Museovaihtarit havainnoivat liikenteen kokoelmia ja demokratiakasvatusta

29 toukokuun, 2024

Matkailu avartaa, myös työelämässä. Trafiikki-museoiden työntekijät tutustuivat keväällä kokoelmien ja yleisön parissa tehtävään museotyöhön Virossa ja Brysselissä.

Erasmus+ -liikkuvuus on vähän kuin työelämän vaihto-oppilasreissu: sen avulla on mahdollista toteuttaa monentyyppistä kansainvälistä liikkuvuutta tai yhteistyötä Euroopan unionin tuella. Trafiikki-museoille Erasmus+ on tarkoittanut viime vuosina job shadowing -liikkuvuuksia: suomalaiset museoammattilaiset ovat ohjelman kautta vierailleet eurooppalaisissa museoissa ja muissa kulttuurin ja aikuisoppimisen organisaatioissa. Reissuilla on perehdytty siihen, miten työt hoidetaan ja haettu ideoita omaan työhön koti-Suomessa.

Kevään 2024 E+ job shadowing -keikan tehneet Aikku Meura ja Mikko Pentti kertovat tässä yhteisessä blogitekstissä omista matkakokemuksistaan. Median museo ja arkisto Merkin tapahtumakoordinaattori Aikku tutustui Brysselin museoihin. Mobilian kokoelma-amanuenssi Mikko puolestaan Viron Tiemuseoon.

Millainen liikkuvuus oli?

Aikku: Ensinnäkin: Bryssel on ylväs museokaupunki! Belgian ja oikeastaan koko EU:n pääkaupunki on täynnä erilaisia museoita. Laskin käyneeni viiden päivän aikana ainakin kahdeksassa museossa. Muuta mainitsemisen arvoista ovat kaupungin oluet, joista suosittelen etenkin yli satavuotiasta Cantillon-panimoa, jolla on muuten myös oma pieni museonsa.

Pääkohteeni olivat Belgian historiasta kertova BELvue kuninkaanlinnan naapurissa sekä yhteiseurooppalaista historiaa reteästi yli 20 kielellä esittelevä House of European History. Vietin näissä kohteissa täydet päivät tutustuen niiden yleisötyöhön, etenkin yhteiskunnallisen osallisuuden ja demokratiakasvatuksen kannalta.

Mikko: Viron Tiemuseo (Eesti Maanteemuuseum) oli jo ennestään tuttu paikka monista aiemmista yhteistyökuvioista. Tällä kertaa oli mukava päästä tutustumaan heidän museotyöhönsä pintaa syvemmältä. Tiemuseon ohella tutustuimme Kansallismuseoon Tartossa ja Narvan linnaan.

Liikkuvuus oli hyvin lyhyt, vain kaksi täyttä työpäivää, mutta pääsin hyvin sisään kokoelmatyön ja tutkimuksen käytänteisiin ja toisaalta sovimme myös tulevista yhteishankkeista. Merkittävintä ehkä olikin pitää yllä kontakteja, jotka koronan myötä ovat päässeet hieman haurastumaan.

Mitä huomioita teit kohdemuseoissa?

Aikku: Yleisötyön ja tapahtumien työläisenä havainnoin etenkin näitä museotyön alueita kohdemuseoissani. Molemmissa kohteissa sisältöihin koulutetut freelancerit hoitivat pääosin erilaisten museoaktiviteettien ja pedagogisten sisältöjen toteutuksen, koska ryhmien ja aktiviteettien volyymi on niin iso. Monikielisessä ja -kulttuurisessa Brysselissä museotyötäkin tehdään monella kielellä.

Belgian kolonialistinen historia ja maan väkivaltainen toiminta Kongossa 1900-luvulla näyttää olevan museoille vaikea asia: BELvuen näyttelyyn lisättiin Kongon siirtomaa-ajasta yksityiskohtaisesti kertova osa vasta kymmenisen vuotta sitten. Dekolonisaatio eli kolonialististen valta-asetelmien ja sorron purkaminen on museoissa jatkuvaa työtä, joka koskettaa myös Suomea.

Mikko: Vaikka Viron Tiemuseo ja Mobilia ovat saman toimialan museoita, painotuksissa on selkeitä eroja. Mobilian toiminnan perustana on laaja kokoelma, josta vain hyvin pieni osa on kerrallaan näyttelykäytössä. Virossa taas keskiössä on historiallinen kiinteistö, entinen postiasema, joka pitkälti määrittää näyttelytoimintaa. Museoalueella oli käynnissä myöhemmin rakennettujen lisärakennusten ja ulkonäyttelyiden nivominen kävijälle selkeäksi kokonaisuudeksi, mihin pääsimme myös osallistumaan.

Virossa näkyi myös kiinteämpi yhteys tieviranomaisiin, museo on osa Viron Tiehallintoa, muun muassa nykyajan tienrakentamiseen ja -kunnossapitoon tai liikenneturvallisuuteen keskittyvinä näyttelykokonaisuuksina. Museo myös keskittyy eniten juuri tieviranomaisten näkökulmaan. Tutkimus- ja kokoelmatyö vaikuttaisivat molemmissa museoissa olevan hyvinkin samanlaista toimintaa, vaikka resurssit ja mittakaava ovatkin erilaisia.

Belgissa on puhuttava enemmän maan kolonialistisesta historiasta ja Kongossa tehdyistä julmuuksista. Näitä tarroja näkyi Brysselin keskustassa paljon.

Mitä olisi kiva kokeilla kotimaassa?

Aikku: Osallisuuden ja yhteiskunnallisen päätöksenteon teemat sopisivat myös kotipesääni Merkkiin! Seurasin BELvuessa kahta demokratiakasvatuksen aktiviteettia, jotka molemmat lainaisin mielelläni Helsinkiin.

Toinen aktiviteeteista, BELvuen kehittämä kaupunkisimulaattori Democracity on vähän kuin yhdistelmä Monopolya ja Minecraftia. Pienryhmät suunnittelevat oman poliittisen puolueen, määrittävät sille tavoitteet, ja sitten alkaa puoluepolitiikka yhteisen kaupungin rakentamiseksi. Raha ei riitä kaikkeen, mitä puolueet kaupunkiin haluvat, joten Democracity-kaupunginvaltuustossa tehdään yhteinen päätös neuvottelemalla ja äänestämällä. Fasilitoijan ohjaama peli sopii kaikenikäisille, ja sitä on pelattu monissa Euroopan maissa.

Mikko: Kokoelma-ajoneuvojen säilyttäminen hyllyillä ja muu rajallisten kiinteistöjen innovatiivinen hyödyntäminen olisivat eduksi myös kotona. Hyllyjärjestelmät paitsi säästävät tilaa, myös tuovat ajoneuvot paremmin kävijän nähtäville.

Rakennetaanko kaupunkiin nuorten hengailutila (hangplek) vai esimerkiksi urheiluhalli? Democracity-pelissä harjoitellaan poliittista päätöksentekoa.

Kirjoittajat: Aikku Meura ja Mikko Pentti
Kuvat: Aikku Meura