Tummanvihreä Leena-höyryveturi vetää perässään oranssia kolmosluokan vaunua.

Hyppää museojunan kyytiin ja näe höyryveturit Rautatiemuseopäivänä 11.8.2019!

7 elokuun, 2019

Suomen Rautatiemuseon jokavuotinen tapahtuma Rautatiemuseopäivä on täällä taas! Päivänä voi lähteä kiehtovalle aikamatkalle, sillä liikkeellä on eri aikakausien vetureita, puistojunia ja resiinoita. Kaikenikäisille suunnattu tapahtuma järjestetään sunnuntaina 11.8.2019 klo 10–17 Hyvinkäällä, Suomen Rautatiemuseon alueella.

Kääntöpöydän alueella katseita keräävät isot höyryveturit Ukko-Pekka sekä Prinsessa. Kääntöpöytänäytöksissä voi seurata, kuinka raskaat veturit kääntyvät pelkällä lihasvoimalla. Päivän aikana kääntöpöydällä voi bongata myös yllätysesiintyjän. Museoalueella kannattaa kokeilla Leena-höyryveturin ja nostalgisen Lättähatun kyytiä sekä kokeilla, miten pumppuresiina liikkuu. Väyläviraston raivaustyönäytöksissä voi puolestaan seurata, kuinka kiskoilta suistunut vaunu nostetaan takaisin raiteelle.

Päivän aikana on tarjolla runsaasti museojunaliikennettä. Vanhan ajan matkustustunnelmaan pääsee höyryveturi Pikku-Jumbon kyydissä, jonka vetämät museojunat kulkevat Rautatiemuseon ja Riihimäen välillä. Dieselveturi Huru kuljettaa yleisöjunia reitillä Hyvinkää–Lohja–Hyvinkää. Lohjan lisäksi kyytiin voi nousta myös Nummelan, Otalammen sekä Rajamäen väliasemilta.

Perinnejuna Valtterilla voi matkata Rautatiemuseopäivään Helsingin suunnalta. Juna lähtee aamulla Helsingin päärautatieasemalta ja pysähtyy ottamaan matkustajia kyytiin myös Tikkurilassa ja Järvenpäässä. Paluumatkalle Helsinkiin juna lähtee iltapäivällä. Valtteri koostuu neljästä entisöidystä puurakenteisesta vaunusta eri vuosikymmeniltä. Lue museokävijän kokemuksista Valtterin kyydissä! 

Varaathan museojunien lippujen ostoon käteistä. Alennus- ja ilmaiskortit, kulttuurisetelit ja Museokortti eivät ole voimassa Rautatiemuseopäivänä.

Museojunaliikenne toteutetaan yhteistyössä Suomen Rautatiemuseon, Haapamäen Museoveturiyhdistyksen ja VR:n kanssa.

Lisätietoja tapahtumasta saat Rautatiemuseon sivuilta osoitteesta www.rautatiemuseo.fi/tapahtumat. Tervetuloa mukaan!

Artikkelikuvassa komeilee höyryveturi Leena, jonka voit nähdä Rautatiemuseopäivänä. Leenaan on kytketty kuvassa III-luokan matkustajavaunu.

Näin höyryveturit valmistellaan ajoon

Tiesitkö, että Rautatiemuseopäivän valmistelut on aloitettu jo viikkoja ennen tapahtumaa? Esimerkiksi höyryveturin valmisteluun kuuluu monia vaiheita.

 

Lue, mitä Rautatiemuseon kalustoamanuenssi Iiro Niemi kertoo työstään ja höyryveturien valmistelusta.