Poika ajaa polkuautolla aurinkoisella rantaraitilla

Museoon kesälomalla! Trafiikki-museoiden kesä 2020

29 kesäkuun, 2020

Kesä on tullut, ja museot ovat jälleen auki poikkeuskevään jälkeen! Aivan kaikkia tapahtumia ei voida vielä järjestää, mutta Trafiikki-museoissa tapahtuu jo monenlaista mukavaa kesän mittaan ympäri Suomen. Katso kootut vinkit museoiden näyttelyistä ja tapahtumista kesällä 2020.

Suomen Ilmailumuseo, Vantaa

Lentomatkailun tunnelmaa ei tarvitse jättää kokematta tänäkään kesänä, vaikka lomalennot olisivat siirtyneet hamaan tulevaisuuteen. Helsinki-Vantaan lentoaseman lähistöllä, Aviapoliksen juna-aseman kupeessa sijaitseva Suomen Ilmailumuseo helpottaa matkakuumetta ja tarjoaa kävijälle mahdollisuuden ihastella lentokoneita lähietäisyydeltä.

Ilmailumuseossa on tällä hetkellä Saabin oma erikoisnäyttely. Välihallissa sijaitseva erikoisnäyttely keskittyy ruotsalaisen puolustus- ja turvallisuusyhtiö Saabin ilmailuhistoriaan.

Tapahtumia: kesäinen maalaustapahtuma ja nallebongausta

10.7. museossa järjestetään Suuri maalaustapahtuma, joka toteutetaan tällä kertaa omatoimitapahtumana. Ota mukaan omat piirustus- tai maalaustarvikkeet ja etsi museolta rauhallinen ja ruuhkaton taiteilupiste. Suosittelemme erityisesti ulkokohteitamme ja museon parvilta avautuvia näkymiä. Ota myös kuva teoksestasi ja jaa se sosiaalisessa medialla aihetunnisteella #maalaustapahtuma #ilmailumuseo @ilmailumuseo

Kesän ajan lapsille on näyttelyissä käynnissä nallebongaus, ja ulkoleikkipaikalle on luvassa kesän mittaan kivaa uutta tekemistä. Asiakaspalvelusta voi tiedustella tilausopastuksia (enimmäismäärä 20 hlöä) ja simulaattorilentoja (Messerschmitt ja Diamond, Piper Atztec on kesälomalla).

Suomen Ilmailumuseo on normaalisti auki kesällä: arkisin klo 10–20 ja viikonloppuisin klo 10–17. Halleissamme on muuten kesäisin ihanan viileää, joten meiltä saat myös helpotusta helteeseen!

Päivälehden museo, Helsinki

Onko lomasuunnitelmissasi reissu Helsinkiin? Poikkea Päivälehden museossa Helsingin keskustassa: pääset tutustumaan Helsingin Sanomien historiaan sekä tiedonvälityksen ja sananvapauden kysymyksiin.

Uutisista ja sananvapaudesta kertovan perusnäyttelyn lisäksi Päivälehden museossa on meneillään lapsille suunnattu ja leikillinen Seitsemän koiraveljestä -näyttely.

Avaamme arkisin jo klo 10 koulujen alkuun eli 12.8. saakka. Tervetuloa koko perheen kesken!

Mobilia, Kangasala

Miltä kuulostaisi kesäpäivä Kangasalla ja tieliikenteen erikoismuseo Mobiliassa, joka sijaitsee kauniissa maisemissa järven rannalla? Yhdistä samaan reissuun vaikkapa Keisarinharjun luontopolku!

Mobilian uusi Tankit täyteen -näyttely taustoittaa mielenkiintoisesti autoilun käyttövoimaan liittyvää historiaa: miksi polttomoottoriauto jätti alun perin yhtä suositut sähkö- ja höyryautot taakseen? Entä mitkä maailman muutokset nostivat vaihtoehtoiset käyttövoimat viime vuosina jälleen polttomoottorin rinnalle?

Tankit täyteen -näyttely kertoo autoilun käyttövoimien kehittymisestä ja huoltoasemien historiasta. Kuva: Mediakettu

Myös Rallimuseo on uudistunut kevään aikana, ja Mobilian klassikoiden puolella on tänä kesänä Brittihelmiä ihailtavana.

Tapahtumia: linja-autoja ja jenkkirautoja

Mobilian tapahtumakesä alkaa tällä tietoa 1.8. perinteisellä Linja-autopäivällä. Elokuussa järjestetään myös suosittu koko perheen Rautalankaa ja jenkkirautoja -tapahtuma, autoharrastajille suunnatut varaosamarkkinat sekä Mersut-kokoontuminen.

Rautalankaa ja jenkkirautoja -tapahtuma järjestetään tänä vuonna lauantaina 22.8.2020. Kuva: KKS

Mobilia on avoinna elokuun 14. päivään asti joka päivä klo 10–18 ja elokuun puolivälistä eteenpäin joka päivä klo 10–16. Lasten Rahtarit-liikennepuisto (artikkelikuvassa; kuva KKS) on avoinna 14.8. asti joka päivä klo 10–18 ja sen jälkeen vielä elokuun viimeisinä viikonloppuina klo 10–15.

Postimuseo, Tampere

Jos kesääsi mahtuu kiireettömiä hetkiä, kirjoita pikaviestin sijaan kirje, joka taatusti ilahduttaa saajaansa! Pääset tunnelmoimaan kirjeiden äärellä myös Postimuseon Unohtumattomia kirjeitä Suomesta -teemanäyttelyssä, joka esittelee kirjeitä yli sadan vuoden ajalta.

Kirjeet ovat paitsi oman aikansa kuvaajia niin hyvin koskettavia, samaistuttavia ja tunteita herättäviä. Kirjeitä voi kuunnella näyttelijöiden Seela Sellan ja Esko Roineen lukemina ja samaistua niiden yleisinhimillisiin tunteisiin.

Kirjeet ovat kuunneltavissa ja luettavissa myös verkossa, joten pääset niiden äärelle vaikka mökin kuistilta tai kotisohvalta. Lue lisää Postimuseon sivuilta.

Kuva: mielikuvittaja Tomi Aho

Pienoisnäyttely: Kirjekulttuuria postikorteilla

Postimuseossa on esillä myös pienoisnäyttely Kirjekulttuuria postikorteilla. Korteissa kuvataan kirjeiden kirjoittamista, postitusta, kuljettamista ja vastaanottamista. Kuva-aiheet ovat tunteita tulvillaan. Niissä on lempeä, iloa, kiukkua ja huolta, huumoriakaan unohtamatta. Esillä on liki 300 postikorttia 1800–1900-luvun vaihteesta nykypäivään.

Eri puolilla maailmaa julkaistut ja kulkeneet postikortit ovat keräilijä, YTM Pertti Leppäsen kokoelmista. Katso kuvia näyttelystä.

Viestinviejät-näyttelyä päivitetty

Viestinviejät-näyttely kuljettaa kävijän postin- ja viestinvälitykseen liittyvien elämyksellisten tarinoiden avulla 1600-luvulta lähimenneisyyteen. Postimuseo päivitti kesällä näyttelyn postimerkkiosoita. Näytillä on Suomen Pankin Setelipainon ensimmäisen vakinaiseksi palkatun postimerkkitaiteilijan Signe Hammarsten Janssonin tuotantoa.

Esillä on toteutettujen luonnosten ohella toteutumattomia ja vaihtoehtoisia suunnitelmia. Erityisesti Hamin lukuisat eläin- ja kasviaiheiset merkit olivat pidettyjä ja tunnustettuja jo aikanaan, ja ne lukeutuvat edelleen hänen tuotantonsa parhaimmistoon.

Ham on edelleen eniten postimerkkejä suunnitellut postimerkkitaiteilijamme ja on tunnettu myös taiteilija Tove Janssonin äitinä.

Postimuseo sijaitsee museokeskus Vapriikissa ja on avoinna kesällä normaalisti ti–su klo 10–18. Pääset samalla pääsymaksulla myös muihin Vapriikin museoihin, mm. Mediamuseo Rupriikkiin ja Pelimuseoon!

Suomen Rautatiemuseo, Hyvinkää

Ennen kuin suuntaat junalla maakuntiin, poikkea ihastelemassa junia ja vetureita eri aikakausilta Suomen Rautatiemuseossa Hyvinkäällä!

Konepajoista ja varikoista kertova Veturipajalta raiteille! -näyttely sai jatkoaikaa ja on avoinna 31.8.2020 saakka.

Rautatiemuseon Deeveri-veturi vetää kesäisin puistojunaa. Kuva: Suomen Rautatiemuseo

Rautatiemuseon suosittu puistojuna on liikenteessä sään salliessa päivittäin 16.8.2020 saakka. Pieni Deeveri-veturi ottaa kyytiinsä pienempiä ja isompia matkustajia huomioiden riittävät turvavälit ja hygienian. Sopii siis kaikenikäisille!

Sadesäällä puistojuna ei voi kulkea, mutta sateen sattuessa sisällä näyttelyhalleissa riittää nähtävää ja koettavaa myös lapsille.

Suomen Rautatiemuseo on avoinna normaalisti kesäaukioloaikojen mukaan eli joka päivä klo 10–17 elokuun loppuun saakka. Tervetuloa!