Kaksi Audi-merkkisen ralliauton keulaa, taustalla Mobilian sinisen rakennuksen päätyseinä, telttakatoksia ja ihmisiä kulkemassa.

Rallimuseon ystävät tapahtumien tukena

20 toukokuun, 2022

Auton ja tien museo Mobiliaan kuuluvalle Rallimuseolle perustettiin tukiyhdistys Rallimuseon ystävät ry loppuvuodesta 2019. Tukiyhdistyksen tavoitteena on tukea Rallimuseon toimintaa ja järjestää Rallimuseon ympärillä tapahtumia.

Alun suunnitelmat olivat vauhdikkaita, ja alkuvuodesta 2020 jäseniä oli jo toista sataa. Sitten iski korona, joka perui lähes kaikki vuodelle 2020 suunnitellut aktiviteetit. Toiminta ei tähän hyytynyt, vaan vuodelle 2021 tehtiin vähintään yhtä vauhdikkaat suunnitelmat. Olosuhteista huolimatta yhdistyksen jäsenmääräkin oli jo kasvanut jo 150 rallin ystävään. Mutta jälleen korona ajoi kevään 2021 suunnitelmat ojaan. Kesän aikana rajoitukset helpottuivat, ja hetken ajan näytti sille, että elokuun lopulle suunniteltu historian ensimmäinen Rallin ystävien Suurajot -tapahtuma onnistuisi. Toisin kuitenkin kävi: muutama viikko ennen h-hetkeä rajoituksia kiristettiin, ja elokuun yleisötapahtumat peruuntuivat.

Nykyaikainen ralli-skoda nurmikolla yleisöä ympärillään. Taustalla Mobilian sininen rakennus.
Rallin ystävien Suurajoissa toukokuussa yleisön nähtävillä oli myös uudempaa rallikalustoa, kuten Teemu Asunmaan Skoda. Kuva: Mobilia

Vaikka Suurajoja ei oltu ehditty mainostaa, tieto oli kiirinyt, ja rallin ystäviltä tuli paljon viestiä siitä, että porukkaa olisi ollut tulossa isolla joukolla. Tältä pohjalta lähdettiin toiveikkaasti yhdistyksen kolmanteen toimintavuoteen 2022, jos vaikka jokin suunnitelma toteutuisi, kun periksi ei anneta. Tämän takia päätettiin järjestää Rallin ystävien Suurajot kaksi kertaa vuoden 2022 aikana: vol. 1 ajokauden alkuun toukokuun puolivälissä ja vol. 2 elokuun lopulle, joka tulee jatkossa olemaan tapahtuman pysyvä ajankohta.

Eka Rallin ystävien Suurajot starttaa

Sunnuntaina 15.5.2022 päästiin viimein järjestämään ensimmäinen tapahtuma. Yhdistyksen hallitus, osa Rallimuseon ja Mobilian porukasta ja kymmenkunta yhdistyksen jäsenkunnasta löytynyttä talkoolaista kokoontuivat Mobilian piha-alueelle heti aamusta, jotta klo 12 alkavan tapahtuman viimeiset rakennustyöt saatiin maaliin. Ilmassa oli jännitystä, sillä kyseessä oli kaikille rallin ystäville tarkoitettu avoin ilmaistapahtuma, eikä paikalle tulevasta väkimäärästä ollut mitään käsitystä. Se tiedettiin, että paikalle on oikeasti tulossa viisi tähtikuljettajaa, kuten Rauno Aaltonen, Kyösti Hämäläinen ja Jari-Matti Latvala, sekä heidän uraansa liittyvät autot näytösajoa varten. Muuten paikalle oli kutsuttu noin 25 historiallista ralliautoa yleisön iloksi, joten sisällön osalta kaikki oli aamusta ihan hyvin. Aurinkokin paistoi, joka on ulkotapahtuman osalta aina iso helpotus.

Pieni punainen rallimini jonka vierellä Timo Pulkkinen selkä kameraan haastattelee punaisessa tukissa olevaa Rauno Aaltosta. Oikeassa reunassa yleisökatsoma ja yleisöä katsomon lisäksi myös auton ympärillä.
Rauno Aaltonen Timo Pulkkisen haastattelussa Minillä ajetun näytöskierroksen jälkeen. Kuva: Marko Mäkinen

Puoleenpäivään mennessä saatiin kaikki tapahtumaan liittyvät autot tontille, ja samalla yleisöä alkoi virrata paikalle. Ja sitä tuli hyvin, arviolta noin tuhat rallin ystävää saapui paikan päälle. Alkuiltapäivästä Mobilian parkkipaikka oli tupaten täynnä, mutta onneksi silloin alkoi jo osa aikaisin tulleista lähtemään kotiin, kun uusia vielä saapui paikalle, joten kaikki kyllä mahtuivat tontille. Varsinkin ensimmäinen näytösajo keräsi hyvin nostalgiannälkäistä yleisöä katsomaan, mille rallilegendat näyttävät entisaikojen kulkupeleissään. Pienen näytöskierroksen jälkeen kuljettajat päätyivät muistelemaan menneitä Timo Pulkkisen haastatteluihin, jotka kirvoittivat yleisöstä hyväntahtoisia naurahduksia. Päivä sisälsi muutenkin paljon rallikansan keskenäistä muistelua ja useita kohtaamisia legendojen, vanhojen tuttujen ja muuten vain samanhenkisten kanssa.

Talkoilua toiminnan tueksi

Ensimmäisestä toukokuun tapahtumasta saatiin hyvää oppia ennen toista elokuun tapahtumaa. Huomattiin, että tällä kertaa tapahtuma-aika oli liian pitkä, joten jatkossa ohjelmaa tiivistetään. Yleisö selvästi piti näkemästään, tähtivieraat viihtyivät ja Rallimuseon ystävät -yhdistyksen kojulla kävi kuhina. Yhdistys sai uusia jäseniä, joista toivottavasti seuraavaan tapahtumaan löydetään lisää innokkaita talkoolaisia, sillä ilman heitä tällaisten tapahtumien järjestäminen on mahdotonta. Uusien jäsenien saaminen on oleellista yhdistyksen aktiiviselle toiminnalle, sillä kaikille avoimet ilmaistapahtumat vetävät kyllä aiheesta kiinnostunutta väkeä paikalle, mutta niissä jäädään ilman lipun myynnistä saatavia varoja, jotka helpottaisivat tapahtuman järjestelyiden kustannusten kattamista. Tarkoituksena on jatkossakin pitää Rallin ystävien suurajot yleisölle maksuttomana, matalan kynnyksen tapahtuma, jotta säilytetään tapahtuman iloinen, vahvasti yhteisöllinen luonne. Katseet siis kohti elokuun loppua ja Rallin ystävien Suurajot vol. 2 -tapahtumaa!

 

Artikkelikuva: Ensimmäinen Rallin ystävien Suurajot -tapahtuma järjestettiin toukokuussa 2022 Mobilian ulkoalueella. Kuva: Marko Mäkinen

Rallimuseon ystävät ry on Rallimuseon tueksi vuonna 2019 perustettu yhdistys, johon voi liittyä kuka tahansa rallihistorian vaalimisesta kiinnostunut. Rallimuseon ystävät -yhdistys järjestää vuosittain Rallin ystävien Suurajot elokuun lopulla Mobiliassa, Kangasalla. Rallin ystävien Suurajot vol. 2 järjestetään sunnuntaina 28.8.2022. Tapahtuman tiedot päivittyvät Mobilian tapahtumakalenteriin lähempänä tapahtuma-ajankohtaa.

 

Petri Niemenmaa

Kirjoittaja työskentelee Mobiliassa ja toimii Rallimuseon edustajana Rallimuseon ystävät -yhdistyksen hallituksessa.