Kertova kuva

Neljä kysymystä näyttelystä: Kertova kuva

14 tammikuun, 2019

Päivälehden museossa on käynnissä Kertova kuva -näyttely. Kysyimme museon väeltä neljä kysymystä näyttelystä.

1. Mitä näyttely esittelee?

Näyttelyssä esitellään journalistisen kuvituksen lajeja, kerrotaan kuvituksen merkityksestä ja mahdollisuuksista ja avataan kuvittajan työpakin saloja. Näyttelyssä on esillä useiden suomalaisten kuvittajien töitä, mutta pääpaino on graafisen suunnittelijan, kuvittajan ja sarjakuvataiteilijan Ville Tietäväisen tuotannossa.

2. Kenelle näyttely sopii?

Näyttely sopii visuaalisesti suuntautuneille ihmisille tai taidokkaasti piirretyn viivan fiilistelijöille. Ei siis tarvitse olla uutisten suurkuluttaja, riittää että löytyy halua ymmärtää maailman tapahtumia entistä paremmin kuvituksen kautta.

3. Kenet näyttely voisi yllättää? 

Näyttely voi yllättää ne kävijät, jotka eivät vielä tiedä, miten monimuotoisesta taiteenmuodosta on kyse. Journalistisia kuvituksia käytetään Suomessa harvakseltaan. Näyttely herättää huomaamaan, miten tärkeä rooli oivaltavalla kuvituksella on teksteissä.

Lisäksi esiteltävät kuvittajat voivat tarjota ahaa-elämyksiä monille sellaisille kävijöille, jotka eivät heitä vielä tunne.

4. Mikä on näyttelyssä erityislaatuista?

Ville Tietäväinen tarjoaa herkullisia ”behind the scenes” -tarinoita kuvitusten maailmasta. Tietäväisen kyky löytää kerta toisensa jälkeen tuoreita ja omaperäisiä näkökulmia käsiteltäviin aiheisiin yllättää jatkuvasti.

Hänen tarinansa saattavat kertoa muun muuassa, mistä syystä Wahlroosin sihteeri soitti Helsingin Sanomien toimitukseen päivänä, jolloin lehdessä oli julkaistu Suomen eriarvoistumista käsittelevä juttu ja sen kuvituskuvana Björn Wahlroos herkuttelemassa ahnaasti joulukalkkunalla.


Näyttely on esillä Päivälehden museossa 24.2.2019 asti. Sen yhteydessä järjestetään myös kaksi avointa keskustelutilaisuutta:

  • Ma 28.1. klo 17–19: Visuaalisen journalismin tila
  • Ma 8.2. klo 17–19: Valokuva vai kuvitus?

Katso lisätiedot Päivälehden museon sivulta ja viritä visuaalinen katseesi kohti näyttelyä!