Minuutiksi museoon: Odotettavissa uhkaava tulevaisuus

18 toukokuun, 2019

Tekniikan kehitys on aina herättänyt ihmetyksen ja ihastuksen lisäksi pelkoa. Uhkakuvia on liittynyt moneen nyt jo arkipäiväiseksi muodostuneeseen keksintöön. Uusien innovaatioiden vastustus voi olla aktiivista ja äänekästä vastarintaa tai sitten uusien koneiden ja kulkuvälineiden välttämistä, paheksuntaa ja naurua. Innovaatiot ovat olleet kautta aikojen sekä pelottavia lopun ajan että toiveikkaan tulevaisuuden symboleita.

Uusiin keksintöihin on yhä uudelleen ja uudelleen liittynyt hyvin samanlaisia uhkakuvia ja pelkoja. Esimerkiksi niin radion, TV:n, puhelimen kuin videopelienkin on pelätty pilaavan terveyden ja turmelevan nuorison. Monet menneisyyden pelot tuntuvat nykyisin hulluilta, ja ehkä vastaavasti tämän päivän huolet naurattavat jälkipolviamme.

Pelkoa museoissa

Voit tutustua videolla esiteltyihin pelkoa, inhoa tai huvitusta aiheuttaneisiin keksintöihin mm. Suomen Rautatiemuseossa, Tekniikan museossa ja Radio- ja tv-museo Mastolassa. Voit esineitä katsellessasi miettiä, mitkä mahdolliset tulevaisuuden keksinnöt meitä nykyajan ihmisiä pelottavat? Miten suhtautuisimme esimerkiksi ensimmäisiin itsenäisesti ajatteleviin robotteihin? Entä syrjäyttääkö keinoäly ihmisen?