Televisio

Onko televisio edelleen olohuoneesi kuningas?

helmikuu 21, 2019

Televisio on aina sen keksimisestä lähtien pitänyt tiukasti kiinni roolistaan olohuoneen valtiaana. Onko sen aikakausi tullut kuitenkin viimeinkin päätökseensä?

Aina siitä lähtien, kun televisio ensimmäisen kerran ilmestyi kotitalouksien olohuoneisiin vuonna 1956, se on ollut osa monia merkittäviä tapahtumia. Se on myös osaltaan luonut monia muistoja, jotka yhdistävät samanikäisiä ihmisiä ja jopa eri sukupolvia.

Monet 60-luvulla eläneet saattavat esimerkiksi edelleenkin muistaa kirkkaasti, miten ihminen astui kuun pinnalle. 70-luvulta puolestaan muistetaan varmasti vieläkin Lasse Virénin dramaattinen kaatuminen ja sen jälkeinen huikea nousu voittoon Münchenin olympialaisissa. Moni 90-luvun nuori muistaa puolestaan varmasti vieläkin, miten musiikki-tv:stä odotettiin suosikkibändin musavideota kuin kuuta nousevaa.

Tv-katselukulttuurin muutoksen myötä television kuolemaa on ehditty ennustamaan jo moneen otteeseen. Onko pelkoon kuitenkaan aihetta?

Kulttuuri muuttaa television katselutapoja

Televisio on olemassa olonsa aikana käynyt läpi monenlaisia muutoksia: mustavalkoisesta värilliseen, putkiteeveestä taulutelevisioon, analogisesta digitaaliseen ja nyt viimeisimpänä perinteisestä televisiosta verkkoon. Olemme edenneet pitkälle siitä, kun televisiota katseltiin ensimmäisen kerran 1950-luvulla Stockmannin näyteikkunassa. Enää emme istu lumikinokset hartioillamme kodinkonekauppojen näyteikkunojen edessä nähdäksemme yhden niistä harvoista ohjelmista, joita yksi ainoa televisiokanava esitti.

Television suosio oli alusta asti huikea: vain 13 vuotta television tulon jälkeen tv-lupien määrä ylitti miljoonan rajan. Muutokset eivät kuitenkaan koske ainoastaan kasvanutta valikoimaa tai laitteen teknisiä ominaisuuksia. Myös katselukulttuurissa on tapahtunut huomattava murros.

1960-luvulla, television alkuaikoina, se kokosi yhteen perheitä ja joskus jopa koko naapuruston. Kanavia oli vuoteen 1966 asti vain yksi ja tärkeimpiä tapahtumia keräännyttiin katsomaan sen perheen luokse, jossa oli parhain signaali tai ensimmäinen väritelevisio:

– Omistimme naapurustomme ensimmäisen väritelevision. Muistan vieläkin, miten monet kerääntyivät viikoittain luoksemme sitä katsomaan, muistelee eräs 60-luvun lapsi.

Tämän päivän kiireisessä ja optimoidussa maailmassa televisiota katsotaan yhä enemmän silloin kuin itselle sopii. Kun omia suosikkiohjelmia voi katsoa missä ja milloin haluaa, televisio ei muutamaa poikkeusta luukun ottamatta välttämättä enää kokoakaan entiseen tapaan ihmisiä yhteen.

Katsojasta olohuoneen uusi valtias?

Nykyään katsojan rooli on huomattavasti aktiivisempi: häntä eivät enää kontrolloi tietyt ohjelma-ajat vaan hän voi vapaasti valita ohjelmansa ja katseluajan. Tämä tarkoittaa toki myös tietynlaista yhteisöllisyyden sirpaloitumista: televisio-ohjelmat eivät välttämättä enää kokoa perheitä yhteen samalla tavalla kuin ennen.

Tutkimusten mukaan television katselun käytetyssä määrässä ei ole juurikaan tapahtunut muutoksia. Voidaan kuitenkin sanoa, että sen katselutavat ovat muuttuneet ja muuttuvat edelleen. Tänä päivänä sen käyttö ei ole enää sidottu yhteen laitteeseen yhdessä huoneessa. Lisäksi katsojalla on yhä suurempi mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa television katseluaikaan- ja paikkaan.

Ehkä television tulevaisuus onkin eräänlainen hybridi, jossa perinteinen televisio ja muut laitteet yhdistyvät. Vai mitä sinä luulet?

Kun televisio tuli meille

1970-luvun alussa väritelevisio oli vielä harvinainen näky kotitalouksissa. Tuolloin teini-ikäänsä viettäneen Raito Paanasen perhe oli yksi niistä harvoista, joiden olohuonetta väritti Finlux-väritelevisio.

 

– Kyllä se kohotti nuoren pojan itsetuntoa, kun olimme taloyhtiössä varmaan ainoita, joilla oli väritelevisio. Naapurit ja ystävät tulivat meille katsomaan jääkiekkokisoja ja muutakin, muistelee Raito Paananen Suomalainen-lehden Suurkilpailusta voittamastaan väritelevisiosta.

 

Lue Paanasen tarina hänen perheensä ensimmäisestä televisiosta.

 

Finlux


Onko sinun perheesi ensimmäinen televisio ollut mustavalkotelevisio, putkitelevisio vai oletko kenties aina käyttänyt tv-ohjelmien katseluun tablettia tai mobiililaitetta? Palaa lapsuutesi, nuoruutesi tai aikuisuutesi televisiomaisemiin Radio- ja tv-museossa!

Nyt sinulla on myös mahdollisuus tilata pop-up-näyttely television tulemisesta Suomeen omaan olohuoneeseesi. Lisätietoa tilaamisesta löydät tämän linkin takaa.