Lasieseinän takana esillä urheilullisen virtaviivaisia autoja, ensimmäisenä viininpunainen BMW.

Menevää menoa Mobiliassa

9 lokakuun, 2020

Menevät naiset, miehet ja henkilöt ovat aina olleet kiinnostuneita itsensä näköisistä tai haluamaansa henkilömielikuvaa vahvistavista vauhdikkaista menopeleistä. Kaikilla taloudelliset rahkeet eivät ole riittäneet toteuttamaan haaveitaan, mutta joillekin harvoille ja valikoiduille kaikki on aina ollut mahdollista.

1920- ja 1930-luvuilla maailmanlaajuisesti tunnetut filmitähdet, kuten Clark Gable tai Marlene Dietrich, saattoivat tilata itselleen jopa täysin räätälöidyn auton. Suosittuja merkkejä olivat ranskalaiset Delahey, Talbot-Lago ja Delage sekä amerikkalaiset Auburn, Cord ja Duesenberg, joita erilaiset koriräätälit muotoilivat asiakkaan toiveiden mukaan. 1950- ja 1960-luvuilla tehtiin rahakkaille ja meneville omia pieniä sarjoja erikoisautoja, jotka usein pohjautuivat amerikkalaiseen tekniikkaan ja italialaiseen muotoiluun. Amerikkalaisen Chryslerin tekniikkaan ja italialaisen Ghian koritehtaan muotoiluun ja koriin perustuvalla Ghia 6.4 L:llä kurvailivat aikanaan niin Frank Sinatra kuin Dean Martin. Autoja valmistettiin yhteensä vain 26 kappaletta.

Menevämpi menopeli jokaisen ulottuville

60-luvulla autot yleistyivät, ja niistä tuli osa arkipäivää. Meno kuitenkin jatkui, ja menevään menoon halusivat mukaan lähes kaikki tunnetut automerkit tavalla tai toisella. Usein se tapahtui niin, että jostain perhemallista muokattiin virtaviivaisempi coupé, johon tuli hieman piristetty moottori – ja kas, katujen tiikeri oli valmis. Joka tapauksesta 60-luvulta tähän päivään asti lähes kaikilla merkeillä on ollut mallistossaan jokin hieman kalliimpi vaihtoehto, jonka hankinta ei perustu ainakaan täysin järkisyihin vaan mukana on aimo annos tunnetta. Niinhän se usein on, että kyllä sydän ostaa, kun lompsa on kunnossa.

Näyttelyssä urheilullinen pick-up Dodge Dakota Shelby sekä rallimaailmasta tuttu Audi Quattron valkoinen katuversio.
Dodge Dakota Shelby ja Audi Quattron katuversio ovat nähtävillä Menevää menoa -näyttelyssä.

Nähtävillä eri tavoin urheilullista kalustoa

Menevää menoa on Mobilian Autoglym Galleryyn suunniteltu pienoisnäyttely, joka esittelee kymmenen monin tavoin erilaista ja harvoin nähtyä urheilullista autoa 1960–1980-luvuilta. Mukana on niin elegantteja 60-luvun avosportteja Italiasta ja Englannista kuin ruotsalaisen lentokonetehtaan Saabin näkemys normaalia menevämmästä automallista. Myös rallipoluille on aina riittänyt menoa, joten näyttelystä löytyy Lancia Delta HF Integralen ja Audi Quattron katuversiot. Amerikkalaista näkemystä menevämmistä menopeleistä näyttelyyn tuovat kaksi hyvinkin erilaista vaihtoehtoa: kiilamainen alun perin Nascar-kilpailuihin muotoiltu Plymouth Roadrunner Superbird ja urheilullinen pick-up Dodge Dakota Shelby.

Nascar-kilpailuihin muotoiltu Plymouth Roadrunner Superbird erottuu näyttävän takaspoilerin ansiosta.
Nascar-kilpailuihin muotoillussa Plymouth Roadrunner Superbirdissä on näyttävä takaspoileri.

Menevää menoa -näyttely Mobiliassa 1.10.2020–31.8.2021.

Petri Niemenmaa

Kirjoittaja vastaa Mobilian Autoglym Galleryn pienoisnäyttelyiden tuottamisesta.