Yleiskuva näyttelystä. Keskellä vitriini, jossa iltapuku ja lähes läpinäkyvä sadetakki.

Merimuoti – Joka kesän hitti

12 heinäkuun, 2024

Oceanista – muoti ja meri -näyttely kertoo meren ja merenkulun vaikutuksesta kulttuuriimme ja vaatekaappiimme. Suomen merimuseossa olevassa näyttelyssä on esillä vaatteita ja asusteita sekä maailmankuuluilta muotitaloilta että nuorilta suunnittelijoilta. Aihetta taustoittavat esimerkit Suomen merimuseon ja Kansallismuseon kokoelmista. 

Merille lähteminen on merkinnyt seikkailua ja vapautta, toisaalta myös pelkoa siitä, mitä on sen pinnan alla, tai pelkoa haaksirikosta ja kuolemasta. Merenkulkijat ovat tarvinneet kylmää ja märkää pitäviä vaatteita selviytyäkseen merellä. Sininen väri merimiesasuissa sointuu hyvin meren kanssa, mutta se oli aikoinaan myös käytännöllinen valinta; indigonsininen kesti hyvin auringon ja suolaveden kulutusta.

Kaksi miestä valkoisissa puvuissa laivan edessä
Sinistä ja valkoista. Konemestari Einar Ojanen (oik.) tyylikkäänä tropiikkipuvussaan Kalle Sikasen kanssa mahdollisesti Port Elizabethin satamassa. 1930-luvun puku on nähtävillä Suomen merimuseon Oceanista-näyttelyssä. Kuva: Suomen merimuseo.

Merimuotia lastenhuoneista catwalkeille

Merimiespaidat, raidat ja univormut tulivat lastenasuihin, kun kuningatar Victoria teetti v. 1846 nelivuotiaalle pojalleen prinssi Edwardille kuninkaallisen huvijahdin merimiesten univormua jäljittelevän asun. Kuva pienestä merimiesasuisesta pojasta levisi ympäri maailmaa ja aloitti kestotrendin lasten vaatteissa. Näyttelyssä on esillä Suomen kansallismuseon kokoelmista 1900-luvun alun lasten merimiespukuja.

Pieni merimiesasu, jossa merimieskauluksinen paita ja hame.
Sibeliuksen tyttärelle kuulunut merimiespuku. Oceanista – muoti ja meri Suomen merimuseossa. Kuva: Heli Sorjonen / Suomen kansallismuseo.

Meri, merimiehet ja merenkulku ovat inspiroineet muotisuunnittelijoita ympäri maailmaa luomaan merellisiä fantasioita meille maakravuille. Kansainvälisesti tunnettuja muotisuunnittelijoita näyttelyssä ovat mm. Jean Paul Gaultier, Iris van Herpen, Tom Browne, Versace, Maison Margiela, Ellish Macintosh ja Philip Treacy.

Asujen yksityiskohtakuva. Etummaisella mallinukella kädessään kullanvärinen simpukoin koristeltu käsilaukku.
Miami Beach näkyy Versacen asujen suunnittelussa. Välimeren rannalla Italian Reggio di Calabriassa kasvaneelle Gianni Versacelle Miami Beach edusti vapautta. Kuva: Heli Sorjonen / Suomen kansallismuseo.

Suomalainen muoti pinnalla

Muoti- ja tekstiiliteollisuus kuormittaa ympäristöä huomattavan paljon. Vastuulliset muotisuunnittelijat huomioivat ympäristöhaasteet ja pyrkivät suunnittelullaan säästämään ympäristöä. Näyttelyssä on esillä Anne-Mari Pahkalan suunnittelema jätemuovista tehty iltapuku kansanedustaja Emma Karille Linnan juhliin vuonna 2016 (asu näkyy artikkelikuvassa sivun ylälaidassa).

Suomalaisilla on Itämeren kautta ollut aina erityinen suhde mereen. Vuoden nuori suunnittelija 2021 Iidaliina Friman sai vaatteisiinsa inspiraation Itämeren tilanteesta. Hän on suunnitellut esillä olevat vaatteet kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista. Neuleissa käytetty lanka on valmistettu merilevästä, jota käytetään yhdessä villan kanssa. Asun villa on kierrätettyä ja osa asussa käytetystä polyesteristä on valmistettu merestä kerätystä jätemuovista. Käytetty vanu on valmistettu kierrätetyistä muovipulloista.

Kolme asua mallinukeilla. Keskimmäisessä kapteenintakki ja sydväst.
Näyttelyssä on esillä mm. vuoden 2021 nuorena suunnittelijana palkitun Idaliina Frimanin Itämeren tilanteesta ja perinteisistä merenkulun vaatteista inspiroitunut mallisto.
Oikealla nähtävä asu on Iben Højn mallistosta.
Oceanista – muoti ja meri Suomen merimuseossa. Kuva: Heli Sorjonen / Suomen kansallismuseo.

Lovia puolestaan valmistaa laukkuja hyödyntäen kalastuksen sivutuotteena ylijääviä kalannahkoja. Kalanannahan käytöllä on pitkät perinteet, sillä jo alkuperäiskansojen tiedetään valmistaneen kalannahasta asusteita, laukkuja ja kenkiä. Lovian lohennahkaisen laukun ohella esillä on Suomen kansallismuseon kokoelmista turskannahkakengät 1940-luvulta.

Suomalaista suunnittelua näyttelyssä edustaa myös Tasaraita-mallisto, joka oli Suomen ensimmäinen unisex-mallisto ja josta tuli tasa-arvon symboli. Annika Rimala suunnitteli edelleen tuotannossa olevan malliston Marimekolle vuonna 1968.

Taiteilija Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin piirustusten ja sarjakuvien vakiohahmo on lihaksikas ja seksikäs merimies. Hänen luomansa homoeroottinen kuvasto on toiminut inspiraation lähteenä mm. ranskalaiselle taiteilijakaksikko Pierre & Gilles’lle ja muotisuunnittelija Jean Paul Gaultierille. Tom of Finlandin merimiehet esiintyvät näyttelyssä Makian pitkähihaisessa puserossa ja Coston poronnahkahatussa.

Näistä jälkimmäinen oli ainoa suomalainen asuste Oceanista-näyttelyn alkuperäisessä versiossa Tanskassa. Tanskan kansallisen merimuseon Museet for Søfartin kävijäennätyksen rikkoneen näyttelyn Suomen merimuseoon tuotti Suomen kansallismuseo yhteistyökumppaninaan Expona.

Näyttely on avoinna Suomen merimuseossa Merikeskus Vellamossa 29.9.2024 asti. Näyttelyyn järjestetään kesäkaudella opastuksia, joista löydät lisätietoa Suomen merimuseon sivuilta.

 

Teksti on muokattu Suomen kansallismuseon näyttelypäällikkö Minerva Keltasen puheesta, jonka hän piti Oceanista-näyttelyn mediatilaisuudessa.

Tekstin muokkaus: Johanna Aartomaa.

Artikkelikuva: Heli Sorjonen. Suomen kansallismuseo. Kuva Oceanista – muoti ja meri -näyttelystä.