Helsingin Sanomien lukija hämmentyy pitkäperjantaina

19 huhtikuun, 2019

Vuonna 1980 Aatos Erkko oli saanut idean Kampin alueen rakentamista käsittelevästä laajasta erikoisartikkelista, jonka tarkoitus oli herätellä helsinkiläisiä seuraamaan kotikaupunkinsa keskeisten alueiden suunnittelua.

Kaikkiaan 12 sivua käsittävää erikoispakettia alettiin valmistella pitkäperjantain Helsingin Sanomiin.

Tekstit olivat valmiina. Avausjutussa päätoimittaja Simopekka Nortamo kirjoittaa: ”Helsinkiläinen on hämmentynyt. Hänen on miltei mahdoton saada selvää kuvaa siitä mitä hänen kaupungilleen on tapahtumassa.”

Kiirastorstai-iltana todettiin, että juttu oli viivästynyt monista syistä ja sivut pahasti kesken. Ensimmäisen painoksen deadline lähestyi uhkaavasti, ja suuri osa painopinnan valmistajista oli jo lähtenyt pääsiäisvapaille.

Elettiin ns. paperitaiton aikaa ja niin kuvat kuin tekstikin olivat paperinpalasia, jotka piti vahata taittoalustalle. Kahden 8-palstaisen sivun muodostamalle aukeamalle odoteltiin kahta isoa 15 palstan infografiikkaa, jotka eivät tahtoneet valmistua. Aukeaman rakenteen takia molemmat kuvat olivat kahdessa osassa. Kun ne viimein tulivat, niistä puuttui iso osa tekstejä.

Kaikkiaan juttukokonaisuudesta tuli ”kaikkien aikojen virhesuoritus”, johon olivat myötävaikuttamassa infografiikan suunnittelija ja piirtäjä, grafiikkatoimitus, sivun suunnittelija ja taiton valvoja, sivun taittanut kirjatyöntekijä ja vielä painokin.

Ensinnäkin piirroksista ei yksiselitteisesti selvinnyt, mikä Kampissa muuttuisi ja mikä ei.

Kiireessä sattui myös niin, että viime tingassa saadun infografiikan puoliskot menivät asemointivaiheessa keskenään sekaisin. Tätä ei huomannut edes hän, joka käsin liitti paikoilleen ne puuttuvat tekstit. Kampin infografiikka onnistui näin pikemminkin sekoittamaan kun selventämään lukijoiden käsitystä tulevista rakennusprojekteista.

Eikä kahta ilman kolmatta: paino pudotti yhden muista paketin sivuista pois ja painoi sijalle toisen sivun kahteen kertaan.

Pääsiäisen jälkeen julkaistiin kolmen sivun oikaisu ”Kampin kuvien piti olla näin.”
Artikkelipaketti sai Helsinki-Seuran palkinnon pääkaupungin kehitystä edistävästä lehtimiestyöstä.

Katso kuva artikkelista täältä:

HS04041980

Artikkelin kansikuva: Anton Nordgrenin puupiirroskuva ”Hauskaa lukemista”. Puupiirros lehden kuvituksena – Anton Nordgrenin puupiirroksia vuosilta 1887–1905 -näyttely oli esillä Päivälehden museossa keväällä 2017.

Päivi Lehtovirta, Päivälehden museo