Mitä yhteistä on sählymailalla ja ovenkahvalla? Minkälaisia osia eri aikaisten puhelinten sisältä löytyy? Entä miksi näyttelystä löytyy jättikokoinen pehmogorilla? Nyt tarvitaan kokeilua, ihmettelyä ja oivalluksia!
Tekniikan museon uudessa näyttelyssä museon kummitus kutsuu lapset avukseen! Kummituksen keksintökoje -näyttelyssä ihmetellään ja tutkitaan kummituksen vuosien saatossa keräämää teknisten esineiden, laitteiden ja mikättimien kokoelmaa sekä käynnistetään lopuksi kummituksen kummallinen koje.
Lapsijoukot, tiedonhakuun
tulkaa kaikki mulle apuun!
Aivosolut lämpimäksi –
kuka kasvaa keksijäksi?
Ensisijaisesti 5–9-vuotiaille suunnattu näyttely innostaa tutkimisen ja oivaltamisen kautta pohtimaan tekniikan olemusta, ilmiöitä ja muutosta. Näyttelyssä mietitään, mikä on uutta ja mikä vanhaa; siinä tutustutaan suomalaisiin keksijöihin ja keksintöihin.
Lapset voivat myös jättää oman jälkensä näyttelyyn askartelemalla oman keksintönsä ja asettamalla sen esille.
Näyttelyssä sekoittuvat museoesineet, rekvisiittaesineet ja käyttöesineet. Tärkeintä on niiden herättämä uteliaisuus. Mikä ihme tämäkin kummallinen laite voisi olla? Ja miksihän sählymaila, pihdit ja ovenkahva löytyvät samalta pöydältä? Löytyisikö niistä jotain samankaltaista?
Mikä kumma esine, sepä oudolta näyttää!
Osaako joku jossakin sitä kuitenkin käyttää?
Silmälasit, kamera ja joku jännä putki:
Mitä yhteistä on näillä – koeta, mittaa, tutki!
Kaiken keskiössä on lapsen uteliaisuus ja tutkimisen ilo. Vähän tekstimuotoista tietoa sisältävässä näyttelyssä ihmettelijää johdatetaan eteenpäin kummituksen runoin.
Avarassa tilassa, joka levittyy museon päärakennuksen parvelle on lapset huomioitu aivan suunnittelun alusta alkaen. Sen näkee vaikkapa näyttelyrakenteiden mittasuhteista. Vinkkinä aikuisille: paras katsomakorkeus tässä näyttelyssä voi löytyä polviltaan!
Kummituksen perhepäivässä 10.11. näyttely on täynnä tekemistä
Isänpäivänä 10.11. klo 11–15 juhlitaan juuri valmistunutta näyttelyä koko perheen ilmaisella tapahtumapäivällä. Luvassa on leikkejä, yhdessä ihmettelemistä ja työpajoja, joissa syntyy vaikkapa heijastinkoru tai kummitusmobile.
Mukana on myös musiikkia! Kansanmusiikkia uudella otteella soittava Pauanne-yhtye on saanut vain tätä tapahtumaa varten riveihinsä mukaan Pikku kakkosestakin tutun Isa-Eerika Lehdon. Isa & Pauanne toivottavat lapset tervetulleiksi uskomusten salaperäiseen maailmaan. Mukaansa tempaavassa musiikkiesityksessä ajetaan ukkosen vaunuilla, etsitään avaruusaluksen sieppaamia lehmiä ja pelotellaan mörköjä kattiloilla.
Tapahtumapäivän tarkemman ohjelman löydät Tekniikan museon kotisivuilta.
Kummituksen keksintökoje huipentaa Tekniikan museon juhlavuoden
Tekniikan museo täyttää tänä vuonna 50 vuotta, ja pyöreitä vuosia on juhlittu pitkin vuotta erilaisin tapahtumin. Kaiken huipentaa Kummituksen keksintökoje -näyttely. Puhtaasti lapsille suunnattu näyttely on jotain, mitä Tekniikan museossa ei ole ennen nähty.
Juhlavuonna on haluttu myös puhua vakavammista asioista, kuten teknologiaperinnön ja Tekniikan museon merkityksestä. Millainen on tulevaisuuden tekniikan museo? Miten Tekniikan museo voi olla entistä mielenkiintoisempi ja kävijöilleen merkityksellisempi museoalan rahoituksen samalla kutistuessa?
Juhlavuoden kunniaksi käynnistetty joukkorahoituskampanja Tulevaisuuden Tekniikan museota tekemässä kutsuu kaikki museon ystävät mukaan luomaan uudenlaista Tekniikan museota ja auttamaan sen toteuttamisessa.
Kampanjalla kerätyt varat mahdollistavat tulevaisuuden Tekniikan museon sunnittelun yhdessä kävijöidemme kanssa! Kaikki mesenaatit myös kutsutaan perheineen tapahtumapäivään keväällä.
Tule mukaan mesenaatiksemme, vastikkeista löytyy monia hauskoja vaihtoehtoja!
Kummituksen keksintökoje -näyttely avautuu yleisölle 9.11. ja isänpäivänä 10.11. klo 11.00–15.00 järjestetään koko perheen ilmainen tapahtumapäivä näyttelyssä.
Lastennäyttelyn taustalla on pitkäjänteistä tutkimusta ja yhteistyötä
Kummituksen keksintökoje -näyttely perustuu Tekniikan tarinamatolla -toimintamalliin, joka syntyi osana Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Pienten paja -kehityshanketta vuosina 2012–2015. Hankkeessa tutkittiin ja kehitettiin ikäryhmälle suunnattuja teknologiakasvatuksen menetelmiä museoympäristössä.
Hanke toteuttiin yhteistyössä Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan professorin Kristiina Kumpulaisen johtaman esi- ja alkuopetuksen tutkimusryhmän (nyk. Playful Learning Center) kanssa.
Jos tutkimus- ja kehitystyö hankkeen taustalla kiinnostaa, siitä voi lukea lisää museolehtori Marianna Karttusen englanninkielisessä blogitekstissä ”The ghost and the invention device – developing a learning environment for technological education for small children”.
Tilaa ilmoitus uudesta blogikirjoituksesta