Plastexin kirkkaan punainen valkokorkkinen kerhopullo löytyy Tekniikan museon kokoelmista.

Esine esittelyssä: kerhopullo

17 syyskuun, 2019

Esineet eivät aina säily muistoissamme pelkkinä asioina tai mielikuvina. Niihin saattaa liittyä monia hetkiä tai kokemuksia, jotka palautuvat mieliimme esimerkiksi makuina tai tuoksuina. Kerhopullo on monelle yksi tällaisista esineistä.

– Minulla oli 90-luvun alussa turkoosi valkokorkkinen kerhopullo. Siihen laitettiin sitten retkipäivinä oikeen Mehukattia. Ihana se esanssien ja muovin tuoksun yhdistelmä, muistan sen edelleen, muistelee museotyöntekijä.

Tämän muiston jakaa varmasti moni muukin jo aikuisikään tullut suomalainen ja ehkä tämän päivän lapsikin. Myös taskumattina tunnettu legendaarinen Plastexin kerhopullo on ollut jo lähes 50 vuoden ajan olennainen osa pienten ja joskus vähän isompienkin retkivarustustusta. Pullosta on moni janoinen sankari juonut milloin mitäkin: vettä, mehua…

– Muistan, että kerhopulloon laitettiin maitoa, joka oli kivan lämmintä iltapäivän puolella, muistelee eräskin kerhopullon lapsena omistanut.

Nykyisin retkipullon nimellä kulkevan kerhopullon valmistuksella on pitkät perinteet. Sitä on valmistettu 1970-luvulta lähtien puhallusmuovauksella Plastexin tehtaalla Lohjalla.

Pullo oli välillä pois tuotannosta, kunnes taas 1990-luvulla se otettiin uudestaan kuluttajien toivomuksesta tuotantoon. Näin kerhopulloaan muistelee eräs 90-luvun lapsi:

– Minulla oli kerhopäivinä mukana äidin marjamehua kerhopullossa sekä margariinilla voideltua näkkäriä, joka päivän aikana pehmeni Plastexin muovilaatikossa. Kerhopullot olivat myös kesäisin meillä eväspulloina kasvimaalla. Meillä oli ainakin keltainen pullo, jossa oli ruskea korkki, ja punainen pullo, jossa oli valkoinen korkki.

Kerhopullo löytyy myös museosta

Kerhopullojen mainostettiin kestävän mikroa, jäätymistä ja myös konepesun. Kestävyyden salaisuus piilee niiden valmistusmateriaalissa: pullot on valmistettu kestävästä muovista, jolla on pitkä käyttöikä ja joka mahdollistaa kierrätyksen.

Kerhopullomuistoja voi verestää Tekniikan museossa, jonka kokoelmiin pullo kuuluu. Se on mahdollista myös hankkia omalle jälkikasvulle – tai vaikkapa ihan itselle – Tekniikan museon museokaupasta.

Artikkelikuvan kirkkaan punainen ja valkokorkkinen kerhopullo löytyy Tekniikan museon kokoelmista. Se on ollut 90-luvulla erään pikkupojan juomapullona lastentarhassa ja retkillä.

Kerhopulloista liukureihin – verestä Plastex-muistoja Tekniikan museossa

Tekniikan museossa pääsee ihastelemaan muitakin lähes kaikille suomalaisille tuttuja Plastexin tuotteita. Muun muassa äyskärit, marjapoimurit ja vesikanisterit löytyvät edelleen lukemattomilta kesämökeiltä.
Kokoelmista löytyy myös Eero Aarnion suunnittelema kastelukannu, joka löytyy edelleen monen vanhempien tai isovanhempien kaapista. Ja pian on taas aika kaivaa ne tutut Plastexin pulkat ja liukurit esiin!