Trafiikki-museoissa riittää tutustuttavaa koko kesäksi

20 kesäkuun, 2023

Kesälomat lähestyvät ja on aika suunnitella kesäloman kotimaanmatkan etappeja. Josko pysähtyisit Trafiikki-museoon ja tutustuisit liikenteen ja viestinnän historiaan?

Verkostomme museot ovat (yhtä poikkeusta lukuunottamatta) auki koko kesän ja tarjoavat kiinnostavaa nähtävää ja tehtävää eri ikäisille kävijöille. Olisiko purjehduskilpailun seuraaminen, kaupunkikierros tai kenties vain pysähdys ilmastoiduissa näyttelyissä mieleen? Trafiikki-museoista löytyy vaikka mitä kiinnostavaa liikuit sitten missä päin Suomea tänä kesänä.

 

Aurajoen rannalla Turussa sijaitsee Forum Marinum näyttelyineen ja useine museoaluksineen. Heinäkuun kohokohta on 19.—23.7. järjestettävä Swan European Regatta oheisohjelmineen. Purjehduskilpailun seuraamisen ohella tapahtumassa voi nauttia muun muassa hyvästä ruoasta ja elävästä musiikista. Muut tapahtumat ja aukioloajat löydät museon kotisivuilta.

Kuva: Lauri Mattila, Saariston Venekuvaus Oy.

 

Geokätköilijät ottavat Helsingin Vanhankaupunginkoskella sijaitsevan Tekniikan museon yhteisönäyttelytilan haltuunsa 21.6. Yhteisönäyttelyn yhteydessä järjestetään myös muita geokätköilyyn liittyviä tapahtumia museolla. Museon somekanavien kautta voit seurata tapahtumia ja saat ajankohtaisimmat tiedot.

Heinäkuussa Kuninkaankartanonsaarella järjestetään Downtown Calling -festivaali. Tekniikan museon on 14.—15.7. avoinna vain festivaalin kävijöille. Keikkojen lomassa voi siis tutustua näyttelyihin, kuten heinäkuun alussa Suodatinhalliin avautuneeseen interaktiiviseen ääni- ja valoinstallaatioon. Framerate Oy:n kanssa toteutetussa teoksessa museokävijä säveltää ääniteoksen oman liikkeensä avulla. Teos on esillä 13.8. saakka.

 

Suomen Rautatiemuseon kesä Hyvinkäällä tarjoaa mahdollisuuden liikkua raiteilla menneen maailman tyyliin. Lättähatun kyydissä voi aistia nostalgista tunnelmaa heinäkuun kolmena ensimmäisenä lauantaina. Rautatiemuseon perinteistä Leenan päivää vietetään 22.7., jolloin Leena-höyryveturi liikennöi museon ratapihalla klo. 11—15. Tapahtumapäivän aikana voit nauttia myös musiikista ja ruoasta museon puistoalueella.

 

Poikkea Vantaalle Suomen Ilmailumuseoon, missä museo tarjoaa koko kesän erilaisia opastuksia pääsylipun hintaan keskiviikkoisin, torstaisin ja lauantaisin. Museokauppa ja -kahvila palvelevat koko kesän museokävijöitä. Museon monet simulaattorit antavat mahdollisuuden kokeilla lentämistä turvallisesti maasta käsin. Lippuja simulaattoreihin voit ostaa Trafiikin yhteisestä verkkokaupasta. Oma aika lennolla kannattaa varata noin viikkoa ennakkoon.

Kuva: Kar-Airin DC-3 ja matkaseurue, noin 1957-1965. Kuvaaja Arto Jousi. Kar Air Oy:n kokoelma / Suomen Ilmailumuseo.

 

Tunnetko jo jäänmurtaja Tarmon, majakkalaivan Kemin ja vartionlaiva Telkän? Kotkan kantasatamassa sijaitsevan Suomen merimuseon museoalukset ovat tutustuttavissa joka päivä koko kesän ajan. Opastukset kuuluvat pääsylipun hintaan.

Punainen majakkalaiva Kemi tyynessä kesäsäässä. Sininen meri ja taivas.
Majakkalaiva Kemi tyynessä kesäsäässä asemapaikallaan Kemin edustalla vuonna 1972. Kuva: Martti Heikkinen. Suomen merimuseon kuvakokoelmat. Museovirasto.

Pako Pompeijista -näyttely kertoo roomalaisajan kaupungin elämästä ja tuhosta arkeologisten löytöjen avulla. Vuonna 79 tuhkan alle hautautunut kaupunki kertoo tarinaa siitä, miten lähes 2000 vuotta sitten elettiin. Lokakuun alkuun saakka avoinna olevaan näyttelyyn järjestetään kesäkaudella opastuksia tiistaista sunnuntaihin.

Kuva: Soile Tirilä, Museovirasto.

 

Tampereella museokeskus Vapriikissa sijaitseva Postimuseo on avoinna koko kesän, kesäkuussa tiistaista sunnuntaihin ja heinäkuussa viikon jokaisena päivänä klo. 10—18. Kesän ohjelmassa on perhe– ja kaupunkikierroksia.

AR-teknologiaa eli lisättyä todellisuutta hyödyntävä kaupunkikierros kertoo viestinnän kehityksestä Tampereella.

 

Lahden radio- ja tv-museo Mastola on mukana heinäkuun alussa järjestettävässä Päijät-Hämeen Päheet museot -tapahtumaviikossa. Lauantaina 1.7. virittäydytään jännittävän audiovisuaalisen historian taajuudelle oppaan johdolla! Opastus kuuluu museon pääsymaksun hintaan. Torstaina 6.7. puolestaan museoon on vapaa pääsy.

Kuva: Eetu-Pekka Heiskanen, Lahden museoiden kuvakokoelmat.

 

Auton ja tien museo Mobilia tarjoaa tekemistä koko kauniiksi kesäpäiväksi Längelmäveden rannalla Kangasalla. Museo on mukana koko Kangasalan Lasten löytöretkiviikolla 26.6.—2.7. valokuvasuunnistuksella ja museo-opastuksella. Ohjelma sopii koko perheelle. Kesän aikana Mobilian alueella kokoontuvat myös erilaiset moottoriajoneuvokerhot. Lisätietoa tapahtumista löydät museon kotisivuilta.

Lasten liikennepuisto on avoinna kesällä joka päivä. Polkuautoilla 4-12-vuotiaat lapset pääsevät tutustumaan liikennesääntöihin.

 

Älä tule Päivälehden museoon! Päivälehden museossa on tarjolla kesäisiä elämyksiä vain museouudistuksen työntekijöille. Museo nimittäin pysyy suljettuna loppusyksylle asti, koska meneillään on laaja uudistustyö, jossa koko näyttelytila järjestetään uuteen uskoon.

Museon ja samalla Päivälehden arkiston nimi muuttuu uudistuksen myötä. Uudesta nimestä tiedotetaan syksyllä ennen museon uudelleen avautumista marraskuussa. Tietopaketin uudistuksesta  löydät Päivälehden museon verkkosivuilta.

Vanhaa puretaan pois uuden tieltä. Tiedonkulun historiaa esitteleviä kylttejä irrotettiin Päivälehden museon aulassa toukokuussa. Kuva: Päivälehden museo.