viktoriaanisen ajan joulukortissa mies pelästyy valkoista vaanivaa lumimiesta

Hui! Lähettäisitkö näitä joulukortteja?

joulukuu 3, 2019

Joulukortit olivat ennen mielenkiintoisempia. Britannian viktoriaanisen ajan joulukortit 1800-luvulta pursuavat mustaa huumoria ja kammottavia asioita – ainakin nykyajasta käsin tarkasteltuna. Voimme vain pohtia niiden tarkoitusta omana aikanaan. Ne kertovat joulun ja postikorttien historiasta, mutta ovat samalla myös hauskaa viihdykettä. Brittiläinen huumori voi hämmentää.

Suomessa ja Ruotsissakin on lähetelty outoja kortteja, vaikka ne eivät vedä vertoja viktoriaaniselle ajalle. Vastaani on tullut esimerkiksi itkevät lapset lumihangessa, nokisutareita, pellejä, kuutamossa seisova hirvi ja lapset tynnyrissä.

Joulukortissa itkevia lapsia uponneena lumihankeen
Kuva: Postimuseo
Joulukortissa tytot tai naiset tynnyrissa
Joulukortti vuodelta 1893, Helsingin kaupunginmuseo.

Nokisutari-aihe oli yleinen joulukorteissa. Se näkyi uuden vuoden korteissa saksalaisessa perinteessä. Suomeen tuli paljon kortteja Saksasta, mikä laajensi aihemaailmaa.

Joulukortissa nokisutari ja lapsi katolla
Kuva: Postimuseo

Epätavallisia eläimiä

Erikoisia eläimiä näkyy vanhoissa joulukorteissa paljon. Yksi tällainen on sammakko, joka esiintyy usein Viktoriaanisen ajan korteissa. Sammakot symboloivat ainakin hyvää onnea ja terveyttä. Sammakko oli suosittu aihe muissakin kuin joulukorteissa. Linnuista punarintoja on paljon englantilaisissa korteissa. Suomessa myös punatulkku on joulukorttien lintu.

Viktoriaanisessa joulukortissa sammakko on tappanut toisen ja varastanut rahat
Kammottava sammakkoaihe viktoriaanisen ajan kortissa. Kuva: The Telegraph
Joulukortissa kuollut punarinta
Kuollut punarinta ja toivotus ”Olkoon sinulla iloinen joulu”, Tuck DB Postcards.

Sika on ollut joulukorttien aiheena kauan ja liittyi joulun juhla-ateriaan. 1800-luvulla oli paljon köyhyyttä ja nälänhätää, ja jouluna syötiin paremmin kuin arkena. Sian surullinen kohtalo oli usein kuva-aiheena. Hiukan myöhemmin sika oli tonttujen kaveri. Nykyisissä joulukorteissa ei enää juuri sikoja näe.

Joulukortissa tanssivat pellet ja sika
Pellet tanssivat possun kanssa joulukortissa 1800-luvun lopulta. Siinä on myös neliapiloita, joita oli usein uuden vuoden korteissa. Osa joulukorttien kuvituksista tuli uuden vuoden korttien kuvaperinteestä, koska alkujaan uuden vuoden kortit olivat yleisempiä kuin joulukortit. Kuva: Postimuseo
Tonttu veitsi kadessa ja sika joulukortissa
Tämä kortti ei olisi kovin korrekti nykyaikana, kun joulukinkun asemasta ja yleensäkin lihan syönnistä kiistellään. Kortti on lähetetty vuonna 1902. Kuva: Ruotsin Postimuseo

Tonttu ja joulupukki ovat olleet jo varhain mukana

Tonttuja esiintyi jo 1800-luvun lopun korteissa. Myös joulupukin hahmo esiintyi 1800–1900-luvun taitteen korteissa. Se oli eri näköinen, usein jopa pelottava, verrattuna myöhemmin esiintyvään iloiseen, punanuttuiseen pukkiin.

Joulukortissa sinitakkinen joulupukki
Kuva: Postimuseo

Krampus on keskieurooppalaisessa kansanperinteessä esiintyvä hahmo, joka on puoliksi pukki ja puoliksi paholainen. Krampus rankaisee huonosti käyttäytyneitä lapsia jouluna. Se on vastakohta joulupukin esikuvana toimineelle Pyhälle Nikolaokselle, joka palkitsee kilttejä lapsia lahjoilla.

Krampus nappaa lapsia joulukortissa
Krampus, kuva: Wikimedia Commons.

Joulukortit herättävät yhä enemmän tunteita

Joulukorttien kuva-aiheisiin mahtuu vaikka mitä yli sadan vuoden ajalta. Myös tuttuja aiheita näkyy eri tyyleillä höystettynä. Nykyiset kortit ovat lämminhenkisiä, ja niissä vilisee lähinnä söpöjä eläimiä, herttainen joulupukki ja hauskoja tonttuja.

Saisikohan joulukorttien lähettämisen kasvuun ottamalla mallia joulukorttien hullunkurisesta historiakuvastosta? Mielelläni laittaisin huumorilla matkaan viktoriaanisen ajan tyylisiä joulukortteja. Niistä onkin tehty uusintapainoksia, joita saa ostettua verkkokaupoista.

Digitalisaatio on luultavasti tehnyt jo pysyvän vaikutuksen perinteisten korttien lähettämiseen. Lisäksi juuri kohauttanut PAU:n lakko saattaa vaikuttaa joulukorttien lähettämisintoon. Posti kuitenkin painottaa, että joulukortit ehtivät perille.

Postikortti on edelleen helppo tapa jakaa jouluiloa. Perinteinen joulukortti yllättää ja jää nykyisessä digiajassa mieleen. Pysähtyisitkö tänä vuonna kiireissäsi ja hengähtäisit joulukorttien äärelle?

Sitä paitsi, ilmastokriisin ollessa pinnalla, postikortilla ei ole suurta hiilijalanjälkeä. Kirjeen kuljettamisesta syntyy Postin mukaan 30 grammaa hiilidioksidia. Tämänkin voit kotimaan postista hyvittää ostamalla Compensate-tarroja, jotka liimataan kirjeisiin ja kortteihin.

Joulukortissa sulava lumiukko ja lapsia, taustalla kuu lumisessa maisemassa
Sulava lumiukko vuodelta 1905 Tuck DB Postcards.

Lähetä joulukortit Postin punaisessa postituskuoressa

Postin punainen kuori on jaettu koteihin tai niitä saa postin palvelupisteistä. Kuoren voi pudottaa kirjelaatikkoon tai jättää Postin palvelupisteeseen.

Joulun tärkeät päivämäärät

11.12. Joulun ikimerkillä 1,10 € (myös Ahvenanmaa)

17.12. Kotimaan ikimerkillä 1,60 €

17.12. Postikortti netistä tai postikortti-sovelluksella

19.12. Plus-merkillä varustettu kirje tai kortti (vain Manner-Suomi)

20.12. Pikakirje

Trafiikki-museoiden minuutiksi museoon -sarjan video esittelee lyhyesti joulukortin historiaa

Innostuitko viktoriaanisen ajan joulukorteista? Tässä lisää ihmeteltävää:

Viktoriaaninen aikakausi Iso-Britanniassa kesti vuodet 1837–1901, jolloin kuningatar Viktoria oli vallassa. Se katsotaan teollisen vallankumouksen ja britti-imperiumin huippukaudeksi.

BBC: Frog murder and boiled children: ’Merry Christmas’ Victorian style

Daily Mail: Wishing you a very EERIE Christmas! Creepy Victorian greetings cards include dead robins, Santa kidnapping a child and terrifying snowmen

The Telegraph: 21 Victorian Christmas cards that suggest our ancestors were deeply weird

Mirka Ylä-Mattila

Postimuseon projektitutkija