Televisio

Onko televisio edelleen olohuoneesi kuningas?

11 huhtikuun, 2019

Televisio eli näköradio herätti sen alkuaikoina ihmisissä sekä ihastuksen että vihastuksen tunteita. Miten telkkarista tuli suomalaisen olohuoneen keskipiste? Entä mikä on telkkarin rooli tänä päivänä?

– Vielä 1950-luvulla televisio oli uusi ja outo laite suomalaisille. Olemassaolonsa aikana televisio on osaltaan luonut monia muistoja, jotka yhdistävät saman ikäisiä ihmisiä ja jopa eri sukupolvia, toteaa museoamanuenssi Helena Peippo.

Monet 60-luvulla eläneet saattavatkin edelleen muistaa katsoneensa ruudulta, kun ihminen otti ensiaskeleet kuun pinnalla. 70-luvulta puolestaan muistetaan varmasti vieläkin, miten televisio välitti Lasse Virénin dramaattisen kaatumisen ja sen jälkeisen huikean nousun voittoon Münchenin olympialaisissa. Monella 90-luvun nuorella on puolestaan varmasti vieläkin muistissa, miten musiikki-tv:stä odotettiin suosikkibändin musavideota kuin kuuta nousevaa.

Televisio on vuosien aikana käynyt läpi monenlaisia muutoksia: mustavalkoisesta värilliseen, putkiteeveestä taulutelevisioon, analogisesta digitaaliseen ja nyt viimeisimpänä perinteisestä televisiosta verkkoon. Muutokset eivät kuitenkaan koske ainoastaan teknisiä ominaisuuksia. Myös katselukulttuurissa on tapahtunut huomattava murros.

– 1960-luvullatelevision alkuaikoina se kokosi yhteen perheitä ja joskus jopa koko naapuruston, kertoo Peippo.

Television katselua 60-luvulla. Kuva: Lahden kaupunginmuseon kuva-arkisto

Kanavia oli vuoteen 1966 asti vain yksi ja tärkeimpiä tapahtumia keräännyttiin katsomaan sen perheen luokse, jossa oli parhain signaali tai väritelevisio:

– Omistimme naapurustomme ensimmäisen väritelevision. Muistan vieläkin, miten kaikki naapurimme kerääntyivät viikoittain luoksemme sitä katsomaan, muistelee eräs 60-luvun lapsi.

Tämän päivän kiireisessä ja optimoidussa maailmassa televisiota katsotaan yhä enemmän silloin kuin itselle sopii. Kun omia suosikkiohjelmia voi katsoa missä ja milloin haluaa, televisio ei muutamaa poikkeusta luukun ottamatta välttämättä enää kokoakaan entiseen tapaan ihmisiä yhteen.

Tutkimusten mukaan television katselun käytetyssä määrässä ei ole juurikaan tapahtunut muutoksia. Voidaan kuitenkin sanoa, että sen katselutavat ovat muuttuneet ja muuttuvat edelleen.

– Ennen televisiokanavat määräsivät katsojien puolesta, mitä ohjelmia katsotaan ja milloin niitä katsotaan. Tänä päivänä näin ei enää ole, Peippo huomauttaa.

Nykyään katsojan rooli on huomattavasti aktiivisempi: häntä eivät enää kontrolloi tietyt ohjelma-ajat vaan hän voi vapaasti valita ohjelmansa ja katseluajan. Tarkoittaako tämä, että televisio on viimein luopumassa roolistaan olohuoneen valtiaana?

Tiesitkö tämän telkkarista?

 

– Ensimmäinen television koelähetys Suomessa nähtiin 1950-luvulla Stockmannin näyteikkunassa.

– Televisiota katseltiin pitkään myös kodinkonekauppojen näyteikkunoista, joiden edessä ihmiset istuivat jopa keskellä talvea.

– Television alkuaikoina luultiin, että televisioesiintyjät näkivät katsojien kotiin.

– Kotitalouksiin televisio tuli vuonna 1956. Sen suosio oli alusta asti huikea: vain 13 vuotta television tulon jälkeen tv-lupien määrä ylitti miljoonan rajan.

– Vuoteen 1966 asti yksi oli vain tv-kanava ja yksi tv-ohjelma.

 

Lapset katsovat televisiota. Kuva: Lahden kaupunginmuseon kuva-arkisto

 

Televisioita oli myös koululuokissa. Kuva: Lahden kaupunginmuseon kuva-arkisto

Kun televisio tuli meille

1970-luvun alussa väritelevisio oli vielä harvinainen näky kotitalouksissa. Tuolloin teini-ikäänsä viettäneen Raito Paanasen perhe oli yksi niistä harvoista, joiden olohuonetta väritti Finlux-väritelevisio.

 

– Kyllä se kohotti nuoren pojan itsetuntoa, kun olimme taloyhtiössä varmaan ainoita, joilla oli väritelevisio. Naapurit ja ystävät tulivat meille katsomaan jääkiekkokisoja ja muutakin, muistelee Raito Paananen Suomalainen-lehden Suurkilpailusta voittamastaan väritelevisiosta.

 

Lue Paanasen tarina hänen perheensä ensimmäisestä televisiosta.

 

Finlux


Onko sinun perheesi ensimmäinen televisio ollut mustavalkotelevisio, putkitelevisio vai oletko kenties aina käyttänyt tv-ohjelmien katseluun tablettia tai mobiililaitetta? Palaa lapsuutesi, nuoruutesi tai aikuisuutesi televisiomaisemiin Radio- ja tv-museossa!

Nyt sinulla on myös mahdollisuus tilata pop-up-näyttely television tulemisesta Suomeen omaan olohuoneeseesi. Lisätietoa tilaamisesta löydät tämän linkin takaa.