Tiesitkö, että QWERTY-näppäimistöllä on ollut kilpailijoita?

26 helmikuun, 2019

Oletko koskaan pohtinut, miksi kirjoitat juuri QWERTY-näppäimistöllä? QWERTY on nykyään maailman yleisin näppäimistö, mutta ennen sillä oli myös kilpailijoita.

Kun ensimmäiset kirjoituskoneet valmistettiin 1800-luvulla, kehitettiin niihin useanlaisia näppäimistöjä. Markkinoilla olleiden koneiden näppäinjärjestelmät perustuivat hyvin monenlaisiin ratkaisuihin, jotka hakivat inspiraatiota mm. pianon koskettimista. Osa järjestelmistä korosti helppokäyttöisyyttä ja osa taas nopeutta tai kirjainten keveyttä.

Myös muissa laitteissa, esimerkiksi ladontakoneissa, oli oma tapansa kirjoittaa.

QWERTY-näppäimistö kehitettiin Remingtonin tehtaalla 1870-luvulla. Sen suosion kasvusta on monta tulkintaa. Yhden mukaan QWERTYstä tuli suosittu siksi, että tuolla kombinaatiolla kirjaimet eivät tarttuneet toisiinsa englantia kirjoituskoneella kirjoitettaessa. Kirjoituskonekauden ratkaisu näkyy siis yhä tietokoneidemme näppäimistöissä, vaikka kirjoituskoneet ovat jääneet historiaan!

Tiesitkö tämän QWERTYn nimestä?

Oletko muuten miettinyt, mistä QWERTY on saanut nimensä? Näppäimistö on nimetty ylimmän kirjainrivin ensimmäisten kirjainten mukaan. Jos opit tämän ensimmäistä kertaa, lupaamme, että et enää koskaan näe näppäimistöäsi samoin!

 

QWERTYn näppäinjärjestyksestä kumpuavat myös erilaiset a-, s-, d- ja f-kirjaimia sisältävät nimimerkit tai turhautumista ilmaisevina huuhdahdussanoina käytettävät kirjainyhdistelmät, kuten asfdasf tai sfdfsdf. Ovatkohan ne saaneet alkunsa, kun käyttäjä ei ole jaksanut keksiä uutta nimimerkkiä ja on satunnaisesti painellut näppäimistön kirjaimia vasemmalla kädellä?

 


Erilaisiin kirjoitustapoihin perustuvia kirjoituskoneita on esillä Mediamuseo Rupriikissa Tampereella. Tervetuloa tutustumaan!