Finnairin lentoemännät univormuissa

Kulttuuria äitienpäivään kotisohville: inspiroidu historian edelläkävijä-äideistä

6 toukokuun, 2022

Tekniikan ja liikenteen alatko miehisiä? Eivät välttämättä. Historia on täynnä edelläkävijänaisia, jotka ovat yhdistäneet työn ja perhe-elämän ja raivanneet tietä kohti nykypäivää. Äitienpäivän tienoilla on erinomainen hetki inspiroitua heidän tarinoistaan. Avarra maailmaasi Trafiikki-museoiden sisällöillä!

Emäntä ottaa patakintaalla ruokaa pois uunista 1950-luvun mustavalkokuvassa.
Talousliesi vuodelta 1953. Kuva on osa Tekniikan museon ABB Strömberg -kokoelmaa. Kuvaaja: P.O. Jansson 1953.

Tekniikan kehitys on raivannut tietä sukupuolten tasa-arvolle

Kun sähkö tuli kotiin ja keittiöön, emännän kotitaloustyöt helpottuivat ja yhteiskunta avautui perheenäideille uudella tavalla. Tekniikalla on edelleenkin tärkeä rooli kehityksessä kohti sukupuolten tasa-arvoa. Lue, millainen!

Äidit tekniikan keksintöjen takana

Tietä nykyisille tekniikan naisille ovat raivanneet monet aikansa rohkeat edelläkävijänaiset, joita naissukupuoleen liittyvät uskomukset eivät hidastaneet. Heidän ansiotaan ovat monet arjesta tutut keksinnöt. Inspiroidu artikkelista!

Ammattitaitoa äidiltä tyttärelle

Äidit ovat olleet tärkeässä roolissa tekniikan, viestinnän ja liikenteen alan kehityksessä: he ovat siirtäneet alojensa ammattitaitoa suoraan seuraaville sukupolville. Yksi tällainen äiti on lentoemäntä Marika Sampio-Utriainen, jonka tytär Kristiina Utriainen päätyi samaan työhön kuin äitinsä. Nykyään molemmat pitävät yläilmoissa huolta matkustajien turvallisuudesta. Tutustu Marikan ja Kristiinan tarinaan.

Äiti ja tytär Finnairin lentoemäntinä
Äiti ja tytär Finnairin lentoemäntinä.

Lahjavinkki äidille: naispuolisia lentäjiä juhlistava college

Ensimmäisenä naisena yksinlentolupakirjan O.Y. Sääsken lentokoulussa suorittanut Vuokko Knuutila toimi merkittävänä esimerkkinä myöhemmille ilmailun pariin halunneille nuorille naisille. Viininpunaisella collegella viet Vuokon ja muiden esikuvien tarinaa eteenpäin. Materiaalina 100 % reilun kaupan luomupuuvilla.

 

Lue myös tarina Vuokon lentolupakirjan taustalla.

Trafiikki-museoissa tapahtuu äitienpäivänä 8.5.2022

Forum Marinum Turussa on avoinna äitienpäivänä klo. 10-18. Näyttelyissä tutustut merenkulun historiaan monipuolisista näkökulmista.

 

Mobiliassa Kangasalla kahvila Wanhat autot kattaa kahvilan noutopöydän koreaksi äitienpäivänä 8.5.2022 klo 11–15 . Lounaan jälkeen onkin mukava tutustua museon uudistuneisiin näyttelyihin, Kertomuksia teistä ja Suomi liikkeelle 1920.

 

Museokeskus Vapriikissa Tampereella sijaitseviin Mediamuseo Rupriikkiin ja Postimuseoon on äideille ilmainen sisäänpääsy sunnuntaina 8.5. Vapriikista löytyy 10 näyttelyn lisäksi museokauppa ja Ravintola Valssi, joka tarjoilee sunnuntaisin lounasta klo. 12-15.

 

Radio- ja tv-museo Mastola Lahden Mastolanmäellä tarjoaa kolmen näyttelyn verran kiinnostavaa mediahistoriaa. Koko perheelle suunnattu Suloiset sankarit kertoo valkokankaan eläintähdistä. Mastola on avoinna äitienpäivänä klo. 11-16.

 

Päivälehden museo Helsingissä kertoo median historiasta, nykypäivästä ja tulevaisuudesta sekä sananvapauden toteutumisesta meillä ja muualla. Äitienpäivänä voit vierailla näyttelyssä ja museokaupassa klo. 11-17.

 

Suomen Ilmailumuseo Vantaalla järjestää yleisöopastus suunnuntaina 8.5. klo 13 teemalla ”Lentomatkustaminen ennen ja nyt”. Opastus kuuluu pääsylipun hintaan ja sen jälkeen voit suunnata kahvila Yläpilveen.

 

Merikeskus Vellamosta Kotkasta löytyy Suomen merimuseo.  Ihanuuksien ihmemaa -näyttely tuo Vellamoon maisemia Ateneumin kokoelmista. Museokeskus on auki sunnuntaisin klo. 10-17.

 

Suomen Rautatiemuseo Hyvinkäällä avaa perjantaina 6.5. yhteistyössä Työväenmuseo Werstaan kanssa tehdyn Ratajätkät-näyttelyn. Uutta näyttelyä pääsee katsastamaan tuoreeltaan äitienpäivänä klo. 12-17.

 

Tekniikan museo Helsingissä järjestää äitienpäivänä klo 12–16 lapsiperheille suunnatun, nelituntisen Sähköinen sunnuntai -non-stop -työpajan. Pajassa tutustutaan sähköön, sen käyttöön ja historiaan tutkimisen ja askartelemisen kautta. Pajassa on esillä päivän teemaan liittyvä kokeilupiste sekä välineet ja ohjeet oman askartelun tekemiseen. Työpajaohjaaja neuvoo askartelevia perheitä tarpeen mukaan.