Naimisiin

Ikimuistoinen vihkiminen Convair Metropolitan -lentokoneessa

9 huhtikuun, 2019

Osa pariskunnista haaveilee hieman epätyypillisemmästä vihkipaikasta. Joissain tapauksissa tavallinen kirkko tai maistraatti ei houkuttele. Toisinaan syynä voi olla myös erityinen tunneside valittuun paikkaan. Ilmailumuseon johtaja Pia Illikainen kertoo yhden tällaisen parin tarinan, jolla oli häät Convair Metropolitan -lentokoneessa.

”Convair Metropolitan -museokoneessa on järjestetty kahdet häät, joista yhteen pääsin mukaan oltuani vain noin kuukauden verran tehtävässäni asiakaspalvelupäällikkönä. Nämä kyseiset häät olivat yllätyshäät, missä sulhasena oli liikennelentäjä ja morsiamena lentoemäntä. Parin nuorin lapsi oli vasta syntynyt, joten sukulaiset oli kutsuttu paikalle juhlistamaan ristiäisiä. Ystävät oli puolestaan juksattu paikalle vuosittaisen kesäjuhlan merkeissä.

Kastejuhla vietettiin ensin läheisessä kirkossa, jonka jälkeen vieraat siirtyivät museolle kahvitukselle. Minä puolestani otin ystävät haltuun, jotka oli kutsuttu paikalle etukäteen. Käytin heitä muun muassa Liikkeelle-näyttelyssä, joka käsitteli sodanjälkeistä lentomatkustamista Suomessa.

Tämän jälkeen ohjasin heidät Convair-koneen matkustamoon, jossa kaikkien vieraiden yllätykseksi olikin vihkitilaisuus. Osa oli ehkä jotain aavistellut, mutta suurimmalle osalle yllätys oli säilynyt loppuun asti. Haastavinta oli aikataulutus niin, ettei kukaan ystävistä törmää pariin ja saa vihiä vihkimisestä.

Kaikki sujui kuitenkin oikein hyvin. Pariskunta oli käynyt paljon museolla ja yksityiskohdat oli hiottu. Itse juhlatilaisuus pidettiin museon tiloissa. Tarjolla oli ruokaa ja musiikkia. Sulhanen kiitteli puheessaan, että olin toiminut ikään kuin bestmanin roolissa varsinaisen sellaisen puuttuessa.

Monille pareille, jotka järjestävät häitä museossamme, ilmailu on ollut osa elämää. Tässä tapauksessa morsiamen puolelta myös isä oli toiminut liikennelentäjänä, ja hän oli jopa lentänyt koneella, jossa hänen tyttärensä nyt vihittiin. Matkustamossa olivat työskennelleet sekä sulhasen että morsiammen lentoemäntä-äidit. Lisäksi sulhasen isä on lennonjohtaja, joka oli antanut koneelle lennonvarmistuspalvelua Helsinki-Vantaan lennonjohdosta. Vihkipappina toimi puolestaan ilmailuaktiivi, joka oli kastanut sulhasen yhtenä ensimmäisenä toimituksenaan vuosikymmeniä sitten sekä parin lapset yhtenä viimeisimmistä toimituksista pappisurallaan.

Mielestäni Convair sopii hyvin pareille, jotka haluavat hieman erilaisen hääkokemuksen. Häätiloina voi käyttää niin museon aulatilaa kuin pienempää kabinettia. Tilat ovat melko pienet, koneessa on vain 50 paikkaa ja museon juhlatiloihin mahtuu noin sata henkeä. Museossa järjestetyt häät ovat kuitenkin erittäin intiimit, ja niissä on hyvä tunnelma.

Näissäkin häissä saattoi huomata, että olimme ilmailun ympäröimänä ja että tämä maailma oli kyseiselle parille se oma. Teemaa ei tarvinnut liimata päälle, koska ympäristö on yhtä teemaa. Ilmailu on museossa aina läsnä.”

Kertoja: Pia Illikainen, Ilmailumuseon johtaja

Kuvat: Matias Jaskari / vihkiparin kotialbumi

Häät museossa

Haaveiletko häistä Ilmailumuseossa? Tutustu museon juhlatiloihin ja tarjoiluvaihtoehtoihin. Tiloihin liittyvissä asioissa voit myös ottaa yhteyttä asiakaspalveluun (asiakaspalvelu@ilmailumuseo.fi, 09 8700 870).

 

Museohäät voi järjestää myös muissa Trafiikki-museoissa. Tutustu pariin, joka vietti ikimuistoisen hääpäivän Päivälehden museossa. Ota selvää myös muiden Trafiikki-museoiden juhlatarjonnasta.