 4000-5000 eli aikamoisesta päivästä on kyse! 

 

Hieno ja edelleen kasvava pienoismalli on talkoolaisten työtä
Tämä hieno pienoismalli on talkoolaisten tekemä ja uusia miljöitä rakennetaan edelleen,
Pieni pala perusnäyttelyä
Pyöräilevä tuottaja löysi heti itseään kiinnostavia kokoelmia näyttelystä.
Kuva Smartphonemania-näyttelystä
Kuva uusimmasta näyttelystä, joka käsittelee kiinnostavasti matkapuhelelimia ja niiden roolia ihmisten elämässä, mutta myös yhteiskunnassa laajemmin.

Museon verkostojen juhla

Museon 8000 neliötä näyttelytilaa sekä ympäröivä parkkipaikka ja puisto tarjosivat upeat puitteet helteisenä kesäkuun alun keskiviikkona isänpäivän viettoon. Pienempiä ja isompia telttoja siellä täällä, minityyrijuna täpösen täynnä kiertämässä pientä rataa, höyryjyriä, paloautoja, kisa-autoja, moottoripyöriä. Paljon kokeiltavaa, koskettavaa, ihmeteltävää, opittavaa. Seurat ja yhdistykset jakoivat tietoa ja innostusta. Ihmiset osallistuivat lukuisiin aktiviteetteihin. Museon henkilökuntaa päivysti infopisteellä neuvomassa. Hajusta päätelle makkaraa grillattiin ja kahvio tarjosi virvokkeita niin sisällä kuin ulkona. Omia piknik-eväitä myös syötiin. Kansanjuhla olisi ehkä sana, jota tässä yhteydessä tekisi mieli käyttää. 

Google Maps ilmakuva
Tekniikan museo Google mapsin ilmakuvassa.

Kaikilla museoilla on omat verkostonsa.  Osaamista, innostusta, kiinnostusta ja aikaa tekniikkaan ja tekniikan historiaan on museon henkilökunnan ulkopuolellakin.  Mutta se mikä Tanskan Tekniikan museon isänpäivästä jäi mieleen oli se, että yhtenä päivänä kaikki olivat paikalla yhtä yhdessä. Yhdessä tekemisen tunnelma jäi ehkä vahvimmin mieleen päivästä: kemiallisia kokeita ohjaavat ammattilaiset, höyryjyrä-harrastajat, vanhojen autojen kerääjät, koodaajat. Innostus ja halu jakaa omaa harrastus- tai työosaamista muille oli kantava voima. Ilo ja into oli käsinkosteltavaa, tarttuvaa. Museo tarjoaa erilaisille toimijoille foorumin ja luo puitteet, mutta toimijuus ja omistajuus tapahtumassa oli laajempaa, jaettua. 

 

   

Tällaiset verkostot ja tapahtumat eivät synny hetkessä. Ne myös vaativat suhteita ja niiden vaalimista myös isänpäivän ulkopuolella. Museo on koettava omakseen, että se on tarkoitettu juuri tai myös minulle. Tässä Tanskan Tekniikan museo on onnistunut ihailtavasti. 

 

Muutto Kööpenhaminaan edessä, miten käy verkostoille?

Tanskan Tekniikan museo on muutoksen edessä. Suunnitelmissa on muutto Kööpenhaminaan vanhaan voimalaitokseen. Muutto  uuteen paikkaan on saanut museon myös pohtimaan omaa rooliaan uusista näkökulmista. Tekniikan museo on todella päättänyt panostaa tasa-arvon ja osallisuuden lisäämiseeen, jotta yhä useammat ihmiset kokisivat Tekniikan museon ja sen sanoman omakseen: tavoitteeksi on otettu  YK:n kestävän kehityksen tavoitteet. Mikä on museon missio? Miksi museo on olemassa, miten muokata sitä niin, että se tukee vaikkapa YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Mikä museon satavuotisessa historiassa on kestänyt aikaa, mitä on tarpeen uudistaa? 

Ja mitä  muutto Helsingörin lähiöstä lähelle Kööpenhaminan keskustaa ja tiedekeskus Experimentariumin naapuriin tulee tarkoittamaan? Epävarmuutta on ilmassa, miten vanhat verkostot löytävät uuteen paikkaan, säilyvätkö jo olemassa olevat yhteisöt? Onnistutaanko luomaan uutta menettämättä sitä upeaa yhteisöllisyyttä, joka isänpäivässä oli läsnä? On kiinnostavaa seurata miten Tanskan Tekniikan museo muotoilee ja määrittää paikkaansa  ja luovii uusissa ympyröissä. 

Yhteisöt ja osallisuus keskiöön Suomen Tekniikan museossa

Yhteisöt ja osallisuus ovat olleet meillä Suomenkin Tekniikan museossa pohdinnan keskiössä jo tovin. Kokoelmalabra-työnimellä kulkevassa hankkeessa olemme luomassa museoon uudenlaista osallistumisen tilaa, joka ei ole perinteinen näyttely tai työpaja.  Toiminnan tavoite on lisätä osallisuutta teknologiaan ja vahvistaa ihmisten omaa tietämystä ja ymmärrystä tekniikasta.

Talkootiistai-perinne Tekniikan museossa on pitkä. Eläkkeelle jääneet ammattilaiset kokoontuvat tiistaiaamupäivisin tekemään pääasiassa kokoelmiin liittyviä töitä. Museon erilaiset yhteistyökumppanit ovat löytäneet museon, niin omien yleisötapahtumiensa pitoon kuin museon järjestämiin tapahtumiin. Yhteydet eivät kuitenkaan ehkä vielä muodosta monensuuntaista verkostoa tai semmoiset ovat vasta aivan idulla. Siksi oli hienoa tutustua Tanskan Tekniikan museon toimintaan, jossa erilaiset vapaaehtoiset ja harrastajat yhdistyksinä ja joskus yksinäänkin rikastavat museon toimintaa. Ei vain yhtenä päivänä vuodessa, vaikka isänpäivä vuoden suurin yhteistyön juhla onkin!

T. Riina Tekniikan museosta

Riina Linna

Riina Linna toimii Tekniikan museossa tuottajana.