Vierailulla Mobilian parakkikylässä: Taukomuna

20 huhtikuun, 2019

Taukomuna on siirrettävä taukotila, joita käytettiin paljon metsäyhtiöiden sekä Tielaitoksen työmailla. Taukomuna ei soveltunut asumiseen, vaan oli tarkoitettu nimensä mukaan taukojen pitämiseen. Siellä pystyi lämmittelemään, sillä lasikuituisen ulko- ja sisäkuoren välissä on uretaanieriste, joka säilytti kohtuullisesti nestekaasulämmittimellä aikaan saadun lämmön sisällään.

Pienessä kopissa oli vain vähän tilaa: kaasupullon päällä pieni pöytä ja pyöräkoteloiden päällä kaksi säilytyslaatikkoa, joita saattoi käyttää istuimina.

Mobilian Taukomuna kuuluu parakkikylä-kokonaisuuteen. Siirtotyömaat ja parakkikylät olivat keskeinen osa suomalaista tienrakentamista ja työttömyyden hoitoa 1950-ja 1960-luvuilla. Siirtotyömailla työskenteli enimmillään talvella 1958–59 yli 50 000 työtöntä, joista yli 16 000 majoittui parakkikylissä eli väliaikaisissa tukikohdissa lähellä työmaata.

Taukomuna liittyy aikakauteen, jolloin varsinaiset parakkikylät jäivät historiaan. Kun teitä ruvettiin tekemään työttömien sijaan ammattivoimin, ei ollut enää tarvetta majoittaa pitkäaikaisesti isoa miesmäärää, vaan tärkeäksi tuli nopeasti työmaan mukana siirrettävä taukopaikka. Munan siirtämistä helpottaa vetoaisan lisäksi sen alla olevat pyörät tai raudoitetut jalakset.

Parakit siirrettiin Tiehallinnon Savo-Karjalan ja Turun tiepiireistä Mobiliaan kesällä 2003 ja niistä muodostettu parakkikylä avattiin kesällä 2004. Tervetuloa vierailemaan tai vaikka opastetulle kierrokselle parakkikylään Mobiliaan Kangasalle. Lue lisää parakkikylästä.

https://www.facebook.com/mobilia.fi/videos/1290786877742282/?t=8

Kirsti Lehtomäki, Mobilia