Halloween-ekstra: museoiden kammogalleria

lokakuu 31, 2019

Näin pyhäinpäivän tienoilla on sopiva aika kurkistaa näyttelyiden ja kokoelmien pimeään puoleen. Löytyykö museoista kenties kummituksia? Kuuluuko kokoelmiin esineitä, jotka ovat saaneet yleisön ja henkilökunnankin niskakarvat pystyyn? Kurkista Trafiikki-museoiden kammogalleriaan, jos uskallat…

Varo, ettei kärttyinen postimestari herää!

Postimuseon Viestinviejät-näyttelyssä museovierasta saattaa joskus kauhistuttaa 1790-luvun kärttyinen postimestari, jonka kävijä voi herättää yöuniltaan.

Postia alettiin kantaa koteihin vuodesta 1858 lähtien. Sitä ennen se piti noutaa konttoreista, joina toimivat usein postimestareiden omat asumukset. Asiakkaat saattoivat tulla kyselemään postinsa perään joskus myös yöaikaan.

Uskallatko kurkata, miltä kärttyinen postimestari näyttää ja kuulostaa? Avaa video.

Suurmiehet säikyttelevät Mobiliassa

Mobiliassa oma henkilökuntakin välillä säikkyy entisistä suurmiehistä tehtyjä vahanukkeja, etenkin jos niiden paikkaa on siirretty.

Tällä hetkellä nuket ovat yleisönkin nähtävillä Autoglym Galleryssä. Uskallatko astua sisään?

Hetkinen! Onko tuossa elävä ihminen vai vahanukke? Kuva: Mobilia
Uskallatko koskettaa vahanukkea? Kuva: Mobilia

Päivälehden museossa väijyy painovirhepaholainen

Päivälehden museon Painokellarin katonrajassa väijyy kirjapainoissa pelätty epeli, painovirhepaholainen. Kyseinen yksilö on tehty sanomalehtipaperista, valmistusvuosi 2015 ja tekijä kuvataiteilija Kaija Pöllänen.

Painovirhepaholainen on aika häijyn näköinen, eikö? Kuva: Aikku Meura, Päivälehden museo

Painovirhepaholainen on yhtä vanha kuin eurooppalainen kirjapainotaito, syntyisin siis 1450-luvulta. Uskomus virheitä kirjoihin aiheuttavasta pikku olennosta tunnetaan monissa maissa. Ruotsalainen kollega on Tryckfelsnisse eli painovirhetonttu.

Painovirhepaholainen väijyy katonrajassa. Kuva: Aikku Meura, Päivälehden museo

Karmivan hieno uutinen: kummitus saa oman näyttelyn Tekniikan museoon!

Tekniikan museolla on kummitellut tarinoiden mukaan aina. Kumiuts on kuulemma vesilaitoksen aikainen työntekijä, joka sai surmansa sähköpääkeskuksessa valokaaresta. Kummitus kolistelee ovia ja toisinaan siirtelee esineitäkin.

Enimmäkseen kummitus on kuitenkin kiltti ja toisinaan se keksii jekkuja ja tehtäviä lapsille! Joka kevät Tekniikan museon kummitusten yössä rohkeimmat lapset pääsevät museon kellareihin etsimään kummitusta.

Ja nyt kummitus on saamassa ihka oman näyttelyn. Isänpäiväviikonloppuna avautuvassa Kummituksen keksintökoje -näyttelyssä museon kummitus kutsuu lapset avukseen tutkimaan tekniikkaa ja lopulta ratkomaan kummallisen kojeen arvoitusta!

Lue lisää näyttelystä Tekniikan museon blogista ja nettisivuilta. Näyttely avautuu 9. marraskuuta 2019.

Kummituksen keksintökoje -näyttely avautuu marraskuussa 2019 Tekniikan museossa. Kuvakollaasi: Tekniikan museo

Museoiden aukioloajat pyhäinpäivänä

Aiotko uhmata kammotuksia ja suunnata museoon halloweenin viettoon? Osa Trafiikki-museoista on avoinna ja osa suljettuna lauantaina 2.11.

 

Tarkista museoiden aukioloajat suoraan museoiden nettisivuilta: