Lähde talvilomalla matkalle museoon!

14 helmikuun, 2024

Lähtemällä lähelle voit päätyä kauas – ainakin museossa. Trafiikki-museot haluavat nostaa esiin lähimatkailun hyvät puolet ja houkuttelevatkin hiihtolomalaisia lähtemään reissuun museosisältöjen siivin. Ympäri Etelä-Suomea sijoittuneet kymmenen Trafiikki-museota kutsuvat lomalaiset matkalle museoon ja tarjoavat runsaasti monipuolista talvilomaohjelmaa liikenteen, viestinnän ja teknologian kulttuuriperinnön äärellä.

 

Ilmailumuseo

Tiesitkö, että lentomatkailu onnistuu myös maan päällä? Suomen Ilmailumuseossa Vantaalla ajatukset lähtevät lentoon, kun tarjolla on talvilomaohjelmaa 19.-25.2. Luvassa on kylmää kyytiä, kun Suksilla vai ilman? -teemaopastuksilla tutustutaan lentämiseen talviolosuhteissa. Miten lentäjät pukeutuivat pakkassäällä avo-ohjaamojen aikakaudella ja kuinka monet sukset näyttelystämme voikaan bongata? Opastukset järjestetään maanantaista perjantaihin klo 13.

Museon vapaasti yleisökäytössä olevalla Draken-simulaattorilla perheen pienemmätkin voivat kokeilla itse lentämistä. Museon erikoisuus ovat lentokonesimulaattorit (Messerschmitt, Airbus ja Boeing), joiden puikoissa isommat lentäjät voivat kokea mitä aidoimman lentoelämyksen – varaus tulee kuitenkin tehdä hyvissä ajoin ja pituussuositus on koneen mallista riippuen 140-150 cm (ikäsuositus 10+, hinnat alkaen 89 €)

Omatoimimatkailijoille on tarjolla askartelua sekä Siivekäs suunnistus -tehtäväopastus. Kahvila Yläpilvessä on tarjolla laskiaspullia ja muita herkkuja! Tarjouscomboina kuuma juoma ja pulla tai pillimehu ja pizzapala 5 €.

Suosittelemme päivän päätteeksi nojatuolimatkailua Ilmailumuseon Finna-kokoelman parissa. Tutustu vaikka lentoaseman talvikunnossapitoon tai tutki matkustamopalveluun olennaisesti liittyviä ruokalistoja, lentokoneaterioita ja muita tarjoomuksia.

Lue lisää Ilmailumuseon talvilomasta täältä.

Kuva: Suomen Ilmailumuseo, Volmar Laurilan kokoelma.

 

Mediamuseo Rupriikki

Mikä tarjoaisikaan paremman pakopaikan arjesta, kuin pelit! Tampereella, Museokeskus Vapriikissa vietetään hiihtolomaa 26.2.2024–1.3.2024. Osana Vapriikin hiihtolomaohjelmaa järjestävät Mediamuseo Rupriikki ja Suomen Pelimuseo Pelikeskiviikon. Luvassa on tällöin nopeustestikisaa, matopelimatsia, pöytäkiekkoa ja VR-pelien pelaamista PlayStation 5:lla.

Pelimuseon palikkalattialla:

klo 11–14 Nopeustestikisa

klo 11–14 Matopelimatsi

klo 11–15 Pöytäkiakkoa

Pelimuseon areenalla:

klo 12–15 VR-peluutusta

Katso tarkempi ohjelma täältä.

 

Postimuseo

Lähde matkalle Postin historiaan! Talvilomaohjelmaa tarjoaa niin ikään Museokeskus Vapriikissa toimiva Postimuseo, joka järjestää Vapriikin talvilomaviikon päätteeksi viestintäteemaista ohjelmaa. Postiperjantain ohjelmassa on perhekierroksia Viestinviejät-näyttelyyn, klo 10.15 ja 11 alkaen. Opastetuilla kierroksilla voit sukeltaa Postin historiaan postifröökynän matkassa. Kangaskassi-työpajassa klo 12–16 voit askarrella matkatavaroillesi kangaskassin.

Pelikeskiviikon ja Postiperjantain ohjelma sisältyy Vapriikin pääsymaksuun: aikuiset 15 €, lapset ja opiskelijat 7 €, eläkeläiset, työttömät ja ryhmät 10 €/hlö. Museokortilla maksutta.

Lue lisää täältä.

Viestinviejät -näyttely Postimuseossa. Kuva: Juha Valkeajoki.

 

Rautatiemuseo

Vaihda lomaraiteelle ja ota suunnaksi Suomen Rautatiemuseo Hyvinkäällä! Koko perheen hiihtolomatapahtumaa vietetään museossa tiistaista sunnuntaihin 20.2.–25.2.2024. Viikon tapahtumatarjonnassa opastuksia, työpajoja ja kalustoesittelyjä.

Veturitallin aarteet -opastukset tiistaina 20.2, torstaina 22.2., lauantaina 24.2. ja sunnuntaina 25.2. klo 13.

Kangaskassi-työpajat keskiviikkona 21.2. ja perjantaina 23.2. klo 13–15.

Kalustoesittelyjä näyttelyhallissa torstaina 22.2. ja lauantaina 24.2. klo 12–13 ja klo 14–15. Esittelyssä ovat 1960-luvun dieselveturi Dv16 “Vemppu” ja 1950-luvun Dm7 moottorivaunu Lättähattu.

Pienemmille raiteilla liikkujille tarjolla on museon suuri Brio-rata, joka on vapaasti ajettavissa kaikkina päivinä. Lisäksi omatoimista askartelua, pelejä ja pientä puuhaa tarjolla koko viikon.

Osallistuminen museon hiihtolomaviikon ohjelmaan museon sisäänpääsymaksulla: aikuiset 10 €, lapset 5 €, alennusryhmät 7 €. Museokortilla ja alle 7-vuotiaat maksutta.

Lue lisää täältä.

 

Suomen Merimuseo

Lähde talviselle merimatkalle Kotkaan! Merikeskus Vellamossa askarrellaan talviloman kunniaksi lumiukkoja ja jäänmurtajia. Työpajoja järjestetään 20.–21.2. sekä 27.–28.2.2024 klo 11–13.

Pajat ovat maksuttomia ja pyörivät non-stop periaatteella: mukaan voi hypätä pajan aukioloaikoina koska vain. Työpajat soveltuvat saksenkäyttötaitoisille, joilta luonnistuu ääriviivoja pitkin leikkaaminen. Työpajat on tarkoitettu itsenäisille kävijöille, ei ryhmille.

Aikuisten pääsyliput 15/10 €, alle 18-vuotiaat maksutta. Sisäänpääsyyn oikeuttavat myös Museokortti ja Kaikukortti.

Lue lisää täältä.

 

Tekniikan museo

Lähde reissuun tekniikan maailmaan ja ota suunnaksi Tekniikan museo Helsingin Vanhakaupungissa! Museo tarjoaa talvilomien kunniaksi kierrätys-teemaista ohjelmaa koko perheelle. Muoviamon luovissa kierrätysmuovityöpajoissa opit luomaan uusioesineitä muovipulloista ja -pusseista, ja samalla vähennät roskiin päätyvän jätteen määrää.

Työpajoja on tarjolla tiistaina, 20.2. klo 11–17, keskiviikkona, 21.2. klo 11–20 ja torstaina, 22.2 klo 11–20.

Työpaja sopii yli 4-vuotiaille, ja kaikille muovin uusiokäytöstä, kiertotaloudesta ja luovasta ilmaisusta kiinnostuneille. Voit toteuttaa työpajan aikana yksinkertaisen tai vaativamman projektin. Työpaja on loistava tilaisuus koko perheen yhteiseen puuhasteluun.

Sisäänpääsy museoon: aikuiset 14 €, lapset 6 €, alle 6-vuotiaat maksutta. Perhelippu 30 €. Sisäänpääsyyn oikeuttaa myös Museokortti. Työpajaan sisältyy lisäksi materiaalimaksu: 1 henkilö 15 €, 2 henkilöä 25 €, 3 henkilöä 35 € ja 4 henkilöä 40 €.

Huom! Paikkoja työpajoihin on rajoitetusti, joten suosittelemme varamaan paikat etukäteen. Lue lisää ja varaa paikkasi työpajaan täältä.

 

Auton ja tien museo Mobilia

Maata pitkin Mobiliaan! Sopivasti eteläisen Suomen ja Pirkanmaan talvilomaviikkojen taitteeseen Auton ja tien museo Mobiliassa, Kangasalla järjestetään kaksi erilaista tapahtumaa.

Lauantaina 24.2. Mobiliassa vietetään Perhepäivää. Perheen pienimmille on luvassa supersuosittu Tapahtumatyttöjen Touhutori, josta löytyy lapsille kaikenlaista pientä puuhasteltavaa, niin kädentaitoja kuin vaikkapa tasapainoa vaativia tehtäviä. Lisäksi paikalla on Mobilian leikkiautojen katsastuspiste, johon voi ilmaiseksi tuoda oman leikkiautonsa vuositarkastukseen. Markkinatunnelmaa luovat usean eri alan myyjät.

Sunnuntaina 25.2. Mobiliassa on Lada Kerhon perinteistäkin perinteisempi talvikokoontuminen. Luvassa on tuttuun tapaan kuulumisten vaihtoa ja harraste-Ladojen ihmettelyä. Molempiin tapahtumiin on ilmainen sisäänpääsy.

Talvilomaviikoilla pääsee myös tutustumaan Mobilian kulissien taakse keskiviikkoisin klo 13 järjestettävillä Retkillä museon uumeniin. Kierroksella kuullaan, mitä kaikkea museo kätkee sisäänsä näyttelyiden lisäksi. Kokoelmahotellin suuresinehalleissa säilytetään satoja ajoneuvoja polkupyöristä tiekoneisiin henkilöautoklassikoita unohtamatta. Kierros sisältyy Mobilian pääsylipun hintaan, mutta ahtaiden tilojen takia kierrokselle otetaan vain 10 henkilöä. Varmista paikkasi etukäteisvarauksella tästä.

Lasten touhutori Mobiliassa. Kuva: Auton ja tien museo Mobilia.

 

Pirkanmaan talvilomaviikolla 26.2.–3.3. tarjolla myös perheopastuksia ja pyykkipoika-auton askartelua seuraavasti:

maanantaina 26.2.; keskiviikkona 28.2.; perjantaina 1.3.; lauantaina 2.3. sekä sunnuntaina 3.3.

klo 10–11 pyykkipoika-auton askartelua

klo 12–12.30 perheopastus Rallimuseoon

klo 12.30–13.30 pyykkipoika-auton askartelua

Ohjelma sisältyy pääsylipun hintaan. Aikuiset 14 €, lapset 0–17 v. 0 €, eläkeläiset 10 €, opiskelijat, työttömät, varusmiehet, vanhempainvapaalla olevat 7 €. Museokortilla maksutta.

Lue lisää täältä.

 

Radio- ja tv-museo Mastola

Reissaa radio- ja tv-toiminnan kulisseihin! Lahden Mastola tarjoaa näyttelyssään monia hauskoja toimintapisteitä, joissa pääset itse kokeilemaan esimerkiksi televisiolähetyksen tekemistä. Green screen -studiossa voit kokeilla uutisankkurin saappaita. Saappaista puheen ollen: ennen kameran eteen marssimista on tärkeää kulkea maskeeraamon ja puvustamon kautta! Tarjolla myös DX-kuuntelupiste pitkäaaltokuunteluun sekä Radioamatööriasema.

Green screen -studio Lahden Mastolassa. Kuva: Eetu-Pekka Heiskanen.

Museossa on esillä myös loppuvuodesta avautunut näyttely: Retroa vai romua – elektroniikan elinkaaria. Näyttelyssä voit sukeltaa elektroniikan kulutuksen historiaan. Miten olemme päätyneet kookkaista putkitelevisioista taskukokoisiin kosketusnäyttöihin? Näyttely tekee myös näkyväksi radio- ja tv-mekaanikkojen työn muutosta: mekaanikot kutsutaan paikalle yhä harvemmin, kun teknologiaa korvataan uudella.

Näyttelyt nähtävissä Lahden Radiomäellä pääsylipun hinnalla. Aikuiset 10 €, alennusryhmät 8 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Museokortilla maksutta.

Lue lisää Mastolan näyttelyistä täältä.

Retroa vai romua – elektroniikan elinkaaria -näyttely. Kuva: Karoliina Redsven.

 

Forum Marinum

Lähde seikkailulliselle merimatkalle Turkuun, Forum Marinumiin! Eteläisen Suomen talviloman avajaisviikonloppuna, lauantaina 17.2. vietetään Merimonsterit -näyttelyn avajaisia. Perheille suunnatussa seikkailullisessa näyttelyssä historiallinen tieto, mystinen meri ja mielikuvitukselliset merihirviöt kohtaavat. Suomen Kansallismuseon tuottama näyttely on aiemmin nähty Suomen Merimuseossa, Kotkassa.

Avajaisohjelmaa on tarjolla Kruununmakasiinissa klo 10–18. Tarjolla on Muusa-Meduusan naamiopaja, joka pyörii non-stopina koko avajaispäivän. Lisäksi päivään sisältyvät hirviöaiheiset musiikkipläjäykset klo 11 ja 13. Saatavilla on myös noin 20 minuutin mittaisia johdatuksia näyttelyyn, joissa kävijät pääsevät oppaan johdolla sukeltamaan aikaan, jolloin merien uskottiin kuhisevan toinen toistaan kammottavampia monstereita. Kierrokset alkaen klo 10.30, 12.30, 14.30 ja 15.30.

Musiikkiesitykset, naamiopaja ja johdatukset näyttelyyn sisältyvät näyttelylipun hintaan (14 / 9 / 5 €) Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi. Museokortilla maksutta.

Lue lisää näyttelyn yleisöavajaisista täältä.

 

Median museo ja arkisto Merkki

Sukella talvilomalla median merkityksiin! Helsingin keskustassa sijaitsevassa Median museo ja arkisto Merkissä puuhaillaan satujen, sarjakuvien ja piirtämisen parissa pääkaupunkiseudun talvilomaviikolla 19.–25.2.

Koko viikon ajan museo tarjoaa lapsille suunnattuja opastettuja kierroksia mediasta ja uutisista kertovaan pysyvään näyttelyyn. Lisäksi luvassa on satu- ja piirustustuokioita. 

Median museo ja arkisto Merkki. Kuva: Heidi Piiroinen.

Merkissä on avoin sisäänpääsy jokaisena viikonpäivänä ja kaikki viikon ohjelma on maksutonta.

Tarkemmat tiedot Merkin talvilomaohjelmasta löytyvät täältä.

Trafiikki-museot toivottavat kaikille unohtumatonta talvilomaa!

Heini Sorakivi

Kirjoittaja on Trafiikki-verkoston projektipäällikkö.