Kesän 2019 menovinkit Trafiikki-museoihin

7 kesäkuun, 2019

Suomen ainutlaatuinen kesä on taas täällä! Trafiikki-museot tarjoavat myös kesäkaudella paljon hauskaa ja mielenkiintoista tekemistä koko perheelle. Kokosimme alla niistä muutamia. Jatka lukemista ja vietä kesä tutustuen Suomen museomaisemiin.

Perheen pienimmille

Etsitkö rentoa lomatekemistä itsellesi ja perheen nuorimmille? Ilmailumuseon mukavan vilpoisassa välihallissa on koko kesän perheiden oleskelutila, jossa voi lueskella, pelata pelejä ja leikkiä. Museo on avoinna ma–pe 10–20 ja la–su 10–17, joten valitse itsellesi sopiva päivä ja tule viettämään aikaa lennokkaissa tunnelmissa!

Mobilian Lasten Löytöretkiviikko tuo heinäkuun alkuun hurjan paljon hauskaa puuhaa perheen pienimmille Kangasalla. Löytöretkiviikolla on mukana runsaasti tapahtumanjärjestäjiä. Tarjolla on mm. valokuvasuunnistusta, pyykkipoika-autotyöpaja ja lasten rallipäivä.

Forum Marinumin lasten merimuseossa voi puolestaan hauskasti leikkien kautta oppia ja oivaltaa merenkulkua. Aallokon kohistessa laiva saattaa välillä keinua, ja museota kutsutaankin nimellä Tyrskynmyrskyn! Museon sisäänpääsy on maksuton alle 7-vuotiaille.

Entä mikäpä olisi hauskempaa kesäistä puuhaa kuin leijan lennätys! Ilmailumuseon kaupasta löydät korujen ja paitojen lisäksi leijoja ja liidokkeja kesähubaan.

Nostalgiankaipuisille

Vietä kaunis kesäpäivä kesän kohokohdaksi muodostuneilla Kangasalan lähimarkkinoilla 30.6. Tarjolla on aikaisempien vuosien tapaan mm. käsitöitä, leivonnaisia, luontaistuotteita, puutarhatuotteita, juustoja, erikoisruokavaliotuotteita, kilpailuja ja pelejä.

Tänä vuonna tapahtumaan saapuu myös Sirkusrakkaus PumPum maalaustaloineen, jossa lapset pääsevät päästämään sisäisen taiteilijansa valloilleen.

Ikinuori Pekka Töpöhäntä täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Päivälehden museon lastennäyttelyssä voi tutustua rakastettujen kissahahmojen tarinoihin ja katsoa maailmaa kissan näkökulmasta. Keskiviikkona 12.6. Pekan, Monnin, Pillin ja Pullan hilpeisiin seikkailuihin pääsee eläytymään myös teatterin välityksellä. Esitykset sijoittuvat museon Pekka Töpöhäntä -näyttelyyn, jossa kissat johdattelevat yleisöä mukaansa.

Rautatiemuseon junat kuljettavat matkustajia koko kesän! Museon suosittu puistojuna ajeluttaa pienempiä ja isompia matkustajia museon kauniin puiston ympäri sään salliessa kesäkuusta elokuuhun. Heinäkuusta elokuuhun voit puolestaan nousta Suomen vanhimman toimintakuntoisen leveäraiteisen Leena-hyöryveturin kyytiin ja aistia entisaikojen tunnelmaa. Lättähattujuna on puolestaan liikkeellä museon raiteella 13.7. ja 27.7. Tutustu junien aikatauluihin ja hyppää kyytiin!

Perinteinen Vintagen viemää -tapahtuma saapuu jälleen Radiomäelle ja Mastolaan 8.6. Tapahtumaan ja Radio ja tv-museoon on tällöin vapaa pääsy. Nostalgisissa tunnelmissa päästään katselemaan vanhoja autoja, kirpputorimyyntiä sekä sirkushuveja. Tarjolla on myös lapsille ja aikuisille suunnattuja opastuksia, unohtamatta perinteistä kävelykierrosta.

Aurajoessa kelluvat Forum Marinumin suurimmat museoalukset, joiden vaikuttava olemus on olennainen osa merikeskuksen miljöötä. Suurimmat alukset ovat avoinna yleisölle ainoastaan kesäaikaan. Matkustaja-autolautta s/s Boressa voi myös yöpyä, jos saavut vierailulle kauempaa.

Tiedonnälkäisille

Postimuseon mielenkiintoiset näyttelyt viihdyttävät vierailijoita koko kesän. Viestinviejät-näyttelyyn on rakennettu useita elämyskohteita, jotka sijoittuvat ajallisesti merkittäviin virstanpylväisiin postin historiassa. Transit – rajapostia kertoo ensimmäisen maailmansodan aikaisesta rajat ylittävästä yhteistyöstä Tornion ja Haaparannan välillä. Näyttelyn pääosaa esittää sekä Suomen että Ruotsin postilaitosten henkilökunta, tavalliset virkamiehet ja kaupunkilaiset.

Mediamuseo Rupriikin uudessa näyttelyssä voi kokea moniaistillisesti ja hauskasti tietoverkkojen muutoksia, internetin historiaa ja digitaalisen viestinnän esiasteita. Samalla voit kokeilla mitä sata vuotta sitten eläneet ihmiset sinusta ajattelevat, lähettää sanomia sähköttämällä tai optisella lennättimellä tai kokeilla 1980-luvun Tinderiä.

Pelimuseon näyttely kertoo suomalaisen peliteollisuuden kehittymisestä pienistä harrastajaporukoiden projekteista kansainväliseksi huipputuotannoksi. Museossa voi pelata pelihallissa klassisia kolikkopelejä, vierailla Commodore 64 -harrastajan huoneessa sekä pelailla 1990-luvun vaihteen NES-pelejä harrastajan kotona.

Tekniikan museon kesän opastuskierroksella perehdytään Vanhankaupungin teollisuushistoriaan, sekä Kuninkaankartanonsaaren museorakennuksiin ja kulttuuriympäristöön. Opastusta on tarjolla myös Helsinki-päivänä 12.6., jolloin kävijät voivat  osallistua suositulle Vettä ja kuolemaa -opastuskierrokselle. Päivän aikana museosta löytyy myös itsenäisiä paperiaskartelu- ja piirustustehtäviä lapsille.

Höyryjäänmurtaja Tarmo on jälleen auki kesäkaudelle 2019. Tule alukselle ja opi lisää Tarmon mielenkiintoisista vaiheista myrskyisten sotavuosien läpi aina nykyaikaan asti. Yli kuusikymmentä vuotta jäänmurtajana palvellut Tarmo on alus, jolta ei tarinoita puutu!

Kädentaitoisille

Tekniikan museon kesätyöpajoissa tutustutaan tekniikan ilmiöihin tutkimalla ja askartelemalla. Kesätyöpajoja on tarjolla kesäkauden 1.6.–11.8. ajan tiistaista sunnuntaihin klo 12. Työpajateema vaihtuu kuukausittain. Kesäkuun työpajassa askarrellaan oma hyrriä, heinäkuussa rakennetaan ilmapalloautoja ja elokuun työpajassa rakennetaan hihnapyörän avulla toimiva laite.

Oletko limisaumaveneiden lumoissa? Unelmoitko puisen perinneveneen kunnostamisesta, tai onko sinulla jo oma kallisarvoinen huollon kohde? Suomen merimuseon järjestämä puuvenemessujen oheistapahtuma on täynnä tietoa puuveneistä, niiden huollosta ja perinteisistä veneenveiston tekniikoista. Tule Merikeskus Vellamon auditorioon 26.7. kuuntelemaan asiantuntijaluentoja, kysy alan erikoisosaajilta neuvoa ja opi lisää klassikkoveneistä.

Isoille ja pienille suunnattu Suuri Maalaustapahtuma valtaa Suomen ilmailumuseon Suomen kuvataiteen päivänä keskiviikkona 10.7. Tule mukaan tekemään, ihmettelemään ja ihailemaan ilmailutaidetta Ilmailumuseon pihalle, näyttelyihin ja työpajoihin – tai ihan vain omin toimin piirtämään tai maalaamaan museolle.

Mahtavat monsterit! Tänä kesänä Merikeskus Vellamon askartelupajoissa voi askarrella monsterikortteja, merimerkkejä, mustekalamonstereita ja jopa meduusoja! Voit askerralla oman merihirviösi kotiin vietäväksi tai ruokkia suunnatonta roskahirviö Leviathania. Ohjatut ja maksuttomat nonstop-pajat sopivat kaikenikäisille. Pajojen ohjelma vaihtelee viikoittain.

Herkuttelijoille

Moni ei tiedäkään, että museot ovat myös oivia paikkoja ruokailla, kun nälkä yllättää. Forum Marinumin ravintolapalveluista vastaa ravintola Göran, jonka erikoisuutena on ravintolatilaan sisälle sijoitettu kirjailija Göran Schildtin Daphne-purjevene. Arkisin tarjolla on lounas-buffet ja viikonloppuisin herkullinen saaristolaispöytä.

Vapriikin Ravintola Valssissa on tarjolla monenlaisia suolaisia ja makeita herkkuja. Kauniina päivänä kesäterassilta avautuvat upeat näkymät Tammerkosken yli. Ravintola on avoinna museon aukioloaikoina. Valssiin olet tervetullut myös ilman museokäyntiä!

Autoiluhenkeen sisustetussa Mobilian Wanhat Autot -kahvilassa on tarjolla lounas joka päivä. Herkullinen lounas sisältää salaattipöydän, pääruuan, talon leipävalikoiman, levitteen, jäävettä, kotikaljaa sekä kahvin tai teen. Tervetuloa nauttimaan hyvästä ruuasta upeassa rantamaisemassa!

Suomen Ilmailumuseon kahvila-ravintola Mandeli on avoinna joka päivä museon aukioloaikoina. Kahvilassa on tarjolla herkullisia suolaisia ja makeita leivonnaisia. Kesällä 24.6.–16.8 ravintolassa on arkisin tarjolla keittolounas klo 10.30–13.30.

Rautatiemuseon Pakarituvan kesäkahvila palvelee kesäisin museon kauniilla puistoalueella. Kesäkahvilarakennus on 1870-luvulla rakennettu pakaritupa eli leivintupa, jossa leivottiin alueella asuneiden rautatieläisten leivät. Tunnelmallinen Pakarituvan kesäkahvila on avoinna päivittäin klo 10–16.30 museon kesäkauden avajaisista elokuun Rautatiemuseopäivään saakka.

Aurinkoista kesää!

Tervetuloa kesäiseen museoon

Trafiikki-museot tarjoavat näiden lisäksi paljon mielenkiintoisia tapahtumia sekä museoiden jatkuvaa toimintaa kuten näyttelyitä ja opastuksia. Lue lisää vierailuista museoissa ja tule käymään!

Museokortilla kaikkiin Trafiikki-museoihin

Jos kesän näyttelyt houkuttelevat laajemmin, kannattaa hankkia Museokortti, joka toimii pääsylippuna 300 museoon ympäri Suomen. Voit hankkia oman korttisi netistä tai Museokortti-kohteiden lipputiskeiltä – vaikkapa lähimmästä Trafiikki-museosta.

 

Tutustu Museokorttiin Museot.fi-sivustolla.