Kielikulma: keitä olivat lentävät suomalaiset?

12 toukokuun, 2020

Oletko kuullut nimityksen ”Flying Finns” tai ”Lentävät suomalaiset”? Niillä on viitattu paitsi kestävyysjuoksijoihin myös rallisankareihin, jotka siivittivät nopeudellaan Suomen kansainvälisten urheilu-uutisten otsikoihin 1960-luvulla.

Flying Finns- tai Lentävät suomalaiset -nimitystä käytettiin ensimmäisen kerran jo 1910-luvulla suomalaisista kestävyysjuoksijoista, ennen kaikkea Hannes Kolehmaisesta ja 1920-luvulla Yhdysvalloissa kiertäneistä Paavo Nurmesta ja Ville Ritolasta.

1960-luvulla, jolloin yleisurheilumenestys oli jo kaukana menneisyydessä, nimitys nousi esiin uudelleen, nyt rallikuljettajien yhteydessä.

BMC:n kilpailutoiminnasta vastannut Stuart Turner kehui 1960-luvun alussa englantilaisen Daily Mail -lehden toimittajalle, että hänen kuljettajiksi palkkaamansa Rauno Aaltonen ja Timo Mäkinen suorastaan lentävät pikataipaleilla. Tämä sai lehden nostamaan termin otsikkoonsa ja kansainväliseen maineeseen.

”If you wanna win, take a Finn”

1965 ensimmäisenä suomalaisen Euroopan mestaruuden voittaneen Aaltosen ja samana vuonna ensimmäisenä Monte Carlon rallin voittaneen Mäkisen merkitys kansainvälisessä rallimaailmassa oli heidän oman menestyksensä lisäksi siinä, että heidän maineensa veti rallin huipulle vähitellen myös muita suomalaisia.

Simo Lampinen työskenteli pian Triumphilla ja myöhemmin Lancialla, ja jo ennen Mäkistä ja Aaltosta kansainväliselle uralle noussut Pauli Toivonen puolestaan voitti Monte Carlon rallin 1966 ja Euroopan mestaruuden 1968 – ensimmäisen tosin vain, koska järjestäjät hylkäsivät kaikki BMC Cooperit Toivosen Citroënin edeltä.

1960-luvun lopussa Hannu Mikkola nousi ensin Lancian ja sitten Fordin tehdaskuljettajaksi. Mikkolan voitettua Safari-rallin ja Lontoo-Meksiko-maratonrallin hänet Fordille palkannut tallipäällikkö Turner totesi: ”If you wanna win, take a Finn!”, eli jos haluat voittaa, valitse suomalainen.

Kansainvälinen museoviikko muistuttaa sankareista

Tänä vuonna #togetherness-teemalla vietettävä kansainvälinen digitaalinen museoviikko nostaa joka päivä keskusteluun yhteishenkeen liittyviä ilmiöitä, innovaatioita ja ihmisiä. 11.–18.5. vietettävän teemaviikon yhtenä aiheena on #HeroesMW, joka tarkastelee sankaruutta taiteessa ja kulttuurissa.

 

Rallin sankareihin eli lentäviin suomalaisiin voi tutustua myös Mobilian julkaisussa, joka on tehty aiheesta vuonna 2001 esillä olleesta näyttelystä. Tilaa julkaisu kotiisi huokeaan 5 euron hintaan Trafiikin verkkokaupasta!