Trafiikki-museot kutsuvat kesäloman viettoon

14 kesäkuun, 2022

Joko kesälomat ovat käynnissä, vai siintävätkö ne kenties tulevaisuudessa? Kesästä voi nauttia, oli sitten lomalla tai ei, vaikkapa vierailemalla museoissa ja osallistumalla niiden järjestämiin aktiviteetteihin. Trafiikki-museoverkoston 10 eri jäsenmuseota sijaitsevat kahdeksalla eri paikkakunnalla viidessä eri maakunnassa, joten tekemistä löytyy kesälomareittien varrelta. Suuntaa siis  kesällä Trafiikki-museoon!

Kymenlaakso

Kotkassa sijaitsevasta Merikeskus Vellamosta löytyy Suomen merimuseo. Kesän näyttelyissä löytyy tarjontaa kuvataiteen, merenkulun historian tai puuteollisuuden tarinoiden ystäville. Tarkemmat tiedot sisällöistä, kesän aukioloajoista ja opastuksista nappaat Merikeskuksen sivuilta.

Museokauppa Plootun paikallisuutta ja kierrätysmateriaaleja suosivan tuotannon houkutukset sekä Vellamon oma tuotevalikoima kutsuvat ostoksille, museoravintola Laakonki puolestaan lounaalle tai viikonloppuna vaikkapa brunssille.

sekä jäänmurtaja Tarmo ja majakkalaiva Kemi muodostavat mahtavan kokonaisuuden kesälomapäivän viettoon. Kemin avajaispäivää vietetään 27.6., jolloin laiva on ensimmäistä kertaa avoinna yleisölle sitten vuoden 2003.

Museokierroksen lomassa virkistystä voi etsiä vaikkapa ravintola Laakongin merelliseltä terassilta tai Vellamon katon näköalapaikalta. Museokauppa Plootusta löytyvät tyylikkäät matkamuistot ja viemiset

Punainen majakkalaiva Kemi tyynessä kesäsäässä. Sininen meri ja taivas.
Majakkalaiva Kemi tyynessä kesäsäässä asemapaikallaan Kemin edustalla vuonna 1972. Kuva: Martti Heikkinen. Suomen merimuseon kuvakokoelmat. Museovirasto.

Pirkanmaa

Pirkanmaalla Trafiikki-museot löytyvät Kangasalta ja Tampereelta.

Auton ja tien museo Mobilian löydät Kangasalta, Längelmäveden rannalta. Museon piha-alueelta löytyy 4–12-vuotiaille tarkoitettu Rahtarit-liikennepuisto, jossa pääsee oppimaan liikennesääntöjä polkuautolla liikkuen.

Mobilian Rahtarit-liikennepuisto.

Museo on kesällä avoinna päivittäin klo. 10—18. Uudistetussa Kertomuksia teistä -ydinnäyttelyssä ja vaihtuvissa näyttelyissä saa vierähtämään tunnin, jos toisenkin.  Välillä voi nauttia lounasta tai kahvilan antimia tai piipahtaa museokaupassa.

Saman katon alta museokeskus Vapriikista Tampereelta löytyvät Mediamuseo Rupriikki ja Postimuseo. Niiden lisäksi Vapriikin lukuisat muut näyttelyt ja museot tarjoavat kiinnostavan kattauksen jokaiseen makuun. Postimuseon Veikeät viestit ja Viestien Tampere ovat ulkona toteutettavia opastettuja kierroksia. Lisätietoa löydät Vapriikin tapahtuma-sivuilta.

Postimuseon kierros Viestien Tampere hyödyntää AR-teknologiaa eli lisättyä todellisuutta.

Päijät-Häme

Lahden Mastolanmäeltä löytyvä Radio- ja tv-museo Mastola esittelee joukkoviestinnän historiaa. Suuntaa tänä kesänä 2.–10.7. järjestettävään Päheet museot -tapahtumaan, jonka aikana Mastolassa on tarjolla pihasuunnistusta lapsille ja perheille joka päivä museon aukioloaikoina.

Museon vaihtuvat näyttelyt kertovat valkokankaan eläintähdistä sekä radio- ja tv-alasta niin tekijöiden kuin yleisöjenkin näkökulmista.

Mastola on avoinna yleisölle ti-pe klo. 9-17 ja la-su klo. 11-16.

Uusimaa

Trafiikki-museoita löytyy Uudeltamaalta neljä kappaletta: Suomen Rautatiemuseo Hyvinkäältä, Suomen Ilmailumuseo Vantaalta sekä Tekniikan museo ja Päivälehden museo Helsingistä.

Rautatiemuseon puistojuna liikenteessä.

Rautatiemuseon puistojuna on liikkeellä tänä kesänä Rautatiemuseon puistossa. Pieni Deeveri-veturi ottaa kyytiinsä pienempiä ja isompia matkustajia ja tekee kierroksen museon vehreässä puistossa. Puistojuna on sään salliessa liikenteessä joka päivä 4.6.–14.8.2022 klo 10.30–16. Sadesäällä puistojuna ei voi kulkea. Museon sisäänpääsymaksun hinnalla pääsee myös puistojunan kyytiin. Jos tulet pelkästään junaan, osta puistojunalippu Pakarituvan kahvikioskista museon puistossa. Lippu maksaa yhden euron ja se on voimassa koko päivän.

2.7. ja 9.7. Lättähattu on liikenteessä museon raiteella klo 11–14. Rautatiemuseon Lättähattu on Dm7-sarjan ensimmäinen kiskobussi vuodelta 1955. Tule aistimaan 1950-luvun tunnelmaa nostalgisen kiskobussin kyydissä! Junalippujen hinnat: 4 euroa/henkilö, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi.

Leenan nimipäivän kunniaksi Leena-höyryveturi (Vk4 nro 68) on liikenteessä museon raiteella 22.7. klo 11–15. Nouse Leenan vetämän kolmannen luokan vaunun kyytiin ja voit aistia entisaikojen höyryjunan kiireetöntä tunnelmaa. Junalipun hinnat: 4 euroa/henkilö, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi. Kaikki Leenat pääsevät nimipäivänä ilmaiseksi tapahtumaan ja museoon. Museo on avoinna Leenan päivänä klo 10–17 ja museoon on normaalit sisäänpääsymaksut.

 

Suomen Ilmailumuseo tarjoaa kesäkaudella 4.6.- 6.8. kaikenikäisille museokävijöille soveltuvia pääsylipun hintaan sisältyviä yleisöopastuksia kahtena päivänä viikossa. Torstaisin ja lauantaisin opastuksille lähdetään museon lipunmyynnistä klo 11 ja 15. Opastuksilla tulevat tutuksi näyttelyn kohokohdat sekä kiinnostavat tarinat esineiden takana. Opastusten kieli on suomi, lukuun ottamatta seuraavia päiviä, jolloin klo 15 alkavan opastuksen kieli on englanti: 9.6. / 18.6. / 7.7. / 16.7./ 4.8. / 6.8. Tarkemmat tiedot tarkistat helposti museon tapahtumasivuilta.

Ilmailumuseolla on tarjolla monenlaista kesään sopivaa tuotetta Trafiikki-verkkokaupassa. T-paidat kuuluvat kesään kuin nenä päähän ja Ilmailumuseon oman malliston t-paidoista löytyy jokaiselle oma suosikki. Värejä ja printtejä löytyy kolme erilaista, sekä naisten että miesten malleissa. T-paidat ovat ihanan pehmeää 100 % luomupuuvillaa, joka on miellyttävä helteelläkin. Kokoja löytyy aina S-3XL-välillä.
Kesälukemistoon suosittelemme ilmailukirjallisuuden tuoreinta uutuutta, Reino Myllymäen kirjoittamaa Paavo Kahla – Tähystäjäritari vailla vertaa – kirjaa. Tähystäjistä on aiemmin kirjoitettu melko vähän ja tämä kirja paikkaa osaltaan tuota puutetta kertomalla tiedustelukoneen tähystäjän, Mannerheim-ristin ritari kapteeni Paavo Kahlan (1918-1944) tarinan. Kevyempää kesälukemista kaipaaville Helena Kaartisen Arvioitu lentoaika on oiva valinta. Kaartisen romaani kertoo lentoemäntä Alisan tarinan ja on hykerryttävä hyvän mielen matka sinivalkoisin siivin eri puolille maailmaa.
Muistatko?-kysymyskortit ovat täydellinen vieminen kesäkylään tai vaikkapa mökille. Korteissa muistellaan 324 kysymyksen avulla mitä muutama vuosikymmen sitten syötiin ja juotiin, mitä kuunneltiin ja katseltiin ja mistä puhuttiin. Nostalginen kuvitus herättää muistot eloon. Muistatko sinä Käytöskukan, Kojakin ja Koijärven? Varoitus: saattaa jättää arjen besserwisserit ja menneiden muistelijat koukkuun.
Kesällä on erityisen tärkeää muistaa juoda tarpeeksi ja Kartta-termospullo helpottaa tässä hommassa huomattavasti. Termospullossa juoma pysyy kylmänä tai kuumana – oleellista reissun päällä! Termos sopii niin pitkille auto- ja junamatkoille kuin retkeilyynkin. Paitsi että kartta on tyylikäs, on se myös mukavan pehmeä pinta kädessä. Päämateriaalina on ruostumaton teräs. Eikun termos kainaloon ja olet valmis kesäseikkailuihin!

 

Helsingin Vanhassakaupungissa sijaitsevan Tekniikan museon ympäröivä ainutlaatuinen teollisuusmaisema ja kaunis luonto sekä museon kiinnostavat näyttelyt luovat puitteet mukavan kesäpäivän viettämiselle.

Tänä kesänä museo järjestää Levotonta menoa Vanhassakaupungissa -kävelykierroksia, joissa tutustutaan alueen lain tuolla puolen olevaan historiaan. Kierrosten liput ovat ostettavissa Trafiikki-verkkokaupasta.

Helsingin keskustassa sijaitseva Päivälehden museo on siirtynyt Tiitiäisen aikaan. Taiteilija Alexander Reichstein on herättänyt Kirsi Kunnaksen rakkaimmat runohahmot henkiin kolmiulotteiseen satumaailmaan. Tiitiäisen aika -näyttely on kunnianosoitus arvostetun runoilijan Kirsi Kunnaksen elämäntyölle.

Päivälehden museo on myös mukana Helsinki Pridessa. Postimuseon kanssa tuotettu yhteisohjelma Suurten queer-uutisten ilta ruotii menneiden vuosikymmenten LGBTQIA+ -teemaisia uutisia yhdessä tapahtuman osallistujien kanssa 29.6. Tarkemmat tiedot löydät Facebook-tapahtumasta.

Päivälehden museo on avoinna päivittäin klo. 11—17. Sisäänpääsy ja tapahtumat ovat ilmaisia.

Varsinais-Suomi

Turusta, Aura-joen varrelta löytyy merenkulun historiaa esittelevä Forum Marinum. Kaksi päivää voimassa olevalla kesärannekkeella pääset vierailemaan museon näyttelyissä, sekä museolaivoilla. Museon kesä on täynnä kiinnostavaa ohjelmaa, johon tutustut tarkemmin ajankohtaista-sivulla. Lippusi purjehduksille tai paikan lasten kesäleirille ostat Trafiikki-verkkokaupasta.

Kuunari Helena vie iltapäiväpurjehdukselle Airistolle.

 

Trafiikki-museot ry on vuodesta 2004 toiminut liikenteen ja viestinnän alan museoiden yhteistyöverkosto.

Yhdistyksen 10 jäsenmuseota sijaitsevat viiden eri maakunnan alueella kahdeksalla eri paikkakunnalla.

 

Trafiikin yhteistoimintaan kuuluvat koulutusten ja hankkeiden lisäksi yhteisen verkkokaupan ylläpitäminen ja yhteinen blogi. Lisäksi verkoston ja sen jäsenmuseoiden toimintaa voi seurata Facebookissa ja Instagramissa.

 

Henna Kojo

Tekstin on koostanut Trafiikki-museot ry:n projektipäällikkö.