Mobilian klassikot – Amerikan unelmia -näyttely sukeltaa jenkkiautojen kulta-aikaan

28 huhtikuun, 2019

Amerikan unelmat esittelee valitut palat erilaisista amerikkalaisen ajoneuvoteollisuuden saavutuksista 40-luvulta 70-luvulle. Aikakausi oli jenkkiautojen kulta-aikaa, johon ei ole enää paluuta.

40–70-luvulla autojen tekninen kehitys meni vauhdilla eteenpäin, suorituskyvyllä kilpailtiin, eivätkä tuulitunnelit ohjanneet muotoilua.

Näyttely sopii erinomaisesti paitsi hienojen autojen ystäville myös isojen esineiden visuaalisesta muotoilusta ja muotoilun kehityksestä kiinnostuneille. Lisäksi tuon aikakauden värimaailma on elämyksellistä: voimakkaitakin värejä käytettiin rohkeasti. Maailma ei ollut ollenkaan mustavalkoinen, ei ainakaan autojen suhteen.

Amerikan unelmat havainnollistaa hyvin eri vuosikymmeninä teollisessa muotoilussa tapahtuneet muutokset. Samalla se kertoo hyvin myös siitä, mitä voimakas ja vapaa kilpailu – amerikkalaisia unelmia nekin – saa jollain toimialalla aikaan.

Erityisen Amerikan unelmista tekee se, että näyttelyssä palataan ujostelematta aikakauteen ja arvomaailmaan, johon ei ole enää paluuta. Vapaa vauhti ja jatkuvasti kasvava suorituskyky olivat aikansa unelmia, kun taas nyt niiden tilalla ovat aivan muut unelmat ja arvot.

Amerikkainen unelma kiteytyy hyvin erityisesti vuosimallin 1967 Ford Mustang Shelby G.T. 500:aan. Jo valmiiksi hyvin suorituskykyisestä autosta tehtiin aikanaan erikoisversioita, joissa oli vielä enemmän vauhtia ja voimaa. Niitä tehtiin vähän, tätä esillä olevaa mallia noin 2 000 kappaletta. Kaikki autossa viestii juuri sitä mitä sen omistaja on aikanaan halunnut – vauhtia ja voimaa!

Amerikan unelmat nähtävillä Mobilian Autoglym Galleryssä Kangasalla elokuun 2019 loppuun asti. Katso näyttelyn tiedot ja heittäydy nostalgiaan Mobilian sivuilla!

Artikkelikuvassa Ford Mustang Shelby G.T. 500 vuosimallia 1967. Kuva: After Sunset Photography

Petri Niemenmaa, Mobilia