Kaksi värityskuvaa, joissa on veturi ja lättähattujuna, lepäävät pöydällä krikkaiden värikynien seassa.

Askartelua ja virtuaalikierroksia – museoista tekemistä syyslomalla kotoileville

8 lokakuun, 2020

Vietätkö syyslomaa kotioloissa? Ota kotoilusta kaikki irti: Trafiikki-museoiden tehtävät ja virtuaalikierrokset viihdyttävät lapsiperheitä ja lastenmielisiä. Digiaineistot puolestaan tarjoavat uutta tietoa historiasta kiinnostuneille.

Jos suunnitelmissa siintää varsinainen museovierailu, katso Trafiikki-museoiden tapahtumat ja turvalliset menovinkit ympäri Suomen.

Sukella merihirviöiden tarinoihin ja tee oma hirviökirja

Pienet merihirviöt ovat valloittaneet Suomen Merimuseon Kotkassa, jossa on parhaillaan esillä hurjan hauska Merimonsterit-näyttely. Hirviöt seikkailevat myös Vellamon Youtube-kanavalla: videoilla hauskoja lastenrunokirjoja kirjoittanut Laura Ruohonen lukee merihirviörunojaan ääneen.

Kotona syyslomaa viettäville askarteluvinkki näyttelyn hengessä. Katso videolta, miten voit tehdä oman hirviökirjan, jossa hirviöt muuttavat muotoaan sivua kääntämällä. Hui!


Askartele kojeita ja autoja

Kaipaavatko perheen eskarilaiset ja alakoululaiset uusia puuha- ja askarteluvinkkejä? Miltä kuulostaisi optinen lennätin tai sähkökirjoituslevy?

Tekniikan museon Youtube-kanavalla on koko joukko tekniikkaan liittyviä askarteluvinkkejä. Niiden avulla pääset askartelemaan vaikkapa oman painolaatan tai zeotroopin.

Katso kaikki vinkkivideot!

Myös Mobilian Youtube-tililtä löytyy askarteluohjeita kotona toteutettavaksi. Videoita on kaksi: toisessa askarrellaan vessapaperirullasta auto ja toisessa auto muodostuu pyykkipojasta.


Väritä junia tai testaa, tunnetko Postin historiaa

Suomen Rautatiemuseon sivuilla on hieno kavalkadi värityskuvia, joita värittäessä melkein kuulee junan puksutuksen. Printtaa kuvat museon sivuilta!

Postimuseon tehtäväkirjan kansi.

Postimuseon tehtäväkirja ohjaa lapset Postin historian pariin oivalluttavasti värityskuvien, tehtävien ja lyhyiden tekstien avulla. Tiedätkö esimerkiksi, miksi kirjekyyhkyjä on käytetty? Tekstit ovat suomeksi. Avaa tulostettava tehtäväkirja!


Virtuaalinäyttely: Seitsemän koiraveljestä

Tutustu Päivälehden museon Seitsemän koiraveljestä -näyttelyyn kotoa käsin! Näyttelystä on tehty video-opastus, jossa seikkaillaan sen tapahtumapaikoilla.

20-minuuttisen lapsille suunnatun kierroksen oppaana on koiraveljessarjan nuorin ja nokkelin eli Eero (roolissa näyttelijä Eero Enqvist).


Tutustu historiallisiin pressikortteihin

Päivälehden museon kokoelmiin kuuluu erilaisia toimittajien akkreditointikortteja. Pieni muovitettu kortti kertoo sen kantajan olevan lehdistön edustaja.

Kokoelmiin kuuluvien korttien kanssa on oltu mukana niin hallitusneuvotteluissa kuin valtiovierailulla Georgiassa.

Kortteihin voi tutustua Finna-palvelussa.


Junkers-A50-Junior
Junkers-A50-Junior eli ”Junnu” on yksi Suomen Ilmailumuseon tunnetuimmista kokoelmien aarteista. Kuva: Suomen Ilmailumuseo

Ilmailumuseon virtuaaliopastukset ja -näyttelyt siivittävät ilmailun historiaan

Suomen Ilmailumuseon virtuaaliopastuksilla kuulet huimia tarinoita Junkers Juniorin, Convair Metropolitanin ja Aviapoliksen ilmailuhistoriasta.

Ilmailumuseon virtuaalinäyttelynä on Saabin tuottama 80 vuotta ilmaa siipien alla. Näyttely osoittaa, että Saab on paljon muutakin kuin maanteiden ”syöksy-sämpylä”.

Ääniopastuksia voi puolestaan kuunnella verkkosivuilta tai Soundcloud-sovelluksesta vaikka kohde kerrallaan.


Terijoen asema raiteiden puolelta. Kuva: Suomen Rautatiemuseo.

Uppoudu Pietarin-radan historiaan Rautatiemuseon virtuaalinäyttelyssä

Rata Riihimäeltä Pietariin saatiin valmiiksi 150 vuotta sitten, syyskuussa vuonna 1870. Suomen Rautatiemuseo toteutti yhteistyössä Väyläviraston kanssa Riihimäki–Pietari-radan 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi verkkonäyttelyn.

Tutustu verkkonäyttelyyn Väyläviraston palvelussa.

Verkkonäyttely tarjoaa mielenkiintoista tietoa historiasta kiinnostuneille ja rautatiealan ammattilaisille ja harrastajille.


3D-mallit paljastavat näkökulmia Ruotsinsalmen taisteluun

Kotkan edustalla käytiin historian kirjoihin ikuistettuja, Euroopan suurimpiin lukeutuvia meritaisteluita vuosina 1789 ja 1790. Ruotsin ja Venäjän välisissä Ruotsinsalmen meritaisteluissa uponneiden alusten hylyt ovat säilyneet näihin päiviin saakka.

Suomen Merimuseossa Kotkassa on parhaillaan esillä laaja meriarkeologinen näyttely, joka syventää ymmärrystä Ruotsinsalmen tapahtumista.

Kotoa Ruotsinsalmeen voi tutustua mm. Merikeskus Vellamon Youtube-kanavalla sekä Kadonnut Ruotsinsalmi -hankkeessa kehitettyjen 3D-mallien avulla.


Minuutiksi museoon -videot johdattavat hauskoille pikakierroksille

Milloin Kuplat tulivatkaan markkinoille? Millaista oli toimittajan työ 100 vuotta sitten? Entä onko tekniikka pelätty jo ennen robotteja?

Trafiikki-museoiden yhteiset Minuutiksi museoon -videot vievät katsojansa vauhdikkaalle minikierroksille tekniikan, viestinnän ja liikenteen historian ja ilmiöiden pariin. Luvassa yllättäviä ja jännittäviä faktoja, joten pidä hatustasi kiinni!

Katso alta videosarjan esittely, ja klikkaa tästä koko videosarjaan!