Tänä vuonna vietimme kansainvälistä museoviikkoa 13.–19.5.2019 teemalla #WomenInCulture. Viikon aikana Trafiikki-museot ja museot ympäri maailmaa tarjosivat monia hienoja tapahtumia, jotka juhlistivat paitsi naisia kulttuurissa myös korostivat museoiden merkitystä yhteiskunnallemme.
Viikkoa värittivät päivittäin vaihtuvat teemat: salaisuudet (#SecretsMW), leikki (#PlayMW), sateenkaari (#RainbowMW), tutkimuksia (#ExploreMW), valokuva (#PhotoMW) ja ystävät (#FriendsMW). Teemat korostavat hienosti viikon henkeä, mutta ne eivät eivät suinkaan rajoitu vain museoviikkoon.
#SecretsMW: salaisuuksia menneestä, nykyisyydestä ja tulevasta
Museot kertovat monia tarinoita menneestä ja nykyisyydestä. Nämä tarinat voivat myös valottaa, miltä tulevaisuutemme mahdollisesti näyttää.
Esimerkiksi sotavuosina käydyt kirjeenvaihdot voivat paljastaa näistä vuosista paljon enemmän kuin pelkät historiankirjat. Myös merellinen maailma on tunnetusti täynnä salaisuuksia, jotka vain odottavat selvittäjäänsä. Ovatko esimerkiksi kauhistuttavat merikarttojen merimonsterit mystiikkaa vai todellisuutta?
Myös uutiset ovat vuosikymmenten ajan paljastaneet monenlaisia salaisuuksia ja kertoneet tarinoita, joita emme ehkä olisi muuten kuulleet. Mutta mitä ja keitä uutisten taustalta löytyy?
#PlayMW: leikki voi olla aikuisenkin työ
Mielikuva museoista paikkoina, joissa esineitä vain säilötään vitriineissä ei voisi olla kauempana todellisuudesta.
Todellisuudessa museot ovat eläviä paikkoja, joissa on mahdollista päästä näkemisen lisäksi myös kokemaan. Vai kuinka monessa paikassa uskot pääseväsi kokeilemaan lentämistä simulaattorilla, nousemaan kuumailmapallon kyytiin, kulkemaan raiteilla vanhojen junien kyydissä tai pääsemään Draculan ja vampyyrien seuraan?
#RainbowMW: sateenkaari liputtaa tasa-arvoisuuden puolesta
Museot eivät myöskään kerro tarinoita vain esineistä, vaan ennen kaikkea niistä ihmisistä, jotka ovat omalla toiminnallaan vaikuttaneet siihen, miten näemme maailman tänä päivänä.
Eri aikojen hurjapäät ovat paitsi viihdyttäneet myös osoittaneet, että uhkarohkeus voi tehdä ihmisestä täysin poikkeuksellisen. Monia saattaa myös yllättää, että perinteisesti miehisenä pidetyltä merenkulun alalta löytyy myös naisnäkökulmaa ja että mielikuva stereotyyppistä maskuliinisesta heteroseksuaalisesta merimiehestä ei välttämättä koko totuutta.
#ExploreMW: pintaa syvemmälle
Museoissa käynti on vain pintaraapaisu siihen maailmaan, joka niiden seinien sisältä ja myös ulkopuolella löytyy. Moni ei välttämättä tiedäkään, että museoissa on esittelyssä on vain murto-osa siitä valtavasta määrästä esineitä, tarinoita ja ihmisiä, jotka ovat vaikuttaneet nykyisyyteemme.
Museoiden kokoelmat päästävät uteliaat pintaa syvemmälle museoiden maailmoihin. Myös Trafiikki-blogista löytyy paljon tietoa erilaisista tutuista ja tuntemattomimmista kokoelmaesineistä kuten erään tuntemattoman merimiehen muotokuvasta.
#PhotoMW: enemmän kuin tuhat sanaa
Sanotaan, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Museoiden kohdalla voi ainakin sanoa, että kuvat kertovat tuhansia tarinoita. Museoiden yhteinen kuva-arkisto Finna tarjoaa uskomattomia kuvakokoelmia, joissa tiedonhaluiset pääsevät syventymään historiaan eri ihmisten näkökulmasta.
#FriendsMW: ajatonta ystävyyttä
Kesä on tulossa, ja mikä olisi ihanampaa kuin viettää päivä ystävien kanssa museoissa kierrellen. Kierroksen päätteeksi voi rentoutua herkullisen lounaan tai kahvikupposen ääressä.
Miltä kuulostaisi esimerkiksi maittava viikonlopun saaristolaislounas Aurajoen rannalla tai kakkukahvit tunnelmallisessa kesäkahvilassa kauniilla puistoalueella?
Palaa museoviikon teemoihin Trafiikki-blogissa!
Museoviikon teemat näkyivät paitsi museoissa myös Trafiikki-blogissa. Blogissa nostettiin viikon aikana esiin merkittäviä naisia, kuten Rosa Forstén, joka oli yksi Postilaitoksen ensimmäisistä naistyöntekijöistä.
Kirjoitukset kertoivat myös, miten tekniikka vaikutti sukupuolten tasa-arvoon ja toisaalta miten tekniikan edelläkävijänaiset raivasivat tietä tämän päivän lindaliukkaille.
Tilaa ilmoitus uudesta blogikirjoituksesta