Kirjailija Terhi Rannela siniraitaisessa paidassa vanha T-fordin vieressä.

Unelmatyö kirjailijalle!

1 helmikuun, 2021

Mobiliassa suunnitellaan innolla tulevaa Tietä kansalle -perusnäyttelyä, jonka on tarkoitus tiivistää suomalaisten teiden tuhatvuotinen historia elämykselliseksi kokonaisuudeksi. Nyt näyttelytiimiin on saatu mukaan kirjailija Terhi Rannela!

Terhi Rannela tunnetaan monipuolisena kirjailijana, joka on kirjoittanut historiallisia romaaneja aikuisille, vaikeitakin asioita käsitteleviä nuorten romaaneja sekä tietokirjoja.
– On hienoa, kun voi tehdä monenlaista. Silloin ei leipiinny. Nyt parin tietokirjan jälkeen huomaan, kuinka kaipaan fiktiota ja tarinan keksimistä, Terhi hymyilee.
Terhilla onkin nyt työn alla jo seuraava historiallinen romaani.

Museonäyttelyillä on ollut suuri merkitys kirjoitusprosessille. Kaksi Terhin historiallisista romaaneista on saanut ideansa museovierailun seurauksena.
– Museonäyttelyissä on kiteytynyttä tietoa, ja ne nostavat esiin ihmisiä, joista ei ole kuullut aikaisemmin. Tarkoitan ihan tavallisia ihmisiä, joiden elämä ja arki raottuu näyttelyssä, Terhi kertoo. – Moni kuvittelee, että kirjailijan työ on lähinnä kirjoittamista, mutta todellisuudessa taustatutkimuksen tekeminen on iso osa työtä. Nyt Korona estää matkustamisen, joten taustatyöt ovat paljolti kirjallisten lähteiden ja valokuvien varassa. Eilen esimerkiksi luin 1930-luvun Elokuva-aitta-lehtiä ja vastaan tuli vaikka mitä aarteita. Ajattelin, että on se upeaa saada tehdä tällaista työtä!

Mobilian perusnäyttelyn osalta Terhi Rannela vastaa näyttelyn tarinallistamisesta eli näyttelyaiheen faktan pukemisesta elämyksellisempään ja museokävijää koskettavampaan muotoon. Terhille työ on aivan uusi kokemus.
– Tämä oli tosi yllättävä yhteydenotto! Vielä marraskuussa en tiennyt tällaista työtä olevan olemassakaan, mutta tämähän on juuri sitä mitä tahdon tehdä: unelmatyö kerrassaan! Terhi iloitsee. – Tehtävänäni on luoda ehkä vaikeastikin hahmotettavista abstrakteista asioista tarinoita, joilla saadaan ihmisläheisyyttä ja samaistuttavuutta näyttelyn aihealueisiin.
Terhin työ on alkumetreillä. Jotta valmista syntyy, on ensin omaksuttava tieto, haettava näkökulma siihen ja pureksittava aihe tarinaksi. Se mitä prosessissa syntyy, nähdään keväällä 2022, kun Tietä kansalle -näyttely avautuu Mobiliassa.

Mobilian uusi perusnäyttely, työnimeltään Tietä kansalle, avautuu maaliskuussa 2022. Näyttely käsittelee suomalaisen tieliikenteen merkitystä kautta aikojen, niin tien tekemisen kuin sen käyttämisenkin kannalta. Suomen kulttuurirahasto on myöntänyt näyttelyhankkeen tueksi Museovisio-apurahan. Näyttelyn rakenteista ja tekniikasta vastaa kuopiolainen Fantasia Works ja käsikirjoitustyöhön tuo ainutlaatuisen panoksensa kirjailija Terhi Rannela.

Elina Toukola