Punainen Daimler-limusiini vuodelta 1971 syksyn värjäämässä maisemassa.

Brittihelmiä Mobiliassa

8 lokakuun, 2019

Britit ovat aina olleet vahvasti oman arvonsa tuntevia oman polkunsa kulkijoita. Se näkyy myös autoissa.

Tuore esimerkki brittien omanarvontunnosta on Brexit, johon liittyviä käänteitä muu maailma lähinnä ihmettelee. Briteillä on kyky nähdä oma historiansa tulevaisuutensa voimana, mitä muut eivät vain huomaa. Vain britin mielestä brittiläinen jalkapallo ja erityisesti Englannin maajoukkue on edelleen maailman eliittiä. Vain britin mielestä parhaat bändit tulevat Rollareiden ja Beatlesin tyyliin edelleen heiltä. Ja vain britin mielestä James Bond on edelleen maailman kovin jätkä.

Brittiläinen autoteollisuus

Brittien mielestä maailman parhaat autot tehdään edelleen Briteissä. Muiden mielestä brittiautojen kukoistus oli 60-luvulla ja kuolema tuli 70-luvulla. Mutta mikä on totuus?

Tosiasia on se, että Briteissä on tehty 2000-luvulla vuosittain enemmän autoja kuin koskaan. Ne eivät ole enää Austineja, Morriksia, Triumpheja, Hillmanneja tai muita tuttuja merkkejä menneiltä vuosilta vaan Hondia, Nissaneita ja Toyotia. Omat merkit kuolivat, mutta teollisuus jäi uusien isäntien tullessa taloon.

Entäpä brittiläinen autojen laatu, joka on monen mielestä 70-luvun jälkeen ollut lähinnä vitsi. Siinä britit lyövät vahvat näytöt pöytään: Rolls-Royce, Bentley, Jaguar, Daimler, Range Rover. Vaikka autotehtaiden omistussuhteet – muun muassa Bentleyn omistaja on Volkswagen – ovat levinneet ympäri maapalloa, laatumerkkien tuotanto on pysynyt ja on edelleen Briteissä.

Läpileikkaus brittiautojen maailmaan

Mobilian Brittihelmiä-näyttely avaa mielenkiintoisen läpileikkauksen brittien ja brittiautojen kiehtovaan maailmaan. Esillä on kymmenen hyvinkin erilaista autohelmeä, niin pientä sporttia kuin luxusta, jopa kuninkaalliseen käyttöön suunniteltu Daimler DS Limousine vuosimallia 1971, jonka takapenkillä on hänen korkeutensa prinssi Philip viihtynyt Suomen vierailuilla.

Artikkelikuvan Daimler DS420 Limousine on tullut tunnetuksi kuninkaallisten kulkuneuvona. Kuva: Tommi Aromaa, Mobilia

Lue lisää Brittihelmiä-näyttelystä Mobilian sivuilta.

Petri Niemenmaa