Joulumainos "Jouluposti ajoissa Julposten i tid" Volkswagen postipakettiautojen kyljessä. Kolme pakettiautoa Vallilan Kuortaneenkadun autovarikon edessä.

Historiallisen hyvää joulua!

20 joulukuun, 2022

Virittäydy juhlatunnelmaan tutustumalla nostalgisiin ja yllättäviin jouluisiin esineisiin ja aineistoihin Trafiikki-museoista.

Vinjettejä joulukortin toivotuksiin

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! Uudenvuodentoivotuksia, juhlijoita ja kristillistä symboliikkaa on kuvattu Päivälehden museon kokoelmiin kuuluvan mallikirjan sivuille.

Kirjanen oli käytössä kirjapainossa 1920-50-luvuilla. Se toimi ikään kuin postimyyntikuvastona: kirjapainoon tilattiin mallikirjassa esiteltyjä kuvalaattoja sen perusteella, mitä koettiin tarpeelliseksi.

Jouluaiheisia vinjettejä kirjan sivuilla. Onnellista uutta -vuotta kaunotekstejä suomeksi ja ruotsiksi, ihmisfiguureja sekä kirkollisten symboleiden ja enkeleiden koristeellisia kuvia.
Kuva: Päivälehden museo

Joulupostia Suomeen

Joulupostia tuli ensimmäisen kerran lentokoneella Suomeen vuonna 1935. Hetki ikuistettiin valokuvaan, joka kuuluu Ilmailumuseon kokoelmiin. Aarne Pietinen Oy:n 23.12.1935 ottamassa valokuvassa vas. ohjaaja Ville Leppänen, tuntematon ja mekaanikko Eino Hyvönen juuri saapuneen lennon jälkeen Helsingin Katajanokalla. Kone on Aero Oy:n Junkers Ju 52 /3m ”Sampo” OH-ALK.

Virkapukuiset miehet seisovat matkalaukkujen ja isojen postia sisältävien säkkien vieressä lentokoneen edessä vieno hymy kasvoillaan. Taustalla lisää virkapukuisia miehiä.
Kuva: Finnair Oyj:n kokoelma, Suomen Ilmailumuseo.

Mitä jos joulupukki kirjoittaisi takaisin?

Moni on kirjoittanut joulupukille, mutta harvempi on saanut pukilta paluupostia. Näinkin on kuitenkin todistettavasti käynyt: sen osoittaa sydäntä lämmittävä joulutarina Postimuseon kokoelmista.

Vanha ruskea kirjekuori London-leimalla vuodelta 1948. Kirjeessä lukee käsin kirjoitetuilla tikkukirjaimilla "Joulupukki lahteva kirje. Lojittelv. Helsinki. Finland."
Kuva: Postimuseo

Hui! Lähettäisitkö näitä joulukortteja?

Joulukortit olivat ennen mielenkiintoisempia – tai ainakin karmivuudessaan mieleenpainuvia. Britannian viktoriaanisen ajan joulukortit 1800-luvulta pursuavat mustaa huumoria ja kammottavia asioita ainakin nykyajasta käsin tarkasteltuna.

Katso blogikirjoituksesta, miltä näyttää vaihtoehtoisten joulukorttien galleria!

Katso myös Postimuseon blogissa julkaistu kirjoitus joulukorttien muuttuneesta kuvallisesta viestinnästä.

Joulukortissa itkeviä hattupäisiä ja huivikaulaisia pieniä lapsia uponneena lumihankeen. Teksti "God jul".
Kuva: Postimuseo

Jouluista leivontaa merellä

Joulu tulee myös merenkulkijoille! Ainakin majakkalaiva Kemissä ja jäänmurtaja Tarmossa on todistettavasti leivottu piparkakkuja: Suomen merimuseon kokoelmiin kuuluu piparkakkumuotteja molemmilta aluksilta. Tarmon kokoelmiin kuuluvien muottien kuvia löydät lisää Finnasta.

Peltisuikaleesta taivutettu piparkakkumuotti. Sydämen mallinen
Jäänmurtaja Tarmon kokoelmaan kuuluva piparkakkumuotti. Kuva: Suomen merimuseo
Hieman ruostunut peltinen käsin taivutettu tähden muotoinen piparimuotti
Majakkalaiva Kemin kokoelmaan kuuluva piparkakkumuotti. Kuva: Matti Kilponen. Suomen merimuseo.

Joulukuusen hakureissulla

Onko joulukuusi jo haettu?

Nykypäivänä monilla on tila-autot, jotka kattotelineineen soveltuvat myös kuusen kuljettamiseen. Aiemmin kuljetus saattoi sen sijaan vaatia hieman enemmän suunnittelua, kuten alla olevassa kuvassa.

Kuva kuuluu Mobilian kokoelmiin.

Isä ja lapset äheltävät kuusta pieneen autoon.
Kuva: Mobilia

Joulu tulee lennollekin

Ilmailumuseon tekstiilikokoelmassa on lukuisia Finnairin jouluhuiveja ja -solmioita. Niitä ovat joulun aikaan käyttäneet niin ohjaamo- kuin myös matkustamohenkilökunta, ja muulle henkilökunnalle niitä on jaettu joululahjoina. Kuosi on vaihtunut vuosittain.

Finnairin silkkisiä jouluhuiveja ja solmioita punaisissa ja vihreissä sävyissä sekä jouluisin seppelekuvioin valkoisten päättömien mallinukkien yllä.
Kuva: Ilmailumuseo

Joulupukin monet kulkuvälineet

Moderni joulupukki ei välttämättä liiku reellä, vaan hän saattaa tuoda lahjat lasten luo myös esim. helikopterilla tai lentokoneella.

Alla olevassa kuvassa Imatran Voima Oy:n helikopteri Bell 47 D-1 OH-HIA kuljettaa joulupukkeja 1950-luvulla. Ohjaamossa ohjaaja Orvo Helenius, tarkastaja Pentti Levola ja mekaanikko Jaakko Keijonen. Taustalla Veljekset Karhumäki Oy:n huoltokorjaushallit.

Helikopteri kuljettaa hiippalakkisia joulupukkeja. Läpinäkyvässä kopterissa kaksi hymyilevää pukkia lakit päässä sekä valkopaitainen kuljettaja. Alla näkyy järveä, metsää ja rakennuksia.
Kuva: Ilmailumuseo (jälkikäsitelty kuva)

Tämä ilmailuaiheinen kuva on taasen julkaistu aikanaan Helsingin Sanomissa 19/12 1935 Aero Oy:n mainoksessa. Kuvateksti kuului seuraavasti: ”Lumipyrystä ja myrskystä huolimatta saapui Lindell’in joulu-ukko eilen lentäen Aeron ’Sampolla’ ostoksiltaan Tukholmasta.”

Joulupukki laskeutuu vaivalloisen näköisesti tikkaita alas lentokoneesta mustavalkoisessa kuvassa paketti kädessään.
Kuva: Ilmailumuseo

Artikkelikuva: Postipakettiautot mainostavat joulupostia Vallilan Kuortaneenkadun autovarikon edessä v. 1972. Kuva: Postimuseo

Näin museot palvelevat jouluna 2022

Osa museoista on avoinna ja osa suljettuna joulun aikaan. Katso aukioloajat museoiden nettisivuilta:

Museoiden Finna on avoinna ympäri vuoden ja tyydyttää nostalgiannälän ja tiedonjanon.

 

Nähdään museossa ja Finnassa!