Minuutiksi museoon: Nokia Communicator

1 maaliskuun, 2019

Muistatko vielä puhelimien klassikon: Nokia Communicatorin, tuon eräänlaisen läppärin ja puhelimen risteytyksen, jota pidettiin vyöhön kiinnitettävässä kotelossa? Nokia esitteli mallin vuonna 1996.

Communicatorilla pääsi nettiin, pystyi lukemaan sähköposteja ja lähettämään fakseja. Sitä pidetään näiden ominaisuuksiensa vuoksi yhtenä maailman ensimmäisistä älypuhelimista. Älypuhelimia oli tosiaankin käytössä jo 20 vuotta sitten!

Nokia Communicatorin muotoilija Panu Johansson kertoo Minuutiksi museoon -videolla puhelimen muotokielestä ja ominaisuuksista.

QWERTY-näppäimistö puhelimessa

Nokia Communicator oli ensimmäinen puhelinmalli, jossa käytettiin QWERTY-näppäimistöä. Näppäimistö ei tosin mahtunut sellaisenaan tietokonetta huomattavasti pienempään puhelimeen.

 

– Piti opetella itsekin ymmärtämään, mikä tekee näppäimistöstä näppäimistön. Mitä siitä voi poistaa, ja mitä siinä pitää olla?, Panu Johansson muistelee luomisprosessiaan.

 

Oletko muuten koskaan miettinyt, miksi kirjoitamme juuri QWERTY-näppäimistöllä? Lue juttu QWERTYn kilpailijoista.

Artikkelikuva: Tekniikan museo


Communicatoreita on Tekniikan museon ja mediamuseo Rupriikin kokoelmissa. Niitä ja muitakin nostalgisia puhelinmalleja pääsee ihastelemaan siis sekä Helsingissä että Tampereella.