Kun televisio tuli meille

8 tammikuun, 2019

– Oli se muuten mehevää, kun meille tuli se telkkari, muistelee Raito Paananen.

– Olohuoneen sohva oli täynnä poikia katsomassa jääkiekkoa.

Paananen voitti Finlux-merkkisen väritelevision Suomalainen-lehden Suurkilpailusta 1970-luvun alussa, jolloin hän oli teini-ikäinen.

– Kilpailussa piti etsiä lehden teksteistä jotain sanoja. En muuten lukenut Suomalaista, mutta osallistuin kilpailuun ja nohevana poikana etsiskelin sanoja aikani kuluksi. Kilpailusta napsahti päävoitto.

Paanasen perheen rahat olivat voiton aikaan tiukalla, ja vanhemmat pohtivat, pitäisikö televisio myydä. Siitä saisi hyvät rahat, sillä se oli kotimainen ja siinä oli värikuva, mikä oli vielä 1970-luvun alussa harvinaista.

Televisio päätettiin kuitenkin pitää, ja se haettiin koko perheen voimin Lahdesta kodinkoneliikkeestä. Se korvasi vanhan television, mustavalkoisen Philipsin. Philipsissä kanavia vaihdettiin kiekosta, ja kuvan ilmestymisessä ruutuun kesti kolmisen minuuttia. Uudessa Finluxissa oli modernit kanavanappulat, kirkkauden säätö liukukytkimellä ja hieno oma jalusta pyörillä. Parasta oli kuitenkin värikuva.

– Kyllä se kohotti nuoren pojan itsetuntoa, kun olimme taloyhtiössä varmaan ainoita, joilla oli väritelevisio. Naapurit ja ystävät tulivat meille katsomaan jääkiekkokisoja ja muutakin, Paananen muistelee.

Televisio noudettiin Lahdesta kodinkoneliikkeestä. Paikalla oli myös paikallislehden toimittaja ja kuvaaja, jotka tekivät voitosta jutun lehteen.

Finlux oli Paanasilla käytössä noin kymmenen vuotta. Viimeisinä vuosinaan se alkoi reistailla, ja lopulta se sai väistyä astetta modernimman Blaupunktin tieltä.

– Muistan, kun jossain vaiheessa Finluxin värit rupesivat häviämään. Ne sai takaisin, kun pamautti nyrkillä tietystä kohdasta television päältä. Televisio oli aikanaan hieno, mutta ihan HD-laatuun se ei yltänyt, Raito Paananen nauraa.

Televisiot alkoivat ilmestyä suomalaisten olohuoneisiin 1950-luvun loppupuolelta alkaen. Ne yleistyivät hurjaa vauhtia: miljoonan TV-luvan raja rikkoutui jo vuonna 1969. Samana vuonna nähtiin Suomen ensimmäinen väritelevisiolähetys, jossa presidentti Urho Kekkonen piti 12. uudenvuodenpuheensa.

 

Väritelevisiot yleistyivät kodeissa nopeasti 1970-luvun kuluessa. Finlux aloitti niiden valmistuksen Lohjalla vuonna 1972.


Heräsikö nostalgiankaipuu? Pääset tutustumaan suomalaisen kotitelevision vaiheisiin Radio ja TV-museon Näkemiin, kuulemiin -näyttelyssä!