Syyslomalla museoon? Trafiikki-museoissa ohjelmaa ympäri Suomen

8 lokakuun, 2020

Syyslomaviikko on oiva hetki suunnata museoiden arjesta mukavasti irrottavan ohjelman pariin. Trafiikki-museot tarjoavat syyslomalaisille niin seikkailureittejä, lastenopastuksia kuin koeajoja – turvallisuuden aina huomioiden. Lue menovinkit museoiden näyttelyihin ja tapahtumiin syyslomalla 2020. 

Vinkit on järjestetty paikkakunnittain.

Tekemistä ja elämyksiä kotiin

Trafiikki-museoiden kätköistä löytyy monenlaista puuhaa syyslomalla kotoileville: miltä kuulostaisi Minuutiksi museoon -kierros etänä kotisohvalta tai oman hirviökirjan askartelu?

Katso syyslomaan soveltuvat kotoiluvinkit!


Päivälehden museo, Helsinki

Päivälehden museossa voi 31.12.2020 asti heittäytyä Mauri Kunnaksen supersuositun Seitsemän koiraveljestä -tarinan vietäväksi. Tunnelmallinen lastennäyttely koostuu Kunnaksen kirjan tapahtumapaikoista. Tutustu myös lasten kokemuksiin näyttelystä!

Kuva: Mauri Kunnas

Näyttelyyn voi tutustua myös kotoa käsin 20-minuuttisen lapsille suunnatun video-opastuksen avulla.


Suomen Ilmailumuseo, Vantaa

Kolottaako matkailuhammasta? Siihen saa helpotusta Suomen Ilmailumuseosta! Näyttelyssä näet kymmeniä erilaisia ilma-aluksia ja löydät omat suosikkisi matkahaaveiden toteuttamiseen – onko se kuumailmapallo, matkustajalentokone vai uskaltaisitko matkustaa maailman ympäri pienlentokoneella yksin tai kaksin parhaan kaverin kanssa?

Musta-oranssi pienlentokone hehkuu kirkkaana vaahteranlehtien ympäröimänä.
Suomen Ilmailumuseosta saa helpotusta syysloman matkakuumeeseen. Kuva: Suomen Ilmailumuseo

Tapahtumat: Opastus museon kohokohtiin

”Isoin, pienin, uusin ja vanhin” -opastuksella etsitään ja löydetään oppaan johdolla museon erikoisuuksia ja kohokohtia. Opastuksen kesto on noin 30 minuuttia ja suosittelemme sitä noin 5–12-vuotiaille. Mukaan mahtuu rajattu määrä osallistujia. Ilmoittaudu ennakkoon: asiakaspalvelu@ilmailumuseo.fi, p. 09 8700 870

”Isoin, pienin, uusin ja vanhin” -opastukset

 • ti 13.10., to 15.10., la 17.10. ja la 24.10. klo 11 ja 13
 • ti 20.10. ja to 22.10 klo 13

Sunnuntaisin klo 14 alkaen on myös mahdollista osallistua Ilmailumuseon yleisöopastukseen, jolla tutustutaan ilmailun historiaan ja kuullaan mielenkiintoisia tarinoita ilmailusta ja eri konetyypeistä.

Ohjelma kuuluu pääsylipun hintaan:

 • Museokortilla maksutta
 • alle 7-vuotiaat maksutta
 • 7–17-vuotiaat lapset 7 €
 • aikuiset 10 €
Ilmailumuseon ”Isoin, pienin, uusin ja vanhin” -opastus johdattaa museon erikoisuuksien pariin. Kuva: Suomen Ilmailumuseo

Toimintaa: Suunnistusta ja askarteluvinkkejä

Syyslomaviikoilla Ilmailumuseossa on myös koko perheelle suunnattu omatoiminen Siivekäs suunnistus. Tehtävävihkon saat asiakaspalvelusta. Kotiin viemisiksi lapset saavat ikioman tehtäväkuoren, josta löytyy kivaa ilmailuaiheista tekemistä ja askarteluvinkkejä.

Ilmailumuseon kahvila Yläpilvi tarjoaa makoisat herkut vierailijoille. Kuva: Suomen Ilmailumuseo

Kahvila Yläpilvi hemmottelee syyslomalaisia lapsia ja aikuisia erikoistarjouksilla! Juoman (pillimehu/kaakao/tee/kahvi) kanssa pulla 4 €, sämpylä 5 € ja suolainen tai makea vohveli 5,50 € (täytevaihtoehtoina kinkku-juusto, feta-tomaatti, hillo-kermavaahto).

Museokaupassa on syysloman ajan erikoistarjouksia ja hauskaa puuhaa lomalaisille – katso esimerkiksi satukirjat, palapelit ja muut kehittävät lelut, pehmot, lentokoneet sekä pienoismallit!


Suomen Rautatiemuseo, Hyvinkää

Rata Riihimäeltä Pietariin saatiin valmiiksi 150 vuotta sitten, syyskuussa vuonna 1870. Suomen Rautatiemuseossa avautuu juhlanäyttely Pietarin radasta 13.10.2020! Toteutimme 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi myös Riihimäki–Pietari-radan verkkonäyttelyn yhteistyössä Väyläviraston kanssa.

Sinivalkoinen Lättähattu seisoo laiturilla ja punaisiin pukeutunut tyttö hyppää sen alimmalta portaalta laiturille äitinsä avustamana.
Lättähattu liikenteessä! Kuva: Suomen Rautatiemuseo
Nalle Naavatassu potee nukketeatteriesityksessä matkakuumetta! Kuva: Suomen Rautatiemuseo

Tapahtumat: tule nukketeatteriin tai näe Lättähattu ja höyryveturi Leena liikenteessä

Suomen Rautatiemuseossa on syyslomaviikolla 13.–18.10.2020 elämyksellistä ohjelmaa kaikenikäisille.

Tiistai 13.10.

klo 10.00 Riihimäki–Pietari -radan 150-vuotisjuhlanäyttely avautuu.
klo 11–14 Lättähattu liikenteessä museoalueella. Liput junaan: 4 €/ henkilö, alle 7-vuotiaat ilmaiseksi. Matkustajille suosittelemme kasvomaskin käyttöä jo junaan mennessä ja ajon aikana.
klo 17.00 Väyläviraston rautatieliikennejohtaja Markku Nummelin pitää esitelmän 150-vuotiaasta Pietarin radasta. Paikkoja kokoustilassa on max 20–25 henkilölle koronarajoitusten takia.

Keskiviikko 14.10.

klo 10.30 ja 11.30 Pienpaja esittää nukketeatteriesityksen Matkakuumetta Nalle Naavatassu.
Liput: 5 euroa/osallistuja. Suositus 2–100-vuotiaille. Ennakkoilmoittautumiset sähköpostilla: inka.alen@rautatiemuseo.fi

Torstai 15.10.

Leena-höyryveturi täyttää tänä vuonna 110 vuotta. Sen kunniaksi veturi on mukana vaihtotyönäytöksissä museon ratapihalla. Päivän aikana Leena-veturi käy myös kääntöpöydällä.

Perjantai 16.10.

Leena-höyryveturille tehdään syyshuolto, ja se on nähtävillä museon ratapihalla.

Lauantai 17.10.

Koko päivän syysretki Helene Schjerfbeckin jalanjäljissä Perinnejuna Valtterilla Hyvinkäältä Tammisaareen. Retken kaikki liput myydään verkkokaupan kautta; lippuja ei siis tällä kertaa voi ostaa junasta.

Höyryveturi Leena liikennöi aika ajoin. Joko olet nähnyt jo 110-vuotiaan Leenan? Kuva: Suomen Rautatiemuseo
Kolme lasta istuu jännittyneinä Lättähatun istuinloosissa.
Lättähatussa on jännittävää vierailla. Sisään pääsee nytkin, mutta muistathan kasvomaskin! Kuva: Suomen Rautatiemuseo

Sään salliessa tunnelmallinen Pakarituvan kahvikioski palvelee Rautatiemuseon puistossa. Tarjolla on pientä herkullista syötävää ja juotavaa.

Koululaisten lomaviikon ohjelma järjestetään koronatilanne huomioiden. Toiminnassa otetaan huomioon riittävät turvavälit ja käsidesiä on saatavilla sekä museossa että liikkuvissa museojunissa. Muutokset ovat mahdollisia.


Merikeskus Vellamo, Kotka

Pienet merihirviöt ovat valloittaneet Merikeskus Vellamon Kotkassa 13.–25.10.! Syyslomalaiset voivat ryhtyä hirviöetsiviksi, löytää heidän piilopaikkansa ja ratkaista salaisen viestin. Mutta edetä kannattaa varoen ja muistaa säilyttää superhypersalaisuus…

Seikkailureitin mysteeri ratkaistaan itsenäisesti. Reitti sisältyy 13.–25.10.2020 pääsymaksun hintaan, aikuiset 12/6 € ja alle 18-vuotiaat maksutta. Merikeskus Vellamoon on kaikilla vapaa pääsy keskiviikkoisin klo 17–20. Katso lisätiedot tapahtumasta.

Merimonsterit-näyttely tarjoaa elämyksiä koko perheelle. Kuva: Suomen Merimuseo

Näyttely: Merimonsterit

Lapsiperheille tehdyssä Suomen Merimuseon Merimonsterit-näyttelyssä vanhojen merikarttojen hirviöt on herätetty henkiin käsin kosketeltavaan muotoon. Lue lisää blogikirjoituksesta ja Merikeskus Vellamon sivuilta!


Mobilia, Kangasala

Syyslomaviikolla 10.–18.10. Mobiliassa pääsee vihdoin kokemaan Pappatunturi-ajoelämyksen! Tankit täyteen -näyttelyyn suunniteltu Pappatunturi ehti olla näyttelyvieraiden ilona vain muutaman päivän ennen kuin koko lasten sisäleikkipaikka jouduttiin koronatilanteen vuoksi sulkemaan.

Syyslomaviikolla Pappatunturi kuitenkin otetaan käyttöön. Kyseessä on aito mopo, jonka selkään pääsee kokeilemaan virtuaalista ajoelämystä. Hygieniasta ja turvallisuudesta huolehditaan pyyhkimällä mopon osat puhdistusaineella jokaisen käyttökerran jälkeen. Lisää Pappatunturista voit lukea Autokylän uutisista.

Rouheasti pukeutunut mies istuu ajoasennossa sinisen Pappatunturin kyydissä.
Pappatunturi on legendaarinen ajoväline! Kuva: Mobilia

Varsinainen lasten leikkipaikka on suljettu jatkossakin.

Lokakuun alussa Mobiliassa aukeaa myös täysin uusi Menevää menoa -näyttely, joka kokoaa Autoglym Galleryyn 10 urheilullisen ajoneuvon kokonaisuuden.

Toimintaa: salapoliisitehtäviä, rallipeli

Pappatunturilla ajon lisäksi lapset pääsevät Mobiliassa ratkomaan suosittua kuvasuunnistukseen perustuvaa salapoliisitehtävää. Omat tehtävänsä on niin Tankit täyteen -näyttelyyn kuin Rallimuseoonkin.

Rallimuseon puolella Sega Rally -rallipeli on nuorison rakastama toimintakohde.

Myös Mobilian kahvila Wanhat autot huomioi koululaisten syyslomaviikon laittamalla viikon lounaslistalle erityisesti lasten lemppareita.


Postimuseo, Tampere

Tervetuloa Postimuseoon museokeskus Vapriikkiin syyslomaviikolla! Ratkiriemukkaan viikon ohjelmassa on opastuksia perheille, hauska kirjepaja ja vaikuttava barokkikonsertti.

Tiistaina 13.10.

Klo 14 Posteljooni kertoo -perhekierros. Postinkantajaksi pukeutunut opas johdattaa Suomen postitoiminnan menneisyyteen Viestinviejät-näyttelyssä.
Lähtö opastukselle Vapriikin aulasta. Kesto 30 min.

Keskiviikkona 14.10.

Klo 18–19 Luento: FT, dos. Tapio Salminen: ”Kirjeet ja kirjeenvaihto Suomessa keskiajalla”.
Paikka: Vapriikin auditorio. Vapaa pääsy.

Torstaina 15.10.

Klo 14 Posteljooni kertoo -perhekierros. Postinkantajaksi pukeutunut opas johdattaa Suomen postitoiminnan menneisyyteen Viestinviejät-näyttelyssä.
Lähtö opastukselle Vapriikin aulasta. Kesto 30 min.

Perjantaina 16.10. Postiperjantai

 • Klo 12–14 Kirjepaja: Milloin viimeksi kirjoitit kirjeen? Muista ystävää, mummia tai kummia kirjeellä. Materiaaleina erilaisia kirjepapereita ja koristeellisia kuoria. Paikka: Vapriikin työpajatila.
 • Klo 14 Posteljooni kertoo -perhekierros. Postinkantajaksi pukeutunut opas johdattaa Suomen postitoiminnan menneisyyteen Viestinviejät-näyttelyssä. Lähtö opastukselle Vapriikin aulasta. Kesto 30 min.
 • Klo 15–18 Vertaisihmettelijät tavattavissa. Vertaisihmettelijän kanssa voit jutustella vapaamuotoisesti ja ihmetellä Postimuseon näyttelyiden sisältöjä. Vertaisihmettelijä on Postimuseon ystäväyhdistyksen jäsen.
 • Klo 19 Konsertti: Kuningattarien Rooma – musiikkia 1600- ja 1700-lukujen Roomasta.
  Tampereella vuodesta 2014 toiminut laadukkaan vanhan musiikin ja rennon yhdessäolon klubi Café Barock aloittaa yhteistyön Postimuseon ja Vapriikin kanssa. Ostia, portti Roomaan -näyttelyn innoittama roomalaisen musiikin ilta on ensimmäinen uuden yhteistyön hedelmä. Konserttipaikkana toimii Ravintola Valssi Vapriikissa. Liput 20/10 euroa. Myynnissä myös yhdistelmälippu, jolla pääsee klo 18 alkavalle Ostia-opastuksella (hinta 25 euroa); myynnissä 20 kpl.

Toivottavasti näemme sinut pian museossa!

Kävijöiden terveys ja turvallisuus on meille etusijalla. Katso aukioloajat sekä vinkit turvalliseen vierailuun museoiden verkkosivuilta:

Katso myös, miten museot ovat huomioineet koronatilanteen kevään kiinniolon jälkeen, sekä tutustu Museoliiton ohjeistukseen:

Artikkelikuvassa Sega Rally -peli innostaa museovieraita Mobiliassa. Kuva: Studio Reetta Muranen