Näyttelyssä mustavalkoisen 60-luvun kaupunkimaisemaa esittävän suurkuvan edessä viuhkamaisesti sijoitettuna harmaa Ifa, tummanvihreä Ford Vedette ja punainen Lloyd Arabella.

Miksi ihmeessä me autoilemme?

27 maaliskuun, 2025

Auton ja tien museo Mobiliassa Kangasalla mietitään tänä vuonna syitä siihen, miksi ihmeessä autoilemme. Henkilöautolla on vahva asema suomalaisessa liikkumisessa ja ihmisten arjessa. Uusi näyttely käy läpi autoilun historiaa pohtien, miten tähän tilanteeseen päädyttiin. Tässä blogisarjassa esittelemme näyttelyä kolmen kysymyksen myötä.

1. Miksi polttomoottori ja bensa?
1900-luvun alussa höyry-, sähkö- ja polttomoottori kilpailivat auton käyttövoimana melko tasaväkisesti. Polttomoottoriauton etu oli se, että se ei tarvinnut muutamaa minuuttia pidempiä tankkaustaukoja. Tämä toi matkantekoon helppoutta ja joustavuutta. Polttomoottorin kehittäjät kiinnostuivat bensiinistä, joka oli tuolloin käytännössä arvoton valopetrolin sivutuote ja siksi edullinen energianlähde. Lisäksi ensimmäisen maailmansodan ajan rintamaolosuhteissa polttomoottori oli ainoa mahdollinen käyttövoima.

1920-luvun kantikas Fiat kuvattuna edestäpäin niin, että taustalla näkyy mustavalkoinen suurkuva aikakauden kanttiautoista tienvarressa parkissa.
Suuri osa 1920-luvun henkilöautoista oli vuokra-autoja eli takseja. Näyttelyn Fiat 525 S vuodelta 1929 oli vuokra-autokäytössä vuosina 1929–1933. Kuva: Mobilia / Anniina Salminen

2. Ketkä autoilivat ensin ja milloin autoilu yleistyi tavallisen kansan keskuudessa?
Ensimmäiset autot olivat varakkaiden ihmisten kulkuneuvoja sekä huvivälineitä. Suomessa yksityiset henkilöautot olivat pitkään harvinaisia. Autot olivat pääasiassa työkäytössä. Elinkeinorakenteen muutosten myötä henkilöautot alkoivat yleistyä 1950-luvulta lähtien, miljoonan henkilöauton raja ylitettiin vuonna 1976.

Vaaleanvihreä Moskovitsh kuvattuna etuviistosta ja sen takana näkyy samanaikakauden farmarimallisen Skoda Octavian pera. Autojen taustalla seinällä värikkäitä kankaita, joihin on tulostettu ihmisten mietintöjä omista autoilusyistään.
Autojen lisäksi näyttelyssä on yleisökyselyn tuloksia suomalaisten syistä autoilla. Kuva: Mobilia / Anniina Salminen

3. Autoja ja miksi autoillaan?
Näyttelyssä on esillä yhteensä 26 autoa. Vanhimmat ovat vuosilta 1898 ja 1914. Uusimmat autot ovat 1990-luvulta. Lisäksi kesän ajaksi näytteille saadaan tuliterä sähköauto. Näyttelyä suunnitellessa järjestettiin kysely siitä, miksi ihmiset autoilevat. Tavallinen vastus oli, että oman auton omistaminen on usein välttämättömyys, koska millään muulla ei pääse kulkemaan. Autoilu ja autojen kanssa puuhastelu voi olla myös tärkeä harrastus, joka merkitsee paljon henkiselle hyvinvoinnille.

Artikkelikuva: Auton ja tien museo Mobilian vuosittain vaihtuvassa teemanäyttelyssä pohditaan autoilun syitä, merkityksiä ja historiaa. Kuva: Mobilia / Anniina Salminen

Miksi ihmeessä me autoilemme? on nähtävillä Auton ja tien museo Mobiliassa Kangasalla 21.3. –19.12.2025

Kirsti Lehtomäki

Kirjoittaja työskentelee Mobiliassa näyttelyamanuenssina ja on käsikirjoittanut Miksi ihmeessä me autoilemme? -näyttelyn.