Finnairin lentoemännät univormuissa

Kulttuuria äitienpäivään kotisohville: inspiroidu historian edelläkävijä-äideistä

23 huhtikuun, 2021

Tekniikan ja liikenteen alatko miehisiä? Eivät välttämättä. Historia on täynnä edelläkävijänaisia, jotka ovat yhdistäneet työn ja perhe-elämän ja raivanneet tietä kohti nykypäivää. Äitienpäivän tienoilla on erinomainen hetki inspiroitua heidän tarinoistaan. Avarra maailmaasi Trafiikki-museoiden sisällöillä ja äitienpäivän livelähetyksillä!

Emäntä ottaa patakintaalla ruokaa pois uunista 1950-luvun mustavalkokuvassa.
Talousliesi vuodelta 1953. Kuva on osa Tekniikan museon ABB Strömberg -kokoelmaa. Kuvaaja: P.O. Jansson 1953.

Tekniikan kehitys on raivannut tietä sukupuolten tasa-arvolle

Kun sähkö tuli kotiin ja keittiöön, emännän kotitaloustyöt helpottuivat ja yhteiskunta avautui perheenäideille uudella tavalla. Tekniikalla on edelleenkin tärkeä rooli kehityksessä kohti sukupuolten tasa-arvoa. Lue, millainen!

Äidit tekniikan keksintöjen takana

Tietä nykyisille tekniikan naisille ovat raivanneet monet aikansa rohkeat edelläkävijänaiset, joita naissukupuoleen liittyvät uskomukset eivät hidastaneet. Heidän ansiotaan ovat monet arjesta tutut keksinnöt. Inspiroidu artikkelista!

Äiti ja tytär Finnairin lentoemäntinä
Äiti ja tytär Finnairin lentoemäntinä.

Ammattitaitoa äidiltä tyttärelle

Äidit ovat olleet tärkeässä roolissa tekniikan, viestinnän ja liikenteen alan kehityksessä: he ovat siirtäneet alojensa ammattitaitoa suoraan seuraaville sukupolville. Yksi tällainen äiti on lentoemäntä Marika Sampio-Utriainen, jonka tytär Kristiina Utriainen päätyi samaan työhön kuin äitinsä. Nykyään molemmat pitävät yläilmoissa huolta matkustajien turvallisuudesta. Tutustu Marikan ja Kristiinan tarinaan.

Videoita ja livelähetyksiä äitienpäivään 2021

Äitienpäivä alkaa juhlavasti ja teemaan sopien äitiyttä eri näkökulmista luotaavilla livelähetyksillä ja videoesityksillä! Jos äiti ja lapset eivät pääse tänä vuonna saman pöydän ääreen, avatkaa etäyhteydet ja seuratkaa esitystä yhdessä niiden välityksellä.

 

Orvokki Kuortti Suomen ensimmäisessä Lake Buccaneer -koneessa heti siirtolennon jälkeen toukokuussa 1972. Välilaskuton lento Kanadan Goose Baysta Islannin Reykjavikiin vei 12 ja puoli tuntia. Kuten kuvasta näkyy, kolmella lisätankilla ja turvavarusteilla sisustettu kone oli täyteen pakattu. Kuortti on osoittanut kuvansa Ilmailu-lehdelle vuonna 1988. Kuva kuuluu Ilmailu-lehden kokoelmaan Suomen Ilmailumuseossa.

Äiti vai lentäjä – vaiko molempia?

Ilmailumuseon Facebook-liveopastus: Orvokki Kuortti – äiti ja idoli
Su 9.5.2021 klo 10.00

Marianna Kuortti kertoo tyttären näkökulmasta pieniä tarinoita, tapahtumia, sattumuksia ja jännittäviä hetkiä lentokapteeni Orvokki Kuortin (1932–2020) lentouran varrelta. Facebook-livelähetys kuvataan Ilmailumuseon II-hallista Orvokin Piper Cherokee Arrow -koneen luota. Lähetys kestää noin 15 minuuttia. Linkki tapahtumaan: https://fb.me/e/QG6Mjj1W

 

Kuva: mielikuvittaja Tomi Aho

Kirjeet paljastavat äitiyden ja naiseuden normit historiassa

Postimuseon Youtube-draamaesitys Kirjeitä piialle
Avautuu su 9.5.2021

Millainen oli naisen ja äidin asema 1900-luvun alussa? Millaisessa normien puristuksessa elämänvalintoja piti tehdä? Kirjeitä piialle -museodraamaesitys valottaa historian kautta, miten pitkä matka naisten ja äitien asemassa onkaan kuljettu viimeisen vuosisadan aikana.

Äitienpäivänä Postimuseon YouTube-kanavalla katsottavaksi avautuva koskettava draamaesitys pureutuu piikana toimineen Maijan vaikeaan tilanteeseen 1900-luvun alussa ja peilaa sitä nykyaikaan. Esitys kertoo piian kielletystä suhteesta perheelliseen apteekkariin ja kuvaa hyvin myös naisen asemaa ja äitiyttä.

Teatteriryhmä Somana ry:n esityksen pohjana on aito kirjeenvaihto, jonka kopiot ovat Postimuseon kokoelmissa. Lue lisää esityksestä.

Lahjavinkki äidille: naispuolisia lentäjiä juhlistava college

Ensimmäisenä naisena yksinlentolupakirjan O.Y. Sääsken lentokoulussa suorittanut Vuokko Knuutila toimi merkittävänä esimerkkinä myöhemmille ilmailun pariin halunneille nuorille naisille. Viininpunaisella collegella viet Vuokon ja muiden esikuvien tarinaa eteenpäin. Materiaalina 100 % reilun kaupan luomupuuvilla.

 

Äitienpäivän kunniaksi saat collegesta 10 prosentin alennuksen Trafiikki-museoiden verkkokaupasta! Kampanja on voimassa 1.–9.5.2021.

 

Lue myös tarina Vuokon lentolupakirjan taustalla.