Lapset katsovat näyttelykohdetta Ilmailumuseossa.

Syyslomalla museoon! Trafiikki-museoiden menovinkit

13 lokakuun, 2021

Museo on mitä parhain syyslomakohde koko perheelle: pääset edullisesti elämysten ja oivallusten äärelle niin näyttelyissä kuin tapahtumissa. Ohjelman lomassa kehoa ja mieltä voi virkistää kahviloiden ja ravintoloiden antimilla.

Trafiikki-museoita sijaitsee ympäri Suomen, ja sisätiloissa syyssateenkaan ei tarvitse antaa häiritä menoa. Ota haltuun kootut menovinkit syyslomaviikoille!

Merenneitomaiseen asuun pukeutunut nuori nainen katsoo kameraan viehko ilme kasvoillaan.
Kuva: Forum Marinum

Forum Marinum, Turku

Lähde Vellamon ja Kapun matkaan Lasten merimuseo Tyrskynmyrskyyn!

Taianomaiseen tunnelmaan johdattava draamallinen työpaja sopii erityisesti 3–7-vuotiaille vieraillemme. Työpaja järjestetään syyslomaviikolla 11.–15.10. kaksi kertaa päivässä klo 10.30 ja 15.00.

Varmista paikkasi ilmoittautumalla ennakkoon osoitteessa vello.fi/forummarinum. Mukaan mahtuu ensimmäiset 15 seikkailijaa. Paja sisältyy pääsylipun hintaan.

Katso Forum Marinumin koko syyslomaohjelma.


Lapsen piirroksessa maskikasvoinen ihminen katsoo eteenpäin pelokas katse silmissään. Takana sairaanhoitaja sekä koronavirussymbolia kädessään heiluttava ihminen.
Piirros: Joakim Aittola

Päivälehden museo, Helsinki

Päivälehden museossa on lokakuun kahden viimeisen viikon ajan esillä Minä ja korona -näyttely, joka esittelee lasten koronavirusaiheisia piirustuksia. Piirroksiin voi tutustua 18.–31.10.

HS Lasten uutiset järjesti keväällä lasten piirustuskilpailun, johon lähetettiin useita satoja kuvia korona-ajan elämästä. Teoksista välittyy monipuolinen kuva lasten ajatuksista ja kokemuksista pandemian aikana. Kuvissa näkyvät niin huoli, toivo kuin käsidesit ja tiedotustilaisuudet. Näyttely havainnollistaa kaikenikäisille sitä, millainen yhteinen kokemus korona-aika on meille ollut.

Katso kaikki Päivälehden museon näyttelyt.


Sanomalehdestä askarreltuja värikkäitä rannekkeita.
Kuva: Postimuseo

Postimuseo, Tampere

Postimuseo järjestää perjantaina 22.10. hauskaa ohjelmaa koko perheelle museokeskus Vapriikissa.

Klo 12–15 Sanomalehden kierrätyspaja

Mitä kaikkea sanomalehdestä voikaan tehdä, kun se on luettu läpi? BCEnsemblen taiteilijat Milla ja Petri Neuvonen opastavat sanomalehden jatkokäyttöä pajassa.

Paikka: työpajatila, 2. krs.

Klo 13, 13.45 ja 14.30 Juniorijakelija-peli ja leikkikierrokset

Juniorijakelija-lastenkierroksilla pääset kokeilemaan ja kisaamaan erilaisissa sanomalehtiteemaisissa tehtävissä. Osaatko yhdistää otsikot oikeisiin lehtijuttuihin, selviätkö varhaisjakelijan esteradasta? Lähtö kierrokselle Vapriikin aulasta. Rajoitettu osallistujamäärä. Kesto 30 min.

Lue tapahtumasta lisää Postimuseon nettisivuilta, ja katso syyslomakauden koko ohjelma Vapriikin nettisivuilta.


Suomen Ilmailumuseo, Vantaa

Hae matkatunnelmaa syyslomaan Ilmailumuseolta!

Syyslomaohjelmassamme (18.–24.10.) muun mukavan ohessa pidetään Lentomatkustaminen ennen ja nyt -opastukset joka päivä klo 11. Kesto noin 1 h. Opastukselle otamme 20 ensimmäistä, etukäteen ilmoittautuneilla etuoikeus. Ilmoittautumiset: asiakaspalvelu@ilmailumuseo.fi tai puh. 044 754 2930.

Omatoimimatkailijoille on tarjolla uusittu Siivekäs suunnistus, jonka aikana etsitään Ilmailumuseon nalleja ja nallejen hallussa olevia kirjainvihjeitä.

Ohjelmasta nauttimisen lomassa vatsat täyttää kahvila Yläpilvi, jossa on tarjolla syyslomamenu hodareineen.

Katso lisätiedot Ilmailumuseon sivuilta.


Näkymä näyttelystä. Pehmeä jättikokoinen mustekala etualalla.
Merimonsterit-näyttely houkuttaa tutkimaan. Kuva: Merimuseo/Soile Tirilä

Suomen Merimuseo, Kotka

Suomen merimuseo Merikeskus Vellamossa on mainio syyslomakohde. Meillä viihtyy koko perhe. Perheen pienimmät riemastuvat hassun hirmuisten merimonstereiden luolassa.

Hieman vanhempi jälkikasvu vanhempineen viehättyy virtuaaliteknologiaa hyödyntävästä ja vaikuttavasta Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelystä. Nostalgisesta Pohjatähti, Etelänristi -näyttelystä perhe löytää yhteisiä kiinnostuksenkohteita.

Koko perhe voi myös etsiä yhdessä piiloon paenneita monstereita ja perehtyä kestävään kehitykseen. Merikeskus Vellamossa vierähtää helposti kokonainen päivä merellisten elämysten parissa!

Lue lisää Merimuseon sivuilta.


Nalle Naavatassu -hahmo hymyilee veikeästi vihreän junanvaunun edessä.
Kuva: Pie Lahti

Suomen Rautatiemuseo, Hyvinkää

Pienpaja esittää Suomen Rautatiemuseossa Matkakuumetta Nalle Naavatassu -nukketeatteriesityksen keskiviikkona 20.10.2021 klo 10.30 ja 11.30.

Matkakuumetta Nalle Naavatassu kertoo tarinan pienen karhun halusta matkustaa maailmalle, kun kotimetsä täyttyy ihmisistä. Mieli halajaa ulkomaille, kauas, kauas, aina Pietariin asti. Pienpaja tarjoaa osallistavan nukketeatterin iloa ja elämyksiä perinteisin käsinukein. Yleisö osallistuu esitykseen keskustellen ja pienin tehtävin.

Nukketeatteriesitykset sopivat kaikenikäisille, suositus 2–100-vuotiaille. Esityksen kesto on noin 30 minuuttia. Liput: 5 euroa/osallistuja. Käsikirjoitus, valokuvat, nuket ja esitys Pie Lahti.

Ennakkoilmoittautumiset sähköpostilla : inka.alen( at )rautatiemuseo.fi. Kun ilmoittaudut, lähetä osallistujien nimet ja toivottu esitysaika (10.30 vai 11.30).

Lättähattu on liikenteessä Rautatiemuseon alueella torstaina 21.10. klo 11–14 . Liput junaan: 4 €/ henkilö, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi.

Tutustu koko syyslomaviikon ohjelmaan Rautatiemuseon nettisivuilla.


Piirros: Marianna Karttunen/Tekniikan museo

Tekniikan museo, Helsinki

Lämmitysremontti sulki ovemme syyskuussa, joten syyslomalaisia viihdyttävät tänä vuonna nettiaineistomme.

Uudelleen avautumista juhlimme koko perheen tapahtumapäivällä lauantaina 30.10. Luvassa on yhdessä tekemistä, jännittäviä seikkailuja museon kummituksen jäljillä, työpajoja, leikkejä ja hyvää mieltä. Lue lisää Tekniikan museon sivuilta.

Askartele Tekniikan museon kiltin kummituksen kanssa kojeita ja sähköpörriäisiä

Haluatko kehittää lastesi luovia ongelmaratkaisutaitoja? Kaipaavatko perheen eskarilaiset ja alakoululaiset syyslomalle puuha- ja askarteluvinkkejä?

Miltä kuulostaisi optinen lennätin tai sähkökirjoituslevy? Tekniikan museon Youtube-kanavalla ja blogissa on koko joukko teknologiaan liittyviä askarteluvinkkejä. Niiden avulla pääset askartelemaan vaikkapa oman painolaatan, latvatähden tai zeotroopin.

Hanki tarvikkeita sähköpörriäisen kotiaskarteluun

Tarvikkeita kotiaskarteluun voi hankkia Tekniikan museon verkkokaupasta. Sähköpörriäinen on ollut suursuosikki Tekniikan museon työpajoissa, ja nyt supersuositut sähköpörriäis-työpajan tarvikepaketit ohjeineen voit tilata myös kotiin!

Sähköpörriäistä rakentaessa tutustut pienoismoottorin ja epäkeskon toimintaan ja opit tekemään yksinkertaisia kytkentöjä. Paketti sisältää materiaalit kahteen pörriäiseen sekä askarteluohjeet. Ei kun tilaamaan!

Ranta-alueella keltainen minikaivuri, jonka päällä kesämekkoon ja lippalakkiin pukeutunut tyttö ohjaa kaivuria kaivamaan hiekkakasaa.
Mobilian lasten hydraulinen kaivuri siirtyy syyslomaksi lasten leikkipaikalle sisätiloihin. Kuva: Petra Kotro Photography

Mobilia, Kangasala

Syysloman iloksi Mobiliassa aukeaa uusi Bella Bella -pienoisnäyttely, joka esittelee kymmenen hyvin erilaista näkemystä tyylikkäästä italialaisesta ajoneuvosta. Maan ajoneuvoteollisuus on aina ollut omaleimaista ja monipuolista, joten Bella Bellassa on esillä edustava kattaus sympaattisista perheautoista kuumaverisiin urheiluautoihin.

Yleisöopastukset teiden ja kanavien rakentamista ja kunnossapitoa esittelevään Koneita ja ihmisiä -näyttelyyn järjestetään sunnuntaisin klo 12. Varaathan oman paikkasi opastukselle etukäteen!

Lapsien riemuksi olemme saaneet kesällä ulkona liikennepuiston yhteydessä käytössä olleen hydraulisen minikaivurin nyt sisätiloihin lasten leikkipaikalle. Euron kolikolla toimivalla kaivurilla pääsee ottamaan tuntumaa kaivinkoneenkuljettajan työstä. Lisäksi lasten käytössä on leikkipaikalla Pappatunturi pientä ajoelämystä varten, Rallimuseon puolella Sega Rally -rallipeli sekä tietenkin suursuosittu lasten salapoliisitehtävä.

Lue lisää Mobilian nettisivuilta.