Museot avautuvat poikkeusolojen jälkeen – näin Trafiikki-museot valmistautuivat

1 kesäkuun, 2020

Valtioneuvoston linjauksen mukaan museot voivat avata ovensa kesäkuun alussa koronapandemian aiheuttaman tauon jälkeen. Myös tekniikan, liikenteen ja viestinnän Trafiikki-museot avaavat ovensa yleisölle tällä viikolla! Katso, miten olemme valmistautuneet avaamiseen sekä miten varmistamme, että kävijällä on elämyksellinen mutta turvallinen museovierailu. Ensi viikolla julkaistavassa jatko-osassa kurkistamme avajaistunnelmiin.

Päivälehden museo, Helsinki: avaaminen herkistää mielen

Kevään aikana Päivälehden museon suljettujen ovien takana on tehty sellaisiakin hommia, jotka eivät museon avoinna ollessa olisi ihan mahdollisia. Painokellarin avara tila on laajennettu kokoelmatyön käyttöön: pöydät ovat täyttyneet journalistisen ja painotyön esineistöstä, joihin myös oheisen kuvan kunnioitusta herättävän suuri nuija lukeutuu!

Museon avautumispäivän lähestyessä kokoelmien aarteet siirrettiin varaston puolelle.

Sijoita nuija-aiheinen vitsi tähän! Päivälehden museon kokoelmatyö valtasi keväällä Painokellarin. Kuva: Päivälehden museo

Kevään hittituote on monilla toimialoilla pintadesinfiointispray! Tämä viruksen nujertaja on nimittäin ollut loppu monista verkkokaupoista, mutta saimme onneksi laatikollisen ennen kesäkuun alkua. Museossa on paljon ruutuja, kahvoja ja muita pintoja, ja tulemme tekemään parhaamme niiden puhdistamisessa.

Palvelukoordinaattori Aikku Meura valmiina desinfioimaan. Kuva: Päivälehden museo

Kevät on ollut meillä yleensä energisten lapsiryhmien ja kohonneiden desibelitasojen aikaa. Ryhmiä ei ole vielä kesäkuussakaan luvassa kävijärajoitusten takia, mutta uudelleenavaaminen herkistää mielen ja tämän lisäksi vaatii paljon käytännön valmisteluja henkilökunnan sekä museokävijöiden turvallisuuden takaamiseksi.

Teksti: Aikku Meura

Postimuseo, Tampere: viestinnällä varmistetaan turvallinen käynti

Postimuseolla ovien sulkeminen näkyi erityisesti yleisötyön keskittymisenä verkkoon. Poikkeustila nähtiin mahdollisuutena huoltaa näyttelyitä, kehittää digitaalisia palveluita ja kokeilla uutta. Yksi nopeista reaktioista oli helmikuussa avautuneen Unohtumattomia kirjeitä Suomesta -näyttelyn siirtäminen verkkoon heti huhtikuun alussa.

Olemme myös kuvanneet museon aihepiirejä ja museotyötä esitteleviä videoita ja haastatteluja, järjestäneet kirjeenkirjoituskampanjan (#karanteenikirjeet) ja korona-ajan viestintään liittyvän keräyksen, kirjoittaneet ajankohtaisia blogikirjoituksia sekä korvanneet työpajatoimintaa lyhyillä askarteluvideoilla.

Koulut tavoitimme Tampereen kaupungin Kulttuuri- ja liikuntakanavalla, johon tuotimme virtuaalisia opastuksia ja suorana lähetettyjä kyselytuokioita.

Museoiden avaamiseen aloimme valmistautua jo ennen hallituksen ilmoitusta asiasta. Tavoitteena on alusta asti ollut, että kaikki olisi mahdollisimman turvallista. Koska toimimme museokeskus Vapriikin kanssa yhteisissä tiloissa, on lähestyvää h-hetkeä pähkäilty yhdessä Tampereen museoiden henkilöstön kanssa.

Avautumiseen on varauduttu muun muassa tehostamalla turvavälien valvontaa, tiedonvälitystä ja pintojen puhdistusta. Näyttelytiloihin tulee saataville käsidesiä ja desinfiointipyyhkeitä. Toiminnallisia osuuksia on rajoitettu tai suljettu toistaiseksi kokonaan. Myös kaikki kesän yleisötapahtumat ja -opastukset on peruttu. Maksimissaan 20 hengen ryhmät voivat kuitenkin varata opastuksen.

Näillä toimilla minimoimme tartuntariskiä ja varmistumme siitä, että tarpeen vaatiessa pystymme tavoittamaan tartunnalle altistuneet.

Museoiden tilanne ei koronakevään jälkeen palaa normaaliksi pitkiin aikoihin. Järkevillä toimilla, vastuullisuudella ja avoimella viestinnällä voidaan kuitenkin varmistaa, että käynti museossa olisi mahdollisimman turvallinen. Koronakeväässä on ollut myös positiivinen puoli. Uskallus, kokeilunhalu ja kyky sopeutua ovat museotyön kannalta elintärkeitä taitoja.

Uutta ja yllättävää voi syntyä vaikeassakin tilanteessa.

Teksti: Olli Nordling
Artikkelikuva: Unohtumattomia kirjeitä Suomesta -näyttely odottaa kävijöitä.

Suomen merimuseo, Kotka: kävijät pääsevät heti kesäkuussa uuteen Ruotsinsalmi-näyttelyyn

Poikkeustilan aikana suurin osa henkilökunnastamme, minä itse mukaan luettuna, on tehnyt töitä etänä. Joillain työpisteenä on toiminut keittiön pöytä, toisilla kätevä nurkka pyykkikoneen lähettyviltä ja onnekkaimmilla oikea kotitoimisto.

Oma työni on keskittynyt yleisötyön tekemiseen digitaalisessa muodossa ja opastusrunkojen sekä lasten omatoimitehtävien suunnitteluun tulevaa kesää ajatellen. Museolehtorina olen riemuissani siitä, että Merikeskus Vellamoon ja Suomen merimuseoon pääsee jälleen tutustumaan 2.6. alkaen!

Jännitystä elämäämme on lisännyt se, että poikkeustilan aikana olemme saattaneet valmiiksi uuden Kohtalona Ruotsinsalmi- näyttelymme, jonka eteen on tehty töitä jo useamman vuoden ajan. Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon yhteinen näyttelyprojekti on Merikeskus Vellamon suurin näyttely ikinä. Suurnäyttelyn työstäminen poikkeusolosuhteiden vallitessa on ollut haastavaa, mutta loppusuora häämöttää ja jännitys tiivistyy.

9.6. avautuva Kohtalona Ruotsinsalmi on sykähdyttävä näyttelykokemus Ruotsinsalmen meritaisteluista, taisteluiden jälkeen rakennetusta Ruotsinsalmen merilinnoituksesta sekä ihmisistä, joiden kohtalona oli kokea massiivisia historiallisia tapahtumia nykyisen Kotkan saaren lähialueella. Ruotsinsalmi ja sen asukkaat heräävät henkiin nykyteknologian, hylkyesineiden ja arkeologisten löytöjen kautta ennenäkemättömällä tavalla.

Odotamme innokkaasti, että kävijämme pääsevät tutustumaan Ruotsinsalmen mielenkiintoisiin tarinoihin.

Teksti: Anni Shepherd

Suomen Ilmailumuseo, Vantaa: sulkuaikaa hyödynnetty kohteiden parantamiseen

Suomen Ilmailumuseossa perustimme avaamistyöryhmän kokoamaan tietoa ja valmistelemaan avaamista näyttelypäällikkö Valeri Saltikoffin johdolla. Työryhmässä ovat edustettuina asiakaspalvelu, näyttelyt, museopedagogiikka, kiinteistönhuolto ja viestintä.

Työskentelyssämme on ollut kolme näkökulmaa: vastuullinen ja turvallinen museokäynti, asiakkaiden ja museokävijöiden odotukset ja kustannustehokkaat ratkaisut.

Ilmailumuseon vapaaehtoistoiminta on tauolla syksyyn saakka, ja osa palveluista on saatavilla rajoitetusti. Sulkuaikaa pyrimme käyttämään kohteiden parantamiseen, ja rajoitettujen palvelujen tilalle pyrimme tarjoamaan jotain muuta, kuten omatoimiopastuksia ja oleskelupaikkoja pihalle. Sulkuaikana kiinteistössä on rakennettu uutta elämyspalvelualuetta ja julkaistu diginä – paljon!

Kesällä, museon suosituimman kohteen Convair Metropolitanin ollessa yleisöltä suljettu, kehitämme sen sisätilojen suojausta. HUMAK-ammattikorkeakoulun opiskelija Emmi Tirri liittyi joukkoomme selvittämään tuotteistamismahdollisuuksia. Kesäkuun alussa kesätyöntekijämme tekee leirityön sijasta asiakaskokemuskyselyjä ja seuraa asiakkaiden liikkumista halleissa.

Hyvästä valmistautumisesta huolimatta avaaminen jännittää, ja päivitämmekin suunnitelmia herkällä otteella, jos tarpeita ilmenee.

Teksti: Mia Kunnaskari

Mobilia, Kangasala: Rallimuseossa timanttisia uutuuksia

COVID-19-epidemian aiheuttaman sulkuajana aikana Mobiliassa on uudistettu Rallimuseota isosti. Museovierailijaa odottaakin timanttinen Jyväskylä-osio, joka esittelee Jyväskylän MM-rallin 70-vuotista historiaa. Myös Flying Finns -tähdistä sekä ralli-ikoneista kerrotaan uudella tavalla. Kaiken huipuksi Mobilian ulkovitriiniin eli korkealla Rallimuseon ulkoseinällä olevaan näyteikkunaan nostettiin uusi Ralliauto.

Näyttelymestari Matti Vinha siivoaa ”näyteikkunaa”. Kuva: Mobilia
Matti Vinha ja Jari Syrjä viimeistelevät uuden auton asettelua näyttelyikkunaan. Kuva: Mobilia

Normaalisti autojen nostoja ei pystytä tekemään museon ollessa avoinna, joten nyt hyödynnettiin tavallisesta poikkeavaa tilannetta myös tähän tarkoitukseen.

Mobilia avaa 1.6.2020 näyttelyiden lisäksi museokaupan, liikennepuiston ja kokoustilat. Myös kahvila Wanhat autot käynnistää toimintansa. Kahvilan uudet, hienot terassikalusteet ovat juuri saatu paikoilleen. Mobilian tietopalvelut toimivat jatkossakin etäpalveluna. Toistaiseksi myös opastukset näyttelyihin ja kokoelmatiloihin ovat tauolla.

Saadaksemme museovierailusta mahdollisimman turvallisen Mobiliassa on tehostettu päivittäistä siivousta ja museotiloissa muistutetaan turvaetäisyyksistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta. Heti sisäänkäynneillä on tarjolla käsihuuhdetta. Lipunmyynnin ja museokaupan kassat on suojattu plekseillä, ja suosittelemme korttimaksamista. Museon henkilökunta huolehtii sopivista asiakasmääristä.

Näyttelytiloissa on saatavilla käsihuuhdetta kaikkien kosketettavien kohteiden välittömässä läheisyydessä, ja lisäksi kosketusnäyttöjen sisällöt ovat saatavilla myös omaan älypuhelimeen vapaasti käytettävän langattoman verkon kautta. Lasten leikkipaikka on toistaiseksi suljettu näyttelytiloissa.

Liikennepuistossa ohjeistetaan väljään jonottamiseen sekä pyyhitään polkuautojen kosketeltavat pinnat aina ajon jälkeen.

Tekniikan museo, Helsinki: toiminnallisia kohteita järjestelty uudelleen

Tekniikan museossa on pohdiskeltu, miten leikittäväksi ja kosketeltavaksi tarkoitetut kohteet voisi toteuttaa riskittömästi.

Lapsiperheille suunnattu toiminnallinen Kummituksen keksintökoje -näyttely joudutaan pitämään vielä jonkin aikaa suljettuna, mutta muuten museovierailut onnistuvat mainiosti, sillä väljässä näyttelyhallissa turvaväleille on riittävästi tilaa.

Lue Tekniikan museon blogista, miten museossa on valmistauduttu avaamiseen.