Rauno Aaltosen punainen Mersu vuodelta 1961 Flying Finns -osastolla Rallimuseossa.

Rallimuseo uudistui mutta miksi?

28 kesäkuun, 2020

Vaikka Rallimuseo on suunniteltu Mobilian pysyväksi näyttelyksi, sen sisällön pitää vaihtua ja uudistua aika ajoin – välillä jopa hieman isommin. Rallimuseon avaamisesta tuli kesällä kuluneeksi neljä vuotta, joten nyt oli hyvä aika isommille muutoksille. Ja kun viheliäs virus pakotti laittamaan museoiden ovet kymmeneksi viikoksi kiinni, suljettujen ovien takana oli hyvin aikaa tehdä suurempiakin muutoksia.

Mitä uudistettiin?

Yleisöä vastaanottamassa heti Rallimuseon sisäänkäynnin yhteydessä oli aikaisemmin kolme ralliautoikonia: Mini Cooper S, Ford Escort ja Audi Quattro. Ikonit pysyvät ikoneina, eikä niitä voi vaihtaa, mutta muutimme aiheen esitystapaa radikaalisti. Ikonien merkityksestä kerrotaan nyt pienoismalleilla ja muilla keinoin.

Toinen tärkeä osa-alue eli suomalaisten rallisankarien Flying Finns -kokonaisuus, joka sai nyt huomattavasti enemmän tilaa ja sen sisältöä laajennettiin kattamaan kaikki maailmalla hyvin tunnetut rallisankarit Timo Mäkisestä ja Rauno Aaltosesta Tommi Mäkiseen ja Marcus Grönholmiin.

Mikä on tämän vuoden timantti?

Tämän vuoden timanttina on Jyväskylän Suurajoista monen eri nimen kautta Neste Ralliksi muuttuneen ja Suomen MM-ralliksi kasvaneen rallin noin 70 vuoden tarina. Jyväskylä on Monte Carlon ohella yksi vanhimmista ralleista ja kehittynyt 50-luvun alkuvuosien paikallisesta kisasta yhdeksi nykyisen MM-sarjan arvostetuimmaksi ralliksi.

North State -mainos Jyväskylän suurajojen numerokyltissä.
Jyväskylän Suurajot oli raikkaan kaupallinen tapahtuma jo ennen Neste Ralliksi muuttumistaan.

Mitä Rallimuseolle muuten kuuluu?

Vaikka rallilla yleisesti ei mene tällä hetkellä hyvin, kun tämän vuoden lähes kaikki kisat on toistaiseksi peruttu, Rallimuseolla menee kuitenkin mukavasti. Alun joukkorahoitukseen lähteneiden mesenaattien toiveesta yhteistyötä heidän kanssaan on kehitetty, ja tämän vuoden alusta Rallimuseon ystävät ry aloitti toimintansa. Uudessa yhdistyksessä on tällä hetkellä noin 150 ystävää.

Artikkelin pääkuvan tiedot: Lentävät suomalaiset ovat saaneet enemmän tilaa Rallimuseossa. Etualalla Rauno Aaltosen Jyväskylän Suurajojen voittoauto Mercedes-Benz 220 SEB vuodelta 1961.

Rallimuseo ja ystäväyhdistys

Rallimuseo sijaitsee Mobilian yhteydessä Kangasalla. Rallimuseon ystävät yhdistys aloitti toimintansa tänä vuonna. Ystäväksi voit liittyä Rallimuseon nettisivulla.

 

Petri Niemenmaa