80-lätkä takalasissa

29 huhtikuun, 2019

Muistatko vielä, kun tuore ajokortin omistaja joutui odottamaan kokonaisen vuoden ennen kuin sai huristella autollaan yli kahdeksaakymppiä? Tämän rajoituksen merkiksi takaikkunalle tuli asettaa 80-lätkä.

Vielä 1990-luvun puoliväliin asti uuden kuskin tunnisti 80-lätkästä, joka rajoitti hänen ajonopeuttaan ajokortin menettämisen ja autokouluun paluun uhalla. Valkoinen, pyöreä, muovinen kiekko, jossa koreili näkyvästi numero 80, asetettiin auton takalasiin. Uusien kuskien nopeusrajoitus kesti yli 20 vuotta, vuodesta 1972 vuoteen 1996.

Näin lätkää muistelee 70-luvun lopussa ajokortin saanut:

”Olihan se vähän ärsyttävää, kun muut autoilijat huristelivat ohi, kun itse piti jarrutella. Rajoitukseen kuitenkin tottui nopeasti, ja vuosi meni lopulta nopeasti.”

Lätkän merkityksestä kertoo ehkäpä se, että siitä käydään edelleen keskustelua eri palstoilla. Somevaikuttaja Kasper Strömmanin jakaman Pirkkaniksi-ohjeen perusteella lätkän voi sanoa keränneen myös jonkinlaisen kulttimaineen. Niksissä 80-lätkästä vinkataan seuraavalla tavalla: ”Jos sinulla on tallessa vielä auton kahdeksankympin lätkä, säilytä sitä, kunnes täytät 80 vuotta. Saat näyttävän retrokoristeen kakkuusi.”

Näin 80-lätkää muistellaan puolestaan Trafiikki-museoiden Facebookissa.

”Itsekin olen vuodesta 1974 vuoteen 1975 ajanut lätkän kanssa, se on vielä tallella. Kun tuli yleisrajoitus ja valtateille omat nopeudet, kävivät nämä lätkät tarpeettomiksi.”
-Pauli Mäkinen

Artikkelikuva: Mobilian kokoelmat, esine 451

Ihastele lätkää Leveillä lahkeilla -näyttelyssä!

 

Kasikympin lätkä somistaa myös Leveillä lahkeilla -näyttelyn suosikkiauto Datsun 100 A:ta. Näyttelyssä on esillä noin 30 ajoneuvoa, jotka kirvoittavat 1970-luvun nuoria omiin automuisteluihin. Tervetuloa Mobiliaan!