Järven rannalla olevalla nurmikkoalueella useita harrasteautoja rivissä ja ihmisiä katselemassa niitä.

Kurvataan Kangasalle

31 toukokuun, 2022

Muutama vuosi sitten Mobilian, Vehoniemen Automuseon ja Tampereen Mobilistien edustajat päättivät järjestää yhdessä yhteisen kesäisen ja rennon vapaamuotoisen ajoneuvoharrastajien tapaamisen.

Tapahtuman alkuperäisenä tavoitteena oli muistutella ajoneuvoharrastajia siitä, että Kangasalla on kaksi erilaista ja toisistaan poikkeavaa mutta myös toisiaan hyvin täydentävää ajoneuvomuseota. Lisäksi tavoitteena oli osoittaa, että paikkakunnan ajoneuvomuseot haluavat tehdä yhteistyötä. Tapahtuman nimeksi valikoitui Kurvaa Kangasalle ja ajankohdaksi kesäkuun toinen lauantai, joka on myös kansallisen museoajoneuvopäivän perinteinen ajankohta. Ensimmäinen tapahtuma onnistui hyvin, porukkaa oli mukavasti kuten myös hyvinkin erilaista kalustoa mopoista raskaaseen rautaan.

Koronasta huolimatta eteenpäin

Metallinhohtoinen Chevrolet Impala vuodelta 1958 nurmikolla puiden siimeksessä.
Viime vuonna Kurvaa Kangasalle -tapahtuman kurvikkaimmaksi valittiin upea Chevrolet Impala vm. 1958. Kuva: Martti Korhonen

Tapahtumaa järjestettiin vuosittain hyvällä menestyksellä mutta sitten koronarajoitukset peruivat kesän 2020 tapahtuman. Ja siirsivät kesän 2021 tapahtuman ensin kesäkuulta elokuulle ja myöhemmin vielä elokuulta syyskuulle. Mutta syyskuussa 2021 kurvattiin jälleen Kangasalle. Ja havaittiin myös, että syyskuulla rentoa kesäfiilistä ei oikein enää ole ilmassa. Joten vuodelle 2022 katse oli jälleen kesäkuun toisessa lauantaissa.

Hevosvoimien Kangasala

Pieni musta Fiat 500 nurmikolla.
Fiat 500 L vm. 1971 valittiin vuonna 2021 tapahtuman vauhdikkaimmaksi. Pienestä tehosta huolimatta siihen liittyy vauhdin hurmaa. Kuva: Martti Korhonen

Kangasalan kaupungilla on ollut viime vuosina kaupungin matkailumarkkinoinnissa jokin teema, jonka varaan viestintä on rakennettu. Vuoden 2022 teemaksi oli valittu hevosvoimien Kangasala, onhan Kangasala ajoneuvomuseoiden lisäksi hyvinkin aktiivinen ja vireä hevoskaupunki. Yhteistyössä kaupungin, ajoneuvomuseoiden, Tampereen seudun Mobilistien ja eri hevosalan toimijoiden kanssa mietittiin hevosvoimaisia tapahtumia. Näin tälle kesälle syntyi ajoneuvojen ympärille yhdestä tapahtumapäivästä kokonaiseksi viikoksi laajennettu Kurvaa Kangasalle -viikko kesäkuun alkuun ja heppojen ympärille Laukkaa Kangasalle -viikko heinäkuun lopulle. Nimensä mukaisesti viikot sisältävät paljon erilaista hevosvoimaista ohjelmaa.

Kurvaa Kangasalle -viikko täynnä touhua

Vanha kantikas linja-auto ajaa tapahtuma-alueelle. Taustalla uudempia linja-autoja.
Juuri ajoon kunnostettu Ford TT vm. 1925 sai Linjakkaimman-diplomin viimekertaisessa Kurvaa Kangasalle -tapahtumassa. Kuva: Martti Korhonen

Ajoneuvojen osalta Kurvaa Kangasalle -viikko starttaa käyntiin maanantaina 6.6.2022, jolloin järjestetään vapaamuotoinen harrasteajoneuvokokoontuminen Tampereen Mobilistien Kangasalla sijaitsevassa tukikohdassa Restaurannassa. Tiistaina 7.6. on Ranskalainen visiitti Vehoniemellä, kun Pirkanmaan alueen ranskalaiset ajoneuvot kokoontuvat sinne. Keskiviikkona 8.6. Mobiliassa on pikkuväkeä liikkeellä Kurvaa liikennepuistoon -tapahtuman myötä. Tapahtumassa on lapsille luvassa markkinamyyjiä ja tietysti monenmoista puuhaa Mobilian piha-alueella, kuten tivolilaitteita ja vapaa-ajo Rahtarit-liikennepuistoon koko päivän ajan. Torstaina 9.6. vietetään Mobiliassa Italialaista iltapäivää Mobilian Bella Bella – italialaista tyyliä -näyttelyn innoittamana. Ja perjantaina 10.6. on Vehoniemellä vielä Motoristi-ilta, kunnes viikko huipentuu Kurvaa Kangasalle-päivään lauantaina 11.6. Mobilian piha-alueella ja Vehoniemellä. Lauantain päätapahtumassa Suomen linja-autohistoriallisen seuran veteraanibussit kuljettavat yleisöä Mobilian, Vehoniemen Automuseon ja Kimmo Pyykkö -taidemuseon välillä. Vehoniemessä on pienoismallipäivä ja Mobiliassa musiikkia ja jo perinteiseksi muodostunut harrasteajoneuvojen palkitseminen. Järjestäjät valitsevat kurvikkaimman, kantikkaimman, vauhdikkaimman ja linjakkaimman ajoneuvon osallistujien joukosta. Iltapäivälle paikalle kurvaa myös Tampereen seudun mobilistien Näsijärvi-ajo.

Artikkelin yläkuvassa viimesyksyisen Kurvaa Kangasalle -tapahtuman rantamaisemaa. Kuva: Martti Korhonen

Kurvaa Kangasalle -viikon ohjelmaan voit tutustua kokonaisuudessaan VisitKangasalan sivuilla.

 

Petri Niemenmaa

Kirjoittaja toimii Mobiliassa myynnin ja markkinoinnin erityisasiantuntijana.